17.5 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους;

Γιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους;


Της Τάνιας Στέφου,

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ταινίες και η αλληλεπίδραση με τον κοινωνικό περίγυρο μάς εγκλωβίζουν συχνά σε μια διαδικασία σύγκρισης. Η σύγκριση αυτή τις περισσότερες φορές είναι αρκετά επίμονη, καθώς μας κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, ταυτόχρονα όμως, μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αυτοβελτίωση μας. Όταν συγκρινόμαστε με άλλα άτομα τους δίνουμε τη δύναμη να καθοδηγήσουν τις συμπεριφορές μας. Πολλές φορές ευχόμαστε να έχουμε κάποια χαρακτηρίστηκα ή ιδιότητες που έχουν οι άλλοι. Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε μόνο τα θετικά χαρακτηρίστηκα τους, υποβιβάζοντας έτσι την αξία μας. Σε αυτήν την περίπτωση θέλουμε να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους συνειδητά, αλλά υποσυνείδητα γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί.

Κύρια πηγή σύγκρισης είναι η ανασφάλεια και η φοβία, για παράδειγμα βιώνουμε θυμό όταν κάποιος παίρνει προαγωγή ή αγοράζει ένα καινούριο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση φοβόμαστε ότι δεν θα είμαστε αρκετά καλοί ή απλά ότι δεν αξίζουμε όσα έχει το άλλο άτομο. Η φοβία αυτή οδηγεί σε απογοήτευση και σε πικρία. Και μάλιστα όταν η πικρία αυτή κυριεύσει όλο μας το είναι, αδυνατούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μας εμπνέουν και αποτελούν κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση η σύγκριση έχει θετικό πρόσωπο.

Πηγή εικόνας: Pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: vocablitz

Το ερώτημα που μένει, λοιπόν, είναι πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκριση με τους άλλους. Αρχικά, μπορούμε να παρατηρήσουμε ποια είναι εκείνη η κατάσταση που μας βάζει στη διαδικασία σύγκρισης. Μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με όλα εκείνα τα πράγματα που μας προκαλούν ζήλια και φόβο, καταγράφοντας τα συναισθήματα μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ανούσιο να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης, γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ένας επόμενος τρόπος, που μπορεί να βοηθήσει είναι η ευγνωμοσύνη. Δηλαδή, πρέπει να σκεφτόμαστε όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και έτσι θα θωρακιζόμαστε απέναντι στις συγκρίσεις. Αν κάποιος μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας όλα τα καλά που έχουμε στην ζωή μας. Πρέπει να εστιάζουμε στις δικές μας επιτυχίες, στις δικές μας μοναδικές ικανότητες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας είναι ξεχωριστός.

Επίσης, πρέπει να σταματήσουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους από την εικόνα, την εξωτερική εμφάνιση, δεδομένου ότι οι άνθρωποι κυρίως στα social media, πλάθουν πολύ προσεκτικά την εκδοχή τους. Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη ζωή του καθενός, παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, καθώς τα υλικά αγαθά και τα χρήματα δημιουργούν παροδική ικανοποίηση και τίποτα άλλο.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: Freepik.com

Συμπερασματικά, η σύγκριση με τους άλλους είναι ο μεγαλύτερος εχθρός αυτοπεποίθησης. Είναι μια συνήθεια που μας στερεί χαρά και ενέργεια, αρκετά νευρωτική. Η εξάρτηση της αξίας μας από εξωτερικούς παράγοντες, η σύγκριση μας απομακρύνει από την ισορροπία και την ευτυχία. Καλώς ή κακώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και η τύχη, την οποία δεν καθορίζουμε εμείς. Αντί όμως να συγκρινόμαστε με εκείνους που είναι πιο τυχεροί, ας πάρουμε λοιπόν τη ζωή στα χέρια μας και ας αναλογιστούμε τι είναι εκείνο που μπορούμε να αλλάξουμε. Εξάλλου, ο κόσμος θα ήταν βαρετός αν είμασταν όλοι ίδιοι. Η επιτυχία βρίσκεται στη διαφορετικότητα μας και το να την αξιοποιήσουμε, είναι η μυστική συνταγή για την αληθινή ευτυχία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεσαι με τους άλλους: 6 σημεία-κλειδιά, inmedhealth.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάνια Στέφου
Τάνια Στέφου
Γεννήθηκε το 2002, κατάγεται από τα Γρεβενά και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι 4ετής φοιτήτρια Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει γνώσεις αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Την ενδιαφέρει, κυρίως, το αντικείμενο του Ποινικού, αλλά και του Δημοσίου Δικαίου.