23.3 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΑρνητικά ξεκίνησε τον Οκτώβριο το ΧΑ: Στο επίκεντρο το placement της Εθνικής...

Αρνητικά ξεκίνησε τον Οκτώβριο το ΧΑ: Στο επίκεντρο το placement της Εθνικής και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Την περασμένη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει συνολική πτώση 2,1% στο πενθήμερο και να κλείνει στις 1.437,88 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, με φόντο το “replacement” της Εθνικής, καθώς και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή που επηρέασαν διεθνώς τις αγορές, το χρηματιστηριακό πενθήμερο ξεκίνησε με σημαντική υποχώρηση, διατηρώντας, ωστόσο, σε πρώτη φάση τις βασικές του στηρίξεις στις 1.450 μονάδες. Οι στηρίξεις αυτές χάθηκαν στη συνέχεια, καταγράφοντας ηπιότερη πτώση την Τρίτη, η οποία κλιμακώθηκε στις επόμενες δύο ημέρες, φτάνοντας (ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη) μέχρι και τις 1.416,19 μονάδες. Την Παρασκευή η αρνητική τάση ανατράπηκε για την ελληνική αγορά, μαζεύοντας μέρος των απωλειών έπειτα από τη σημαντική άνοδο κατά 1,37%.

Η βραχυπρόθεσμη τάση ξαναγύρισε πτωτική μετά από τα διαδοχικά σήματα πωλήσεων του MACD και των δυο βασικών κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να εμμένει στο trading range που έχει εισέλθει από περίπου τα μισά Απριλίου, καθώς κινείται μεταξύ των 1.338 με 1.500 μονάδων (περίπου), χωρίς να δείχνει κάποια συγκεκριμένη τάση.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αρκετά ανεβασμένη, ειδικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, λόγω του “placement” της Εθνικής. Πιο συγκεκριμένα, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της Τρίτης, η καθαρή αξία των συναλλαγών (εξαιρούνται οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, στις οποίες κυριάρχησε ο τίτλος της Εθνικής) ήταν πάνω από € 100 εκατ. ημερησίως. Μάλιστα, την Πέμπτη εκτινάχθηκε ο συνολικός τζίρος στα € 812 εκατ., εκ των οποίων τα € 568 εκατ. ήταν του placement. Αξιοσημείωτος ήταν και ο τζίρος της Παρασκευής (€ 165,93 εκατ., εκ των οποίων τα € 16 εκατ. ήταν «πακέτα», ωστόσο η μισή αξία αφορούσε τη διακίνηση μετοχών της Εθνικής.

Πηγή εικόνας: wirestock / Freepik

Όπως έγινε ήδη αντιληπτό από τη συχνή αναφορά της παραπάνω, η δημόσια προσφορά του υπόλοιπου ποσοστού της Εθνικής (10%) που κατείχε το ΤΧΣ βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Διατέθηκαν 91.471.515 μετοχές, με τελική τιμή διάθεσης στα € 7,55. Μάλιστα, οι 7 από τους 10 επενδυτές που τοποθετήθηκαν στη δημόσια προσφορά της Εθνικής είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Σε ένα βαθμό, βέβαια, το παραπάνω σημαντικό γεγονός, που, ουσιαστικά, έδωσε boost στην ελληνική αγορά (κάτι που θα φανεί προσεχώς), υποσκιάστηκε εν μέρει από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα μεταξύ της κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν και αναμένεται η μεταξύ τους σύγκρουση, από δι’ αντιπροσώπων, να γίνει άμεσα διακρατική. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έλαβαν στηρίξεις, ανεβαίνοντας πέριξ των $ 80 ανά βαρέλι. Οι αγορές μετοχών κλυδωνίστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο επικράτησε ψυχραιμία, με τις απώλειες είτε να εξαλείφονται είτε να περιορίζονται σημαντικά μέχρι και την Παρασκευή. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή στην αγορά, καθώς μια παρατεταμένη αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τις όξυνση των αναταραχών στη Μέση Ανατολή, θα ωθούσε σε νέο πληθωριστικό σοκ, διακόπτοντας, ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Επόμενο μεγάλο γεγονός για την ελληνική αγορά, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα αποτελέσουν οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων της Attica Bank και της Cenergy.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.