23.1 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Lee” (2023): Η Winslet σαρώνει για μία ακόμα φορά

“Lee” (2023): Η Winslet σαρώνει για μία ακόμα φορά


Της Νικόλ Καστόρα,

Αναμφίβολα, υπάρχουν κάποιοι ηθοποιοί που είτε τους ξεχωρίζουμε είτε όχι, αναγνωρίζουμε πως έχουν μια μακρά, αξιόλογη και πολυβραβευμένη πορεία. Σίγουρα, σε αυτήν την κατηγορία των ηθοποιών του γυναικείου φύλου, η Kate Winslet -αν δεν κατέχει ήδη την πρώτη θέση- αντικειμενικά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Μιας και πρόσφατα έκλεισε τα 49, θα ήθελα να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της. Είναι βέβαιο πως όλοι την γνωρίζετε από τον εμβληματικό ρόλο της Rose στον Τιτανικό, όπου η φινέτσα και η θηλυκότητα της την καθιέρωσε παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: Summer Cinemas

Όμως, η Winslet δεν θέλησε να μείνει στο καλούπι της όμορφη ηθοποιού που θέλγει το κοινό, αλλά ήθελε να ξεχωρίσει για τις υποκριτικές τις ικανότητες. Έτσι, μετά τη διεθνή αναγνωσιμότητά της, ξεκίνησε ένα μαραθώνιο γεμάτο με απαιτητικούς και ταυτόχρονα προσεγμένους ρόλους που ανέδειξαν το ταλέντο της και την εκτόξευσαν στα ύψη! Στο Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ πλάι στον Johnny Depp μας χάρισε δάκρυα συγκίνησης, στα Σφραγισμένα χείλη μας ανατρίχιασε με την ερμηνεία της και δικαίως απέσπασε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου. Την ίδια χρονιά, στο Ο Δρόμος της Επανάστασης μας συγκλόνισε, ενώ στο Labor day μας ζέστανε με την τρυφερότητα και με τη δύναμη της ανθρωπιάς. Στο Βουνό ανάμεσά μας μας θύμισε τι σημαίνει να ερωτεύεσαι, ενώ στην συνταρακτική Κρυφή ομορφιά μας υπενθύμισε πως η πραγματική ομορφιά βρίσκεται παντού, αρκεί να έχουμε τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά!

Φέτος, έκανε την εμφάνιση της στη μεγάλη οθόνη με την ταινία Lee, στην οποία τη βλέπουμε να ενσαρκώνει για πρώτη φορά τον ρόλο της φωτογράφου-δημοσιογράφου. Η Lee, πρώην μοντέλο, είναι μια δυναμική και φιλελεύθερη γυναίκα, η οποία ζητάει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους άνδρες. Όταν ξεσπάει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποφασίζει να αφήσει τον σύντροφό της και τους φίλους της, για να πάει στο μέτωπο ως εκπρόσωπος της Vogue, προκειμένου να αποτυπώσει μέσα από φωτογραφίες τον όλεθρο του πολέμου. Έτσι, ξεκινά να ζει μια καινούρια πραγματικότητα, στην οποία από τη μία βιώνει καθημερινά την απειλή του θανάτου και από την άλλη προσπαθεί να μάθει τον ίδιο της τον εαυτό και τον λόγο που αποφάσισε να πάει στο μέτωπο. Μήπως, τελικά, η απόφασή της να αγωνιστεί υποκινείται μόνο από την επιθυμία της να δείξει πως μπορεί να τα καταφέρει εξίσου ικανοποιητικά με έναν άνδρα; Και αν ισχύει αυτό… ποιο θα είναι το τίμημα; Μήπως, τελικά, στο τέλος γίνει και η ίδια αυτό που απεχθάνεται;

Πηγή εικόνας: cinemagazine.gr

Μια ταινία που -ενώ μέχρι τα μισά της πηγαίνει αργά και νωχελικά χωρίς κάποιο ξάφνιασμα στην πλοκή- από τη μέση και μετά υπάρχει μια αύξουσα συναισθηματική ένταση, η οποία κορυφώνεται στο τέλος της ταινίας με το απίστευτα σκηνοθετικά ανατρεπτικό φινάλε! Δεσπόζον υποκριτικό στολίδι της ταινίας αποτελεί η επίσης κορυφαία Marion Cotillard, με μια ερμηνεία που καθηλώνει. Μια αξιόλογη βιογραφική ταινία στην οποία η Winslet, όπως πάντα, μας χαρίζει μια αψεγάδιαστη και ανεπιτήδευτη ερμηνεία. Επιπροσθέτως, το τέλος εμφυσά βαρυσήμαντα μηνύματα και μάς προβληματίζει για το ποιες προτεραιότητες βάζουμε στη ζωή μας και αυτομάτως ποια αποτελέσματα μας επιφέρουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • “Lee”, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλ Καστόρα
Νικόλ Καστόρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α., κατεύθυνση ΜΝΕΦ. Γνωρίζει αγγλικά και ισπανικά. Ασχολείται με τη συγγραφή. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος της, για αυτό και είναι μέλος του κινηματογραφικού τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α., στα πλαίσια του οποίου ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το σενάριο.