17.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά4+1 είδη γυμναστικής που αξίζει να δοκιμάσεις!

4+1 είδη γυμναστικής που αξίζει να δοκιμάσεις!


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη, 

Η γυμναστική, τουτέστιν η εκγύμναση του σώματος μέσω διαφόρων σωματικών ασκήσεων, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον άνθρωπο πληθώρα οφελών, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών και πνευματικών. Αν και πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητάς τους, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές υποχρεώσεις που έχουν καθημερινά, δεν έχουν χρόνο και συνάμα κουράγιο να γυμναστούν, είναι αναμφισβήτητο πως η αίσθηση που σου δίνει μετά η γυμναστική είναι πραγματικά αναζωογονητική ανεξαρτήτως της κούρασης. Παρακάτω, λοιπόν, θα αναφέρουμε κάποια είδη γυμναστικής, τα περισσότερα γνωστά σε όλους μας, που όλοι έστω και μια φορά αξίζει να δοκιμάσουμε.

Zumba

Αυτό το είδος γυμναστικής ανήλθε στις προτιμήσεις, αλλά και στη δημοτικότητα του κόσμου κυρίως την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που συνδυάζει αεροβικές ασκήσεις με έντονους ρυθμούς. Μοιάζει με χορό που περιλαμβάνει ασκήσεις γυμναστικής. Μια τέλεια επιλογή, για όποιον/όποια θέλει να συνδυάσει τη γυμναστική με το χορό, έτσι ώστε να μη βαρεθεί ποτέ.

Pilates

Αυτό το είδος γυμναστικής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με το μηχάνημα/όργανο είτε χωρίς, κάνοντας δηλαδή μόνο σωματικές ασκήσεις χωρίς κάποιο τεχνητό βοήθημα. Απαραίτητα είναι ένα στρώμα και οι ασκήσεις γίνονται στο έδαφος. Αποτελεί ένα ευρέως δημοφιλές είδος γυμναστικής στο γυναικείο πληθυσμό, τόσο νεανικό όσο και μεγαλύτερων ηλικιών. Ακόμη, έχει αρκετά χαμηλότερους ρυθμούς από την αερόβια γυμναστική ή τα όργανα του γυμναστηρίου.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: AndiP

Yoga 

Η yoga, αν και φαινομενικά έχει πολλά παρόμοια στοιχεία με τις pilates, διαφέρει αρκετά. Πρώτον, έχει χαμηλότερους ρυθμούς από τις pilates και στοχεύει ως επί το πλείστον στην πνευματική ευεξία και γαλήνη του ατόμου που έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο γυμναστικής. Δεύτερον, από κάποιους θεωρείται πιο εύκολος τρόπος γυμναστικής από ό,τι οι pilates. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις yoga, έστω και μία φορά στη ζωή σου· η ηρεμία και η χαλάρωση που σου δημιουργεί είναι πραγματικά υπέροχη. Μην ξεχάσεις την απαλή και χαλαρωτική μουσική που χρειάζεται για να συνοδέψει αυτό το είδος γυμναστικής!

Περπάτημα / Jogging

Αν πάλι δεν είσαι άνθρωπος του γυμναστηρίου και προτιμάς να γυμνάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους, μιας και τα είδη γυμναστικής που αναφέρθηκαν παραπάνω πραγματοποιούνται, ως επί το πλείστον, στον εσωτερικό χώρο ενός οργανωμένου γυμναστηρίου (εκτός από τη yoga που μπορεί να γίνει και στη φύση), μπορείς πολύ εύκολα και απλά να βγεις έξω και να περπατήσεις. Το περπάτημα είναι γνωστό πως αν και δεν παίζει καταλυτικό ρόλο στο χάσιμο κιλών γρήγορα, όπως για παράδειγμα το jogging, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Είτε, λοιπόν, προτιμάς ένα ήρεμο περπάτημα είτε πιο γρήγορους ρυθμούς με ένα τρέξιμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά θα νιώσεις πολύ ανακουφισμένος με μια δόση, τόσο μυοσκελετικής, όσο και ψυχολογικής χαλάρωσης.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: Fotorech

Χορός

Για το τέλος, αφήσαμε την ευρεία κατηγορία του χορού. Πολλοί πιστεύουν, δυστυχώς λανθασμένα, πως ο χορός δεν γυμνάζει ή έστω δεν γυμνάζει τόσο, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ο χορός γυμνάζει το σώμα σε πολύ υψηλό βαθμό. Είναι μια μοναδική και πολύ όμορφη εμπειρία να παρακολουθείς μαθήματα χορού, οποιουδήποτε χορού, του χορού που σου αρέσει και σε εκφράζει. Είτε είναι latin, είτε μοντέρνος, είτε jazz, είτε παραδοσιακός, αποτελεί μια αξέχαστη και σημαντική εμπειρία, μέσω της οποίας μπορείς να διασκεδάσεις, να γυμναστείς και φυσικά… να χορέψεις.

Αν και υπάρχουν πάρα πολλά είδη εκγύμνασης, τα παραπάνω είναι αυτά που επιλέξαμε ως τα πιο γνωστά και πιο ωραία ίσως, θα έλεγε κανείς, είδη γυμναστικής. Όποιο είδος γυμναστικής και να επιλέξεις, θυμήσου να περάσεις καλά, γιατί αν και μας κουράζει και μας καταπονεί ως ένα βαθμό η γυμναστική, χρειάζεται να μας ευχαριστεί κιόλας, κυρίως νοητικά και ψυχικά, ενώ μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή για καινούριες γνωριμίες!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.