Της Καλλιόπης Μπεκίρη,
Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργία αποτελούν αναμφίβολα το ζήτημα των ημερών. Αναστάτωση έχει προξενήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώθηκε και έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ομολογουμένως ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» κατόρθωσε να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εκλογικό στίβο και να καταστεί κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, ο εν λόγω κομματικός σχηματισμός θεωρείται ως μια «φιλορωσική» παράταξη, που πρεσβεύει δηλαδή ιδεολογίες, νοοτροπίες και πολιτικές τακτικές-ελιγμούς, όμοιους με αυτών του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin. Η παραπάνω εκλογική έκβαση προκάλεσε αφενός εσωτερική – εγχώρια αναταραχή, αφετέρου το αίσθημα αυτής της ανησυχίας δεν άργησε και ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να πλήξει ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν συνόλω.
Αναλυτικότερα, οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από την αντιπολίτευση της χώρας, η οποία εξαρχής δεν αποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και δήλωσε δημόσια πως πρεσβεύει ότι εδράζεται σε νοθεία και εν γένει έκνομους μηχανισμούς που σκιαγράφησαν το παραπάνω εκλογικό αποτέλεσμα. Σε δεύτερο χρόνο, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε στο πλευρό της αντιπολίτευσης της Γεωργίας, υποστηρίζοντας πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα, και να πραγματοποιηθεί ενδελεχής και αυστηρός έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, καθώς επίσης και να επικρατήσει πάση θυσία η διαφάνεια. Αδιαμφισβήτητα, οι σχέσεις ανάμεσα στη Γεωργία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανακοίνωση της επικράτησης του παραπάνω κομματικού σχηματισμού, βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και οι εξελίξεις που έπονται επρόκειτο να καθορίσουν νέες συνθήκες ανάμεσά τους.
Η κομματική παράταξη «Γεωργιανό Όνειρο» παρουσιάζει εδώ και καιρό χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με το πνεύμα δημοκρατίας που επιδιώκει να διασφαλίζει η Ένωση στο σύνολό της. Αυτός ο αυταρχικός και ουσιαστικά αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του Γεωργιανού Ονείρου έχει προξενήσει πλειάδα αντιδράσεων κατά καιρούς, που εστιάζονται πρωτίστως στο γεγονός πως ενδέχεται να παρουσιαστούν κίνδυνοι πoυ θα βλάψουν τόσο την ίδια τη χώρα, όσο και την Ένωση, υποβαθμίζοντας στην ουσία το ρόλο της. Κατά αυτόν τον τρόπο, από τη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε και το «Γεωργιανό Όνειρο» κατέκτησε την πρώτη θέση, τα δεδομένα τροποποιήθηκαν σημαντικά. Οι φορείς εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν σαφή και ξεκάθαρη θέση εναντίον του άνωθεν αποτελέσματος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borell, σε κοινή του δήλωση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, εναντιώθηκαν σθεναρά στην επικράτηση του Γεωργιανού Ονείρου (GD) και επέμειναν στο γεγονός πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιβληθούν άμεσα έλεγχοι που θα εξακριβώσουν και θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αν αυτό εν τέλει εδράζεται σε κίβδηλα στοιχεία. Επιπροσθέτως, σε δημοσίευσή του στο “Χ”, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, υποστηρίζει πως η Ένωση καταμετρά το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο προήλθε από τον ΟΑΣΕ, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αλλά και τις λοιπές αρμόδιες αρχές «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών».
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο και σε αυτή τη δύσκολη φάση στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ευθαρσώς την δέσμευσή της να παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Γεωργία, ιδιαίτερα μετά το πλήθος των αντιδράσεων που πηγάζουν από παντού και επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα. Στελέχη που απαρτίζουν το ισχυρό δυναμικό της Ένωσης δήλωσαν ότι θα εξετάσουν προσεκτικά την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ανταποκρίνονται και συνάδουν με τα δημοκρατικά πρότυπα που ισχύουν. Η Ε.Ε. έχει επιπλέον ξεκαθαρίσει πως αν επιβεβαιωθεί πως χρησιμοποιήθηκαν παρατυπίες ή έκνομα μέσα που διαμόρφωσαν το παραπάνω εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε πως επρόκειτο να παρθούν αυστηρά μέτρα και να αποδοθούν βαρύτατες κυρώσεις, με στόχο την προστασία της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών τόσο στη Γεωργία, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Γεωργία: Ευρωπαϊκή έκκληση προς τις αρχές να εξετάσουν άμεσα και ανεξάρτητα τις εκλογικές παρατυπίες, EuroNews, διαθέσιμο εδώ