Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,
Οι εργασίες για την δημιουργία «κλειστών» κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησαν την Δευτέρα 24/2/20 σε επιταγμένα εδάφη. Στις εργασίες που πραγματοποιούνται, περιλαμβάνονται χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τοποθέτηση θυρών και οχημάτων. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα στον δήμου Χίου, Καράβας στο δήμου Λέσβου και Ζερβού στο δήμο Ανατολικής Σάμου. Η δαπάνη των υπό κατασκευή έργων ανέρχεται στο ποσό των 1.098.032,83 ευρώ για τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού στη Χίο, στο ποσό των 899.434,53 ευρώ για το αντίστοιχο έργο στη Λέσβο και στο ποσό των 997.576,84 ευρώ για τη Σάμο. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Το αντικείμενο των υπό ανάθεση συμβάσεων για τις προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού των γηπέδων στα νησιά της Χίου, Λέσβου και Σάμου αφορά την πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χωρών των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016(Α΄ 51) και συγκεκριμένα στα επιταγμένα γεωτεμάχια σύμφωνα με την υπ΄αριθμών 1311/2020 απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου».
Η διαδικασία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα νησιά. Με αποτέλεσμα την συμπλοκή πολιτών με τα ΜΑΤ αλλά και το λιντσάρισμα των τελευταίων από πολίτες στο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν. Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως απόρροια της λανθασμένης πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα τα τρία νησιά του Αιγαίου που υποφέρουν από το αμείωτα μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα. Πρώτος σταθμός στο ταξίδι του θα είναι η Σάμος. Η επιλογή της Σάμου, ως πρώτος σταθμός του ταξιδιού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς δεν υπήρξαν οι αντιδράσεις και οι εικόνες που θύμιζαν σκηνές πολέμου, όπως αυτές που υπήρξαν σε Λέσβο και Χίο. Οι εργασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία και σύντομα αναμένεται το κέντρο να τεθεί σε λειτουργία. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί το κέντρο να αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση των κλειστών κέντρων που θα ακολουθήσουν. Στόχος είναι οι κάτοικοι και των τριών νησιών να δουν τον τρόπο λειτουργίας του και την ασφάλεια, που παρέχει ένα κέντρο αυτού του είδους, κυρίως όμως να δουν, πως σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση του θα κλείσει η ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που υπάρχει στο νησί. Από το νησί της Σάμου ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα που αφορούν την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, όπου θα περιλαμβάνονται οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί ξεχωριστά, βάσει των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η εξειδίκευση συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 27 Φεβρουαρίου, αφού προηγήθηκαν διαβεβαιώσεις από πλευράς της κυβέρνησης για το κλείσιμο ανοικτών δομών φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή λειτουργία των κλειστών δομών φιλοξενίας. Υπογραμμίστηκε, επίσης, πως το σχέδιο εδράζεται στις εξής συνιστώσες: προστασία συνόρων, ελεγχόμενες δομές, γρήγορες διαδικασίες ασύλου γρήγορες επιστροφές, και είναι η μόνη εφαρμόσιμη λύση.
Με τις κινήσεις της η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελεί μόνο ανάγκη, αλλά και κυβερνητική προτεραιότητα.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια