18 C
Athens
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΒαριές απώλειες για το ΧΑ: Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις στηρίξεις των...

Βαριές απώλειες για το ΧΑ: Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε, σημειώνοντας μάλιστα 5 στα 5 αρνητικό κλείσιμο, διακόπτοντας από τη Δευτέρα το περασμένο ανοδικό σερί 4 συνεδριάσεων και διασπώντας τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, κατέγραψε πτώση 3,69%, κλείνοντας στις 1.390,25 μονάδες. Βασικός ρυθμιστής των διακυμάνσεων αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος (ως συνήθως), με τον κλαδικό τους δείκτη να παρουσιάζει απώλειες 7,2% κατά το χρηματιστηριακό πενθήμερο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 1.148,7 μονάδες. Αξιοσημείωτο είναι πως το πλήγμα για τα χαμηλότερα στρώματα κεφαλαιοποιήσεων (Mid Cap και Small Cap) να δέχονται σχετικά μικρό πλήγμα, με την πτώση τους να σημειώνεται πέριξ του 1%. Η συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε ημερησίως σε ικανοποιητικά έως υψηλά επίπεδα, με τον καθαρό ημερήσιο τζίρο να κυμαίνεται γύρω από τα € 100 εκατ., γεγονός που δείχνει οι πωλητές ήταν αρκετά ενεργοί. Εξαίρεση αποτέλεσε η συνεδρίαση της Δευτέρας, που η αξία της συναλλακτικής δραστηριότητας ανήλθε στα € 84,52 εκατ. (εκ των οποίων τα € 9,2 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές που διακινήθηκαν).

Η Λεωφόρος Αθηνών επηρεάστηκε, αρχικά, αρνητικά από το ευρύτερο πτωτικό κλίμα που επικράτησε στην ευρωπαϊκή (αλλά και την παγκόσμια) αγορά κατά το χρηματιστηριακό πενθήμερο, το οποίο ήταν αρκετά ηπιότερο και με θετικά σκαμπανεβάσματα. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,06% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, κλείνοντας στις 518,81 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν σημαντικά από τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου για τις εισηγμένες, τα οποία, μέχρι στιγμής, έχουν δώσει μια ανάμεικτη εικόνα στην αγορά, παρότι πολλές τράπεζες είχαν κερδοφορία υψηλότερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα για τις τράπεζες, επικρατεί επιφυλακτικότητα καθώς έχουμε εισέλθει σε κύκλο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, γεγονός που θα συμπιέσει την επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως, να περιορίσει την κερδοφορία τους αν δεν υπάρξει αντίστοιχη πιστωτική επέκταση. Παράλληλα, δεν έλλειψαν και οι αναταραχές στις αγορές ομολόγων, με επίκεντρο τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που διοχέτευσαν τους κλυδωνισμούς στην αγορά των μετοχών.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Dimorsitanos – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0

Στα σημαντικά επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας ξεχωρίζει η πώληση του 20% των μετοχών της ACS από την Quest στην GLS (θυγατρική του ομίλου IDS) έναντι € 74 εκατ., έπειτα από αρκετούς μήνες φημολογιών. Επίσης, στη συμφωνία περιλαμβάνεται το δικαίωμα αγοράς του υπόλοιπου 80% της ACS από τη γερμανική GLS είτε στις 31/10/2025 είτε στις 30/10/2026 έναντι τουλάχιστον € 296 εκατ., ενώ μέχρι κι αν ασκηθεί το δικαίωμα αγοράς, η διοίκηση της ACS θα ασκείται από την ίδια. Στο ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος από την GLS, η ACS θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς του 20% των μετοχών της. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO του Ομίλου Quest, Απόστολου Γεωργαντζή, «Κινητήριος δύναμη που οδήγησε στη στρατηγική αυτή συνεργασία είναι η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών και οι συνέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για την αμοιβαία τους ανάπτυξη και την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Quest, παρά το μεγάλο deal που ανακοινώθηκε, παρουσίασε ένα «άλμα» 3,78% στη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας (Τρίτη), ενώ την Τετάρτη διόρθωσε με -1,04% και στις επόμενες συνεδριάσεις διέγραψε τα όποια κέρδη της. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς και της έλλειψης ρευστότητας που αυτή προκαλεί, ελλείψει θετικών καταλυτών και αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.

Επόμενο μεγάλο γεγονός που θα εστιάσει η ελληνική αγορά είναι οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το Γ’ τρίμηνο, την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται η κερδοφορία των συστημικών τραπεζών να ανέλθει στα € 1,15 δις, τα «κόκκινα» δάνεια να διαμορφωθούν στο 3,6% και οι χορηγήσεις δανείων να παρουσιάσουν οριακή αύξηση 0,3%. Συγχρόνως, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών εξελίξεων του εξωτερικού, ιδίως στις ΗΠΑ, που θα επηρεάσουν έμμεσα και την εγχώρια αγορά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.