8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαριάνθη Κεφάλα: Μια ζωή αναμνήσεις και τραγούδια» του Στέργιου...

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαριάνθη Κεφάλα: Μια ζωή αναμνήσεις και τραγούδια» του Στέργιου Γ. Μαρούλη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Η ελληνική μουσική σκηνή —και δη η παλαιότερη— φημίζεται για το καλό και ποιοτικό λαϊκό τραγούδι που σήμερα έχει αποκτήσει κλασική χροιά. Η λίστα με τους λαϊκούς ερμηνευτές των καιρών εκείνων είναι μεγάλη και ο καθένας τους έχει μια καθοριστική επίδραση στον χώρο του πενταγράμμου. Ανάμεσά τους, φυσικά, συγκαταλέγεται και η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαριάνθη Κεφάλα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Στέργιος Γ. Μαρούλης. Πηγή εικόνας: pigi.gr

Η πλούσια ζωή της και η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία παρουσιάζεται στο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Στέργιος Γ. Μαρούλης Μαριάνθη Κεφάλα: Μια ζωή αναμνήσεις και τραγούδια και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος. Ο συγγραφέας που γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ενώ κατέχει και διδακτορικό τίτλο. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά επιπλέον έχει μεγάλη αγάπη για τον κόσμο της συγγραφής και έτσι μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει εκδώσει πλήθος διηγημάτων.

Μέσα, λοιπόν, από το πόνημά του, ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη μια πορεία δεκαετιών της Μαριάνθης Νίρου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα. Στην αρχή, όμως, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία ο Μαρούλης με την Κεφάλα μέσω του κοινού τους φίλου, του αξέχαστου Βασίλη Καρρά, καθώς ο πρώτος θαύμαζε τη μεγάλη αυτή φωνή και επιθυμούσε τη συγγραφή και έκδοση μίας βιογραφίας για την ερμηνεύτρια, κάτι που τελικά έλαβε σάρκα και οστά.

Κόρη του λαϊκού μουσικού Στέλιου Νίρου —ή Κεφάλα, όπως ήταν το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο και αργότερα υιοθέτησε και η Μαριάνθη— και της Αμαλίας, ήρθε στη ζωή στη μαγευτική πόλη της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου έκανε και τα πρώτα της βήματα στην ανηφόρα της ζωής. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή και η μητέρα της Μαριάνθης έπρεπε να πάει στη Γερμανία για να βρει δουλειά, γι’ αυτό αναγκάστηκε να αφήσει την ίδια και τη δίδυμη αδελφή της, Φωτεινή, σε ένα ορφανοτροφείο της Θεσσαλονίκης σε ηλικία οκτώ ετών. Λίγα χρόνια μετά, τής εμφανίστηκε η ευκαιρία να βγει στη σκηνή και να τραγουδήσει, όμως ήταν ακόμα ανήλικη και φοβόταν μην την ανακαλύψει η αστυνομία, οπότε έβαλε το ψευδώνυμο του πατέρα της και έγινε η Μαριάνθη Κεφάλα. Η μουσική της πορεία ξεκίνησε…

Το πάλκο και τα νυχτερινά κέντρα ήταν μια διέξοδος για την ίδια και απολάμβανε κάθε εμφάνισή της, ενώ μέσα από αυτή γνώρισε και τον άντρα της, που την άκουσε και μαγεύτηκε από τη φωνή της. Παράλληλα, μέσα από τον χώρο ήρθε σε επαφή και με πολλούς καλλιτέχνες της εποχής όπως τον Ζαφείρη Μελά, τον Γιώργο Ξανθιώτη, τον Πασχάλη Τερζή και άλλους οι οποίοι μίλησαν, μάλιστα, και για τη σπουδαία αυτή μορφή του ελληνικού πενταγράμμου. Στο βιβλίο, επιπροσθέτως, αναφέρονται και τα σπουδαία λαϊκά κέντρα από τα οποία πέρασε, όπως επίσης η θρυλική «Καλύβα» της Θεσσαλονίκης, που η ίδια και ο άντρας της είχαν δημιουργήσει.

Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ακολουθεί και η δισκογραφική της διαδρομή στην οποία και μεγαλούργησε, με τον πρώτο της δίσκο να κυκλοφορεί το 1976 και αργότερα να ακολουθούν άλλοι δεκατρείς. Τέλος, στο τρίτο μέρος του παρατίθενται και φωτογραφίες, τόσο από το προσωπικό αρχείο της Μαριάνθης Κεφάλα όσο και από το αρχείο του συγγραφέα. 

Το βιβλίο Μαριάνθη Κεφάλα: Μια ζωή αναμνήσεις και τραγούδια πρόκειται για ένα έργο που σκιαγραφεί πλήρως την καλλιτεχνική παρακαταθήκη της ερμηνεύτριας στην εγχώρια μουσική σκηνή, αφήνοντας μία εκτενή αναφορά στην κληρονομιά που άφησε στο τραγούδι και σίγουρα αξίζει να λάβει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.