19.5 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΦθινόπωρο με άρωμα και χρώματα

Φθινόπωρο με άρωμα και χρώματα


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Όσο κι αν το Φθινόπωρο μπορεί να φαίνεται μουντό σε μερικούς, η αλήθεια είναι ότι κρύβει θαυμάσιες ομορφιές. Πολλά δέντρα χάνουν τα φύλλα τους, ενώ άλλα από πράσινα παίρνουν ένα ζεστό πορτοκαλί και καφέ χρώμα δημιουργώντας ένα πανέμορφο φθινοπωρινό σκηνικό. Το ίδιο όμορφο σκηνικό μπορούμε να δημιουργήσουμε και στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, με μερικά χαρακτηριστικά λουλούδια της εποχής. 

Χρυσάνθεμα 

Σε κάθε ανθοπωλείο επικρατούν τα χρυσάνθεμα με τους τρομερούς χρωματικούς συνδυασμούς και την απίστευτη μυρωδιά τους. Τα χρυσάνθεμα είναι ένα πολύ όμορφο, θαμνώδες φυτό, που κυκλοφορεί σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, κυρίως σε λευκό, πορτοκαλί και κόκκινο, αλλά και σε πολλά μεγέθη, από μικρές γλάστρες μέχρι πολύ μεγάλες. Επίσης, είναι πολύ σύνηθες, να συναντήσουμε γλάστρες με δύο ή τρία διαφορετικά χρώματα. Η περίοδος ανθοφορίας τους είναι αρκετά μεγάλη και τα λουλούδια τους θυμίζουν τη μαργαρίτα. Τα χρυσάνθεμα είναι γνωστά κι ως «οκτωβρούδες» στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα είναι δημοφιλής η ονομασία «αγιοδημητριάτικα», λόγω της εποχής κι αποτελούν ιδανικό δώρο για κάποιον/α εορτάζοντα/ουσα είτε σε γλάστρα για τον κήπο και το μπαλκόνι είτε ως ανθοδέσμη για το βάζο. 

Χρυσάνθεμα. Πηγή εικόνας: wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Andy Mabbett

Κυκλάμινα

Είναι εκθαμβωτικό κάθε φθινόπωρο πως μερικά πάρκα ή λιβάδια, συνήθως γεμάτα με πεύκα, γεμίζουν ροζ πινελιές από τα άγρια κυκλάμινα, που κάνουν την εμφάνισή τους από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοέμβρη. Ακόμα κι αν κοπούν, δεν αντέχουν στο νερό, όμως, αποτελούν μια οπτασία, όταν τα βλέπεις στη φύση. Αν πάλι τα θες και στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο να τα βρεις στα ανθοπωλεία σε ποικίλους χρωματικούς συνδυασμούς. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο φυτό στη φροντίδα και δεν έχει ιδιαίτερο άρωμα, όμως, ανταμείβει με τα όμορφα, χαρακτηριστικά του λουλούδια. Συνήθως, κυκλοφορούν σε κόκκινα, άσπρα, φούξια κι απαλό ροζ και με την κατάλληλη προσοχή μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα, ενώ αποτελούν μια επίσης καταπληκτική επιλογή για δώρο. 

Γεράνι 

Το αγαπημένο αυτό το φυτό συναντάται όλο τον χρόνο, αλλά ιδίως το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα φυτό αντοχής, με ανθοφορία που διαρκεί για μεγάλο διάστημα, πολλαπλασιάζεται με μεγάλη ευκολία κι έχει μεγάλη γκάμα σε χρώματα. Κόκκινα, φούξια, ροζ, πορτοκαλί, άσπρα και πόσα ακόμα ιδιαίτερα χρώματα για το λουλούδι με τα χαρακτηριστικά, μεγάλα πράσινα φύλλα. Αντέχει τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες κι είναι πολύ εύκολο να φυτευτεί στη γλάστρα, αλλά και στον κήπο. 

Γαριδάκι 

Ίσως σας φανεί παράξενο όνομα για φυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως ταιριάζει απόλυτα στην ιδιαίτερη εμφάνισή του. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό φυτό, προερχόμενο από το Μεξικό και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και τον θερμότερο καιρό, όχι όμως τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού που μπορεί να καταστρέψει τα φύλλα του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αντέχει και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες. Χαρακτηρίζεται από τις κεραμιδί άκρες του που σπάνε το πράσινο των μικρών του φύλλων κι από το πορτοκαλορόζ χρώμα του, αλλά και το μακρόστενο σχήμα του που θυμίζει γαρίδα, εξού και το όνομά του. Η ανθοφορία του ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβρη. 

Γαριδάκι. Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: Candiru

Αστράκι 

Άλλο ένα φυτό που προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις είναι και το αστράκι, που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Θυμίζει πολύ μια μικρή μαργαρίτα ή ένα χαμομηλάκι, μόνο που αυτό συναντάται και σε άλλα χρώματα όπως το μωβ, που είναι πιο σύνηθες εκτός από το λευκό, το κόκκινο, το φούξια, το ροζ, το μπλε κ.α. Με την κατάλληλη φροντίδα τα άνθη του μπορούν να διατηρηθούν και στο βάζο, συμβάλλοντας σε μια όμορφη, φθινοπωρινή διακόσμηση. 

Γιασεμί 

Τέλος, το μοσχοβολιστό γιασεμί, ένα φυτό που συναντάμε ιδίως το καλοκαίρι, όμως χαρίζει το μεθυστικό του άρωμα, τη σημαντική σκιά και την εκθαμβωτική ομορφιά του μέχρι και το Φθινόπωρο. Η ανθοφορία του λεπτού αυτού φυτού —που εξυπηρετεί ιδιαίτερα θέσεις για φράχτη— ξεκινά από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι να ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα. Έχει ένα χαρακτηριστικό μικρό, λευκό λουλούδι με απίστευτη μυρωδιά που ξεπερνά ακόμα και την πιο ακριβή κολώνια, ενώ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα με τους ενοχλητικούς κώνοπες, οι οποιοι επιμένουν με την παρουσία τους ακόμα και μετά το καλοκαίρι. 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά φυτά που ενδείκνυνται για το μπαλκόνι ή τον κήπο, αλλά και για ένα τρυφερό δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που αγαπά τα χρώματα και τη φύση. Ίσως, τελικά, το Φθινόπωρο να είναι μια αρκετά παρεξηγημένη εποχή, αφού διαθέτει πολλές ομορφιές σε ίσως, πιο ζεστά χρώματα και με λιγότερες απαιτήσεις!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΉ ΠΗΓΗ
  • Τα 15 πιο όμορφα λουλούδια του φθινοπώρου, mistikakipou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.