25.8 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSchiaparelli SS25: Πώς θα είναι το vintage των επόμενων γενεών;

Schiaparelli SS25: Πώς θα είναι το vintage των επόμενων γενεών;


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Τα Fashion Weeks μάς έχουν αφήσει άναυδους με όλες τις κολεξιόν που παρακολουθήσαμε και ήρθε η ώρα να λάμψει η εβδομάδα μόδας του Παρισιού, το μέρος στο οποίο η μόδα γεννιέται, ανθίζει και εξαπλώνεται. Την τιμητική του, λοιπόν, έχει αυτήν τη φορά ο οίκος Schiaparelli, διοργανώνοντας την επίδειξη SS25, δηλαδή την καλοκαιρινή σεζόν του νέου χρόνου.

Ιθύνων αυτής της επίδειξης δεν ήταν άλλος από τον Daniel Roseberry, ο οποίος συνεργάζεται με τον οίκο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο υπερ-ταλαντούχος fashion designer, όχι μόνο έχει ανανεώσει τον οίκο, αλλά έχει ξεπεράσει κάθε πιθανή προσδοκία για τις δημιουργίες του. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Elsa Schiaparelli, την ιδρύτρια του οίκου, προερχόμενη από αριστοκρατική οικογένεια, ο Daniel μας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σαν «χαμαιλέοντας» μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περιβάλλον, σε κάθε εποχή και σε κάθε στυλ. Σίγουρα η Elsa θα ήταν κάτι παραπάνω από περήφανη…

Λίγο πριν το show και ανυπομονώντας για τα νέα κομμάτια, ο Roseberry δηλώνει: «Αισθάνομαι καλά, χαρούμενος και με αρκετή αυτοπεποίθηση. Οργανώνουμε τις τελευταίες μικρές λεπτομέρειες του σόου». «Ο οίκος είναι γνωστός για τα σουρεαλιστικά, custom-made ενδύματα και για την υψηλή ραπτική του, αλλά δεν νομίζω ότι ο κόσμος γνωρίζει πραγματικά την προσέγγισή μας στο ready to wear», είπε ο designer. Με μία τέταρτη ready to wear collection του σχεδιαστή, παρατηρούμε πιο ανάλαφρα looks, προσεγγίζοντας κάτι πιο απλό και χαλαρό.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: Designerspace.it

Ο οίκος, αβίαστα και με τρομερή λεπτομέρεια, καταφέρνει να «παντρέψει» το επίσημο με το casual και ταυτόχρονα chic, με το λευκό και το denim να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, η λαιμόκοψη φαίνεται να παίρνει διάφορα σχήματα και σχέδια, σκιαγραφώντας διαφορετικά κάθε φορά το γυναικείο σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανασχεδίασης ανδρικών ρούχων, μετατρέποντάς τα σε all-time classic κομμάτια, κάνοντάς τα essential ρούχα στην γκαρνταρόμπα μας. «Ήθελα να επανερμηνεύσω κομμάτια από την ανδρική γκαρνταρόμπα και να τα κάνω θηλυκά», αναφέρει. Ανάμεσα στα ποικίλα κομμάτια βλέπουμε τα basic tank tops, tennis polo shirts και ελαστικούς κορσέδες, δίνοντας μία διαφορετική νότα στο καθημερινό ντύσιμο. Παράδειγμα αυτού του χαρακτηριστικού και επιβλητικού ντυσίματος είναι το look της Mona Tougaard, για το οποίο ο σχεδιαστής δηλώνει αρκετά περήφανος. «Πρόκειται για έναν κορσέ-κορμάκι από ζέρσεϊ, συνδυασμένο με ντραπέ φούστα και έναν φιόγκο που καταλήγει σε μακριά πλεξούδα».

Η ονομασία αυτής της επίδειξης είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ που κάνει αυτήν την κολεξιόν ακόμα πιο μοναδική. “Future Vintage” λοιπόν είναι ο τίτλος και αναμφίβολα σηκώνει συζήτηση. Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο, όντας μία μεταφορά στον χρόνο. Άραγε σε λίγες δεκαετίες, ο οίκος Schiaparelli θα αποτελεί την έμπνευσή μας για τα vintage κομμάτια μας; Πρόκειται για ένα εγχείρημα του σχεδιαστή να παραμείνουν τα ρούχα του αναλλοίωτα στον χρόνο, κληροδοτώντας τα από γενιά σε γενιά. «Κάθε ημέρα, αντλώ έμπνευση από τις γυναίκες γύρω μου. Μπορεί να είναι από τη μητέρα μου μέχρι την 36χρονη κολλητή μου που είναι μητέρα ενός παιδιού και τις γυναίκες που δουλεύουν δίπλα μου, μοντέλα, στιλίστριες… Αυτή η δουλειά, όπως όλες οι δουλειές μου, είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες που την ενέπνευσαν και τη δημιούργησαν», επισημαίνει.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: Vogue.gr

Τέλος, τα πιο επίσημα ενδύματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν ή να υστερούν από τον συγκεκριμένο οίκο, ήταν εξίσου εντυπωσιακά με τα καθημερινά looks. Δίνοντας ένα wet look effect, η χρωματική παλέτα κυμαινόταν στα μπεζ, χρυσά, μπλε και τιρκουάζ. Θα μπορούσαν κάποια από αυτά να έχουν ως αναφορά ένα γοργονοειδές λουκ, αφού μιλάμε και για καλοκαιρινή σεζόν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Schiaparelli SS25: Μία συλλογή για τις γυναίκες που αγαπούν τα elevated basics, Vogue.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.