Του Μάριου Δεστούνη,
Η τεχνολογία του blockchain και τα κρυπτονομίσματα έχουν αλλάξει σημαντικά το χώρο της οικονομίας πλέον. Οι χρήσεις της τεχνολογίας όλο και μπαίνουν περισσότερο στην καθημερινότητα από την γνωστή αλυσίδα “Walmart”, μέχρι αεροπορικές εταιρίες και τραπεζικά ιδρύματα. Η κυρία χρήση της τεχνολογία βέβαια είναι οι συναλλαγές, στις οποίες δίνει τη δυνατότητα να γίνονται από οπουδήποτε, προς οποιοδήποτε μέρος του κόσμου άμεσα με υπερβολικά χαμηλό κόστος, χαμηλό έλεγχο και ανωνυμία ή ακόμα και ψευδωνυμία.
Ανά τον κόσμο, κάποια κράτη παρατηρούν την τεχνολογία αλλά την έχουν υιοθετήσει, και αλλά έχουν απαγορεύσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Η Ρωσία ήταν από τις χώρες που ήταν κατά των κρυπτονομισμάτων και μέχρι προσφάτως δεν ήθελε επίσημα να υιοθετηθούν και νομοθετηθούν. Όλα άλλαξαν, όμως, με την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των κυρώσεων, καθώς η Ρωσία μπήκε στη διαδικασία να εξερευνήσει κάθε τρόπο παράκαμψης τους, μεταξύ αυτών και τα κρυπτονομίσματα. Μέσω αυτών, αποκτά τη δυνατότητα να μεταφέρει χρήματα σε δυτικές χώρες μέσω περίπλοκων διαδικτυακών διαδρομών.
Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί το mining, δηλαδή τη συγκομιδή κατά μια έννοια κρυπτονομισμάτων μέσω ισχυρών υπολογιστών για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιράν, το οποίο πλέον κατέχει ένα ποσοστό 4,5% του παγκόσμιου mining σε bitcoin. To mining αποτελεί μια πολύ ενεργοβόρα διαδικασία και επιχείρηση, όμως η Ρωσία, έχοντας τεράστιο απόθεμα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ιδιαίτερα εφόσον πλέον η Ευρώπη δεν είναι πελάτης, μπορεί να το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας με πολύ χαμηλό κόστος, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για mining κρυπτονομισμάτων.
Το πρόβλημα για τις δυτικές χώρες είναι ότι αρχικά δεν υπάρχει ένα διεθνές νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ούτε κάποια οργάνωση διεθνούς χαρακτήρα που να τα επιτηρεί. Οι συναλλαγές είναι πολύ δύσκολες έως και αδύνατες, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο των αρχών. Έτσι, προσφέρεται στη Ρωσία η δυνατότητα να κάνει εμπορεία και συναλλαγές μέσω τρίτων, με χώρες ή επιχειρήσεις που κανονικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ρωσία είναι στη λίστα κυρώσεων, δεν γίνεται μέσω του παραδοσιακού οικονομικού συστήματος. Φυσικά, η ρωσική οικονομία είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εξαγωγικές και εισαγωγικές ανάγκες της μέσα από τη χρήση των κρύπτο. Όμως, μπορεί να ελαφρύνει την επίδραση των κυρώσεων και μάλιστα με τη διάθεση του Ρώσου Προέδρου, να υιοθετήσει νέα νομοθεσία και της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που θέλει να ερευνήσει και να χρησιμοποιήσει περισσότερο την τεχνολογία, καταλαβαίνουμε ότι από την πλευρά της Ρωσίας υπάρχει ιδιαίτερη πίστη ότι αυτό το νέο ακόμα οικονομικό σύστημα θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο σε οικονομικό όγκο.
Αυτό αποτελεί ακόμη ένα πονοκέφαλο στην ήδη δύσκολη διαδικασία εφαρμογής και επιτήρησης των κυρώσεων με τις δυτικές χώρες να μην έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα. Αυτό, γιατί στη Δύση δεν υπάρχει σύμπνοια, καθώς οι ΗΠΑ με την Ευρώπη ακολουθούν διαφορετική νομοθετική πορεία ως προς τα κρυπτονομίσματα, η οποία μάλιστα αφήνει από μόνη της πολλά κενά. Οι οργανώσεις, όπως ο OFAC των ΗΠΑ, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν θέσει ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων στη λίστα κυρώσεων, έχοντας καταφέρει να εντοπίσουν ότι μεταφέρουν χρήματα που έρχονται από τη Ρωσία, καθώς η σύνδεση με την ταυτότητα ενός προσώπου συγκεκριμένα, είναι όπως είπαμε σχεδόν αδύνατη. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη από τη Ρωσία, που μέχρι πρότινος δεν ήταν υποστηρικτής τους και μένει να δούμε τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, καθώς και τι κινήσεις σκοπεύουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να κάνουν για να περιορίσουν τη ζημιά που προκαλούν τα κρυπτονομισματα στο θεσμό —πυλώνα— για το διεθνές δίκαιο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Το Δίκαιο των Κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, lawspot.gr, διαθέσιμο εδώ