19.4 C
Athens
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Επίκεντρο η Πολιτική Προστασία

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Επίκεντρο η Πολιτική Προστασία


Της Ανδριάνας Κοντού,

Χθες το μεσημέρι, η συνεδρίαση της Βουλής εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του Πρωθυπουργού σχετικά με την αποτίμηση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν για την ενίσχυση των πληγέντων. Παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού να παρουσιάσει θετικό έργο, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της φετινής περιόδου, μιας και όπως υπογράμμισε «φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών». Έπειτα, ανακοίνωσε την απόκτηση νέων Καναντέρ το 2027, ενώ τόνισε και άλλες ενισχύσεις στον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής.

Ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προσχηματική συναίνεση, κατηγορώντας τον ότι, ενώ εμφανίστηκε στη Βουλή με φαινομενική ψυχραιμία και διάθεση για συναίνεση, στην πραγματικότητα επέκρινε σκληρά την αντιπολίτευση. Ο Παππάς συνέχισε την κριτική του, αναφερόμενος στις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός πως οι φωτιές έφτασαν στα όρια των κατοικημένων περιοχών, προκαλώντας εκκενώσεις προς το Χαλάνδρι. Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση των πυρκαγιών σε οικισμούς. Ο Παππάς επεσήμανε πως από το 2019 έχουν καεί τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, εκ των οποίων 600 χιλιάδες στρέμματα μόνο στην Αττική από το 2021, ενώ επέκρινε τις ελλείψεις στην πυροσβεστική, σημειώνοντας τα οργανικά κενά και τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων. Υποστήριξε ότι η χώρα, λόγω κυβερνητικών επιλογών, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις πολλαπλές κρίσεις, όπως την κλιματική, τη δημογραφική και την οικονομική. Σχετικά με τις μισθώσεις αεροσκαφών, ο Παππάς ανέφερε ότι ενώ οι μισθώσεις τριπλασιάστηκαν από το 2019, οι δαπάνες αυξήθηκαν επταπλάσια, συγκρίνοντας το κόστος με αυτό της Αυστρίας που απέκτησε αντίστοιχα αεροσκάφη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Στον τομέα της οικονομίας, ο Παππάς κατηγόρησε την Κυβέρνηση για επιβολή βαρύτερων φόρων, τονίζοντας ότι μέχρι το 2025 οι πολίτες θα πληρώσουν € 2,5 δις περισσότερους φόρους, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τον επιπλέον ΦΠΑ και τους φόρους στους μικρομεσαίους. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διανύει περίοδο ανάπτυξης και ότι έχασε ευκαιρίες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων. Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες οικογένειες ζουν σε συνθήκες ύφεσης και αυξάνεται ο πληθυσμός που κινδυνεύει με φτώχεια.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εμμονή σε λανθασμένες πολιτικές. Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, και επεσήμανε ότι η επανάληψη των ίδιων λαθών επιφέρει καταστροφές στο περιβάλλον και στις περιουσίες των πολιτών. Ανέφερε ότι τα τελευταία 8 χρόνια έχει καταστραφεί το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που θα έχει σοβαρές συνέπειες. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε από παλιά ασχοληθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, θυμίζοντας την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά με την κατάθεση κλιματικού νόμου. Ο Ανδρουλάκης σημείωσε την ανάγκη για βελτιωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και πρόληψης και χαρακτήρισε την κυβερνητική μεταρρύθμιση ως «ματαιωμένη εξαγγελία». Υποστήριξε ότι, παρά την ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Yiorgos Karahalis

Επίσης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, παρά τις οικονομικές ευκαιρίες των τελευταίων έξι ετών χωρίς μνημόνια και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα αποτελέσματα είναι χαμένες ευκαιρίες και πόροι για την κοινωνία. Σχετικά με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», χαρακτήρισε «αδιανόητη και αντιφατική» τη στάση της ΝΔ και ζήτησε εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση ενός κόμματος με αρχηγό καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εγκληματίες δεν θα λαμβάνουν χρήματα από το δημόσιο ταμείο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μίλησε για ένα κράτος που αποτυγχάνει επιλεκτικά να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα.

Τέλος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επέκρινε τις ύβρεις ως μέσο πολιτικού λόγου, τονίζοντας την απουσία ανάληψης ευθύνης για τις πυρκαγιές, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στη Θεσσαλία και τον Έβρο, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν την ανησυχία των πολιτών για φυσικές καταστροφές.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «Φωτιά» στη Βουλή για την αντιπυρική προστασία – Οι κόντρες για το 112 και τα νέα Canadair, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Κοντού, Αρχισυντάκτρια Πολιτικού
Ανδριάνα Κοντού, Αρχισυντάκτρια Πολιτικού
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 2003. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Το ενδιαφέρον της για την αρθρογραφία ξεκίνησε πρόσφατα και δηλώνει πως είναι ένας νέος κόσμος που θέλει να ανακαλύψει, εστιάζοντας σε ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και σε θέματα που αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή. Αγαπά τα ταξίδια, τη μουσική και τα ζώα.