25.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςJeff Koons: Μια προσπάθεια επανάστασης στην τέχνη

Jeff Koons: Μια προσπάθεια επανάστασης στην τέχνη


Της Βάσιας Χατζηγεωργίου,

Έχεις ακούσει ποτέ για την ύπαρξη έργων τέχνης από… μέταλλο; Σίγουρα είναι μια τέχνη με μακρά ιστορία, αλλά πιθανόν να μην το έχεις ξανά ακούσει. Επίσης, πολύ πιθανό να μην γνωρίζεις τους εκπροσώπους αυτής της μορφής τέχνης. Αυτό που είναι αλήθεια, βέβαια, είναι πως στη σημερινή εποχή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς το μέταλλο έχει φτάσει να χρησιμοποιείται πλέον σε ποικιλία έργων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτού του είδους η τέχνη εκτείνεται από την αρχαιότητα με κάποια πολύ σημαντικά έργα και προβλέπεται να συνεχίζεται πέρα και από τον 21ο αιώνα, καθώς πολλοί καλλιτέχνες ασχολούνται σήμερα με τη διεργασία του μετάλλου.

Υπάρχουν γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο υλικό στην τέχνη τους εδώ και χρόνια;

Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες που ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική, και συγκεκριμένα τη γλυπτική από μέταλλο, είναι ο Jeffrey Lynn Koons. Ο Jeff Koons, όπως είναι ευρέως γνωστός, γεννήθηκε το 1955 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ενώ φοίτησε σε σχολή τέχνης στο Σικάγο και αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, μία πολιτεία που εξελίχθηκε σταδιακά στη βάση του. Είναι γεγονός πως ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία με το να εργάζεται ως επιμελητής στο μουσείο σύγχρονης τέχνης και μόλις τη δεκαετία του 1980 δημιούργησε τα πρώτα του αριστουργήματα.

Πιστοποιεί κάτι την αξία του έργου του;

Αξίζει να αναφερθεί πως 2 από τα πιο γνωστά έργα του σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τα Balloon Dog και Rabbit, πουλήθηκαν σε δημοπρασίες, με την τιμή τους να αποτελεί ρεκόρ για έργο ζωντανού καλλιτέχνη.

Πηγή εικόνας: artnews.com

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και της Ελβετίας. Ιδιαίτερη, μάλιστα, έμφαση πρέπει να δοθεί στο Λούβρο, όπου αποτέλεσε τον πρώτο δημιουργό σύγχρονων έργων ανάμεσα σε τόσα διαχρονικά αριστουργήματα που ήδη φιλοξενεί. Η χρονιά που σίγουρα έχει μείνει χαραγμένη ως μία αξιέπαινη επιτυχία του Jeff Koons ήταν το 2008, σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Πού μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τον εικαστικό θρύλο τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα;

Ο Jeff Koons είναι γεγονός πως διαθέτει μία επίσημη προσωπική ιστοσελίδα, στην οποία έχει την ευκαιρία κανείς να ανατρέξει και να ενημερωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό για τη δράση, τα βραβεία και τα έργα του καλλιτέχνη.

Με τι άλλο ασχολήθηκε εκτός από τη γλυπτική;

Αναντίρρητα, το όνομα του Jeff Koons έχει συνδεθεί στενά με την τέχνη της γλυπτικής, ωστόσο ασχολήθηκε παράλληλα με τη ζωγραφική και τις εγκαταστάσεις. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί περί τίνος πρόκειται, σε τι αναφέρεται κανείς όταν λέει για εγκαταστάσεις, αλλά σε καλλιτεχνικό επίπεδο; Το ερώτημα που πιθανώς αναδύθηκε απαντάται στο ότι οι εγκαταστάσεις αποτελούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία τέχνης, όπου εκτός από τα εκάστοτε δημιουργήματα του καλλιτέχνη, διαμορφώνεται επίσης κατάλληλα ο χώρος, με σκοπό τον συνδυασμό έργων και χώρου ως μια ενιαία καλλιτεχνική εμπειρία.

Πηγή εικόνας: Lifo

Συνεχίζει ή θα συνεχίσει την πορεία του ο καλλιτέχνης;

Θα μπορούσε να πει κανείς πως με τόσα πράγματα που κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει; O Koons, όμως, εκπλήσσει ακόμα και σήμερα τον καλλιτεχνικό χώρο με την pop κουλτούρα και το κιτς να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της τέχνης του. Έχει, μάλιστα, καθιερωθεί έτσι, προσδίδοντας εντούτοις μία θετική χροιά στη λέξη «κιτς». Είναι πολύ γνωστός για την υπερβολή με την οποία απέδιδε τις καλλιτεχνικές του σκέψεις και οι οποίες συνεισέφεραν στην εδραίωση του όρου.

Αβίαστα, λοιπόν, από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η γλυπτική από μέταλλο, και συγκεκριμένα υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο ατσάλι, έχει ήδη ανθίσει χαρίζοντας μας εξαιρετικά έργα. Ο Jeff Koons αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το συγκεκριμένο είδος τέχνης αν και δεν υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο σε έργα του κάτι που ίσως να άξιζε στη φήμη του…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Jeff Koons, jeffkoons.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Χατζηγεωργίου
Βάσια Χατζηγεωργίου
Σπουδάζει στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και βρίσκεται στο 4ο έτος. Γνωρίζει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο της προσπαθεί να γυμνάζεται και να διαβάζει βιβλία, ενώ με κάποιους φίλους μου προσπαθεί να παρακολουθεί ταινίες και παραστάσεις όσο πιο συχνά γίνεται. Συμμετέχει, επίσης, σε μια εθελοντική φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα ασχολείται με το κομμάτι της προώθησης και την εικόνα του οργανισμού.