Του Γιώργου Γιαννούλη,
Και τι δεν έχει γίνει στην Αντιπολίτευση, ειδικά στην Αξιωματική. Ποτέ δεν έχει καταγραφεί μια τόσο οξυμένη κατάσταση για ένα κόμμα που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας… Γίνεται «ΣΥΡΙΖΑ» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Με το σύνθημα «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ», ο —κατά τα κομματικά όργανα— έκπτωτος Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί τη δημιουργία μιας δικής του ομάδας μέσα στις τάξεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν φαίνεται να είναι μια ακόμα συνιστώσα, όπως εκείνες που είχαν ένα μέρος του κόμματος επί Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορά είναι ότι ακόμη και τότε —πριν το τρίτο Μνημόνιο— μπορούσαν να συμφωνήσουν σε καίρια ζητήματα. Μετά ακολούθησε η μεγάλη διάσπαση με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία θα κριθούν και από τον ιστορικό του μέλλοντος.
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια νέα ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία συγκρούεται ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα από τα παλιά στελέχη έχουν απομείνει. Αν καταφέρει και περάσει η υποψηφιότητα Κασσελάκη για τις εσωκομματικές εκλογές και από το Συνέδριο του κόμματος, δεν αποκλείεται να επανεκλεγεί από τη βάση. Σε αυτήν την περίπτωση, πώς θα συμβιώσουν όλοι αυτοί; Είναι τόσο διαφορετικές τάσεις που καμιά συγκολλητική «ουσία» δεν υπάρχει πλέον. Ακόμα, βέβαια, και στην περίπτωση που μπλοκαριστεί ο Κασσελάκης, δεν είναι βέβαιο το μέλλον του εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αν, δε, βρεθούν και 5 πρόθυμοι βουλευτές να τον στηρίξουν, τότε θα μιλάμε για ιστορική αποτυχία του κόμματος να επιβιώσει σε μια δύσκολη εποχή για την Κοινωνία. Και δεν είναι μόνο η πολιτική επιβίωση, αλλά και οι απαντήσεις τις οποίες αδυνατεί να δώσει στον κόσμο. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, πλέον, θα ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει εκλεγεί σε αυτήν τη θέση, αλλά με το αριθμητικό πλεονέκτημα.
Όλο το θέμα μιας ενδεχόμενης νέας διάσπασης ήρθε μετά την ενοικίαση γραφείων από την πλευρά Κασσελάκη στον Ταύρο. Οι κύκλοι του ισχυρίζονται ότι αφορά την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς στην Κουμουνδούρου είναι ανεπιθύμητος. Στα νέα του Γραφεία, θα συναντά εθελοντές και θα απαντά σε ερωτήσεις τους, όπως έκανε και με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Βέβαια, αυτό που ενόχλησε περισσότερο είναι η πρόσκληση για εγγραφή σε νέα πλατφόρμα, ξεχωριστή από την επίσημη ιστοσελίδα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι και τόσο άδικη η αντίδραση πάντως, αφού το κόμμα είναι ένα. Και η εικόνα της διάσπασης είναι επιβλαβής για τη Δημοκρατία. Δεν μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ασκείται από το 12% ή ακόμα και μικρότερο ποσοστό, όπως εμφανίζεται δημοσκοπικά…
Ας μην ξεχνούν ότι έχουν και θεσμική ευθύνη να σεβαστούν τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Ας το δουν και ας μην επιλέξουν για μία ακόμα φορά τους τακτικισμούς και τον ναρκισσισμό.