Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
Δεν είναι λίγες οι φορές που η προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου επηρεάζει την πορεία μιας περιοχής ή μιας χώρας αλλά και το αντίθετο. Βασιλιάδες, πολιτικοί, επιστήμονες, στρατιωτικοί κ.α. είναι μόνο μερικές κατηγορίες που μπορούν με τις ενέργειες και τις επιλογές τους να καθορίσουν το μέλλον ενός τόπου, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Ανάμεσα στα αμέτρητα ονόματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία συγκαταλέγεται και αυτό του Χαράλαμπου Σειραδάκη, στρατιωτικού από την περιοχή του Σελίνου της δυτικής Κρήτης.
Πίσω από τη βιογράφηση της ζωής και της πορείας του σημαντικού αυτού προσώπου βρίσκεται ο Χάρης Ξηρουχάκης, ενώ το βιβλίο του φέρει τον τίτλο Καμία μάχη χωρίς αυτόν: Χαράλαμπος Σειραδάκης, 1886-1970 και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Ο συγγραφέας του βιβλίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Χανίων, ενώ πραγματοποίησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθώντας τον τομέα των οικονομικών και έπειτα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Άμστερνταμ. Δραστηριοποιήθηκε για μακρό διάστημα σε διάφορους τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε οικονομικά ζητήματα. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη διδασκαλία για ζητήματα πολιτικής και επικοινωνίας στη London Academy of Dimplomacy, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Global Governance Institute. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχει στραφεί και στην ιστορική έρευνα, ενώ άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ψηφιακούς και έντυπους φορείς.
Μέσα από τις σελίδες του έργου, λοιπόν, του Ξηρουχάκη βλέπουμε τον βίο του Χαράλαμπου Σειραδάκη που γεννήθηκε το 1886 στο ορεινό χωριό Λειβαδάς (που σήμερα συγκαταλέγεται στο Ανατολικό Σέλινο) της οθωμανοκρατούμενης Κρήτης και ήθελε από μικρός να σταδιοδρομήσει στο ελληνικό στράτευμα, κάτι που τελικά το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Έτσι, μέσα στα κεφάλαια που ακολουθούν ξετυλίγεται το νήμα τόσο της ιστορίας του όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, διότι ο συγγραφέας έχει επιλέξει να συμπεριλάβει στο χρονικό αυτό και καίρια σημεία της ιστορίας της χώρας και ειδικά του γενέθλιου τόπου του πρωταγωνιστή, αρχίζοντας από τις μυθολογικές καταβολές της Κρήτης φτάνοντας μέχρι την κρητική αναγέννηση και τις προσπάθειες αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού και τη δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας. Αφού παρουσιάσει τη γενική μεγάλη εικόνα, στρέφεται και στις ρίζες της οικογένειας των Σειράδων, με τον πρώτο, όπως επισημαίνει, να εντοπίζεται γύρω στα 1630 περνώντας έτσι σιγά σιγά τις γενιές φτάνοντας μέχρι τους γονείς του, του Σήφη Σειραδάκη ή Κουντουροσήφη, όπως τον έλεγαν, και της Ευγενίας Γεωργιακάκη.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανδρώθηκε και ο Χαράλαμπος Σειραδάκης και εντάχθηκε στον ελληνικό στρατό στα 25 του χρόνια (το 1911) σε μια κρίσιμη εποχή, αναπτύσσοντας μια μεγάλη δράση. Αρχικά, εντασσόταν στη φιλοβενιζελική μερίδα του και έλαβε μέρος στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδική μνεία χρειάζεται να γίνει στην περίοδο του Α´ Παγκοσμίου, καθώς ο Σειραδάκης θα μεταβεί ως εθελοντής στο γαλλικό μέτωπο της Λωραίνης το 1915 μαζί με άλλους Κρήτες (“volontaires Crétois”, «εθελοντές Κρήτες» όπως τους αποκαλούσαν οι Γάλλοι) αποκτώντας τον τίτλο του ανθυπασπιστή, αλλά και στο μέτωπο της Καλλίπολης. Τα επόμενα έτη θα ανελιχθεί στους κόλπους του στρατού φτάνοντας μέχρι τον τίτλο του ταγματάρχη επ’ ανδραγαθία το 1933. Το 1935, όμως, θα αποταχθεί λόγω της συμμετοχής του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της ίδιας χρονιάς.
Ωστόσο, η έλευση του Β´ Παγκοσμίου πίεσε την Ελλάδα και ο Σειραδάκης επανήλθε στον στρατό το 1941 ώστε να συμμετάσχει στις σκληρές συγκρούσεις κατά τη μάχη της Κρήτης και μετά την πτώση του μετώπου μετέβη στη Μέση Ανατολή για να μπορέσει να οργανώσει τη δράση του εξόριστου ελληνικού στρατού. Τελικά, θα αποστρατευτεί το 1947 με τον βαθμό του συνταγματάρχη, ενώ την ίδια χρονιά διορίστηκε και Νομάρχης Χανίων ανοίγοντας έναν νέο δρόμο προσφοράς προς την πατρίδα του. Η ιστορία του Χαράλαμπου Σειραδάκη τελείωσε το 1970 όταν και έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του όμως ένα μεγάλο έργο προσφοράς σε όποιον τομέα κι αν υπηρέτησε.
Η βιογράφηση αυτής της προσωπικότητας από τον Χάρη Ξηρουχάκη φέρνει στο φως έναν όχι και τόσο γνωστό ήρωα του 20ου αιώνα που αγωνίστηκε, τραυματίστηκε και παρόλα αυτά συνέχισε να μάχεται. Παράλληλα, στο βιβλίο παρατίθενται και αποσπάσματα από το προσωπικό και στρατιωτικό αρχείο του Χαράλαμπου Σειραδάκη (επιστολές, στρατιωτικά έγγραφα κ.α.) αλλά και φωτογραφίες, ενώ στο τέλος καταγράφεται και μια επιλεγμένη βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη.