24.6 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Ξενιτιά και Προσφυγιά… ΗΠΕΙΡΟΣ - ΙΩΝΙΑ»: Μια ιστορική, παραδοσιακή και συγκινητική εκδήλωση...

«Ξενιτιά και Προσφυγιά… ΗΠΕΙΡΟΣ – ΙΩΝΙΑ»: Μια ιστορική, παραδοσιακή και συγκινητική εκδήλωση στο Ηρώδειο


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Γνωστές είναι οι περιπέτειες του ελληνισμού, οι ξεριζωμοί, το κυνηγητό, ο ρατσισμός κι οι δυσκολίες που πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εξαιτίας πολέμου και φτώχειας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να ταξιδέψουν με «βάρκα την ελπίδα», για έναν νέο τόπο, να ξεκινήσουν από την αρχή, κάτω από συνθήκες, όμως, καθόλου βοηθητικές. Παρότι οι καταστάσεις τούς απομάκρυναν από τη γενέτειρά τους, φυσικά, δεν ξέχασαν ποιοι είναι και διέδωσαν στον νέο τους τόπο την πολιτιστική τους κληρονομιά. Πόσες είναι οι συνταγές που αγαπάμε σήμερα, για τις οποίες πρέπει να ευγνωμονούμε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες; Πόσα τραγούδια γνωρίσαμε χάριν αυτούς, πόσα είδη μουσικής; Μια εκδήλωση τιμής για όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες της ξενιτιάς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. 

Απόψε, λοιπόν, στις εννιά το βράδυ, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας τιμά τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της (1974 – 2024), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, με μία μουσικοχορευτική παράσταση πλούσια σε συγκινητικές μελωδίες και παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και της Ηπείρου. Το «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble», η 20μελής ορχήστρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, με τον διεθνούς φήμης μουσικό Βασίλη Κώστα, να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση μας παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό πρόγραμμα, με σκοπό την ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής και της πολιτιστικής σύνδεσης μεταξύ της Ηπείρου και της Ιωνίας. 

Πηγή εικόνας: ticketservices.gr

Με τους αγαπημένους ηθοποιούς Τάσο Νούσια κι Ελένη Καρακάση, ως αφηγητές, τους σπουδαίους μουσικούς Πετρολούκα Χαλκιά (στο κλαρίνο), Σωκράτη Σινόπουλο (στην πολίτικη λύρα) κι Ανδρέα Παπά (στα κρουστά), τους εμβληματικούς τραγουδιστές Ζαχαρία Καρούνη και Χαριτίνη Πανοπούλου και πλήθος χορευτών κι ηθοποιών, θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, σε μια σκληρή εποχή, οπόταν η λύπες κι οι χαρές εκφράζονταν μέσα από το τραγούδι, τη μουσική και τον χορό. Οι χορευτικές ομάδες που θα εμφανιστούν στην εκδήλωση θα είναι οι εξής: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης», ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι αλησμόνητες πατρίδες», με τη χορευτική ομάδα του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού, το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, η Χορευτική ομάδα Ιερού Ναού Παναγίας Πρασίνου Λόφου κι ο Χορευτικός όμιλος «ΕΙΡΗΝΗ» Ηρακλείου Αττικής. 

Ο μικρασιατικός κόσμος κι αυτός της Ηπείρου θα ενώσουν τις φωνές τους και θα αναδείξουν την πολιτιστική τους ταυτότητα με κοινό γνώμονα το αίσθημα του αποχωρισμού, του ξεριζωμού. Ήθη κι έθιμα, χορός, τραγούδι κι έντονα συναισθήματα θα «περικυκλώσουν» το Ηρώδειο σε μια επετειακή εκδήλωση ανάδειξης της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού. Σε μια συγκινητική γιορτή προς τιμήν όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αλλά επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την ταυτότητα τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ξενιτιά και Προσφυγιά…ΗΠΕΙΡΟΣ – ΙΩΝΙΑ, ticketservices.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.