27.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσική6 κομμάτια του σύγχρονου ελληνικού σινεμά

6 κομμάτια του σύγχρονου ελληνικού σινεμά


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Πολλά στοιχεία συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλής ταινίας, όμως η μουσική της είναι αυτό που συχνά την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο. Πολλοί συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής έχουν αναφέρει ότι μέσω της μουσικής το κοινό μπορεί να κατανοήσει βαθύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, να βιώσει πιο έντονα τις σκηνές και να μοιραστεί τα συναισθήματα που προβάλλει η ταινία.

Όταν μια ταινία τελειώνει, εκτός από κάποιες αξέχαστες σκηνές ή ατάκες, συχνά μένει η μουσική της που θέλουμε να ακούμε ξανά και ξανά για να αναβιώσουμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε. Μέσω της μουσικής μπορούμε να ξαναζήσουμε μια ταινία ή να τη γνωρίσουμε σε κάποιον που δεν την έχει δει ακόμα.

Έτσι, ας δούμε ξανά δέκα αγαπημένες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τα soundtrack τους. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι γνωστές, ενώ άλλες ίσως είναι περισσότερο γνωστές για τη μουσική τους. Εσείς πόσες από αυτές έχετε δει;

Πηγή εικόνας: megatv.com

Πολίτικη Κουζίνα

Ξεκινάμε με μια αγαπημένη ταινία γεμάτη αρώματα και μουσικές, που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Η Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη, που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2003, μας χάρισε τις μαγευτικές μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τραγούδια όπως «Σταθμός» και «Μπαχάρι, Κανέλλα και Φιλί», τα οποία συνεχίζουν να γεμίζουν τις καρδιές μας με όμορφα συναισθήματα.

Νύφες

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τη μαγευτική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη στην ταινία Νύφες του Παντελή Βούλγαρη. Οι μελωδίες του αποτελούν μια γλυκιά συντροφιά στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι αυτών των γυναικών, εκφράζοντας με ευαισθησία όλα τα βάσανα και τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

Ευτυχία

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ταινία Ευτυχία αξίζει μια θέση σε αυτήν τη λίστα, καθώς τα τραγούδια της αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης. Πρόκειται για ένα αληθινό διαμάντι του Άγγελου Φραντζή, με τη μουσική επιμέλεια του Μίνου Μάτσα να αναδεικνύει την ιστορία με μοναδικό τρόπο.

Πηγή εικόνας: sportime.gr

Το Τανγκό των Χριστουγέννων

Και αναμφίβολα, δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα μια ταινία που κάθε Χριστούγεννα τραβάει την προσοχή, καθώς πολλοί θα θελήσουν να ανακαλύψουν Το Τανγκό των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα όταν ακούσουν τη συγκινητική φωνή του Γιώργου Νταλάρα να ερμηνεύει το «Μια στιγμή για Πάντα» στους έντονους ρυθμούς του τάνγκο, η ταινία γίνεται ακόμα πιο μαγευτική.

Αν

Συνεχίζοντας, θα ήταν απαράδεκτο να παραλείψουμε την ταινία Αν.. του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η οποία συνοδεύτηκε από τη μαγευτική φωνή της Δήμητρας Γαλάνη. Το τραγούδι αυτό εξακολουθεί να συγκινεί κάθε φορά που ακούγεται, αγγίζοντας τις καρδιές του κοινού.

Μικρά Αγγλία

Κι όταν τα Χριστούγεννα περάσουν, όσοι θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο μπορούν απλά να ακούσουν τη μουσική της Κατερίνας Πολέμη από τη Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη. Οι μελωδίες της θα τους μεταφέρουν κατευθείαν στο γάμο της Όρσας, ζωντανεύοντας όλες τις τραγικές φιγούρες της συγκινητικής αυτής ιστορίας.

Καζαντζάκης

Κι αν κάποιος λαχταρήσει λίγη ποίηση από τις δύσκολες δεκαετίες του ’30 και του ’40, μπορεί να ταξιδέψει από την Κρήτη στην Αθήνα με τη μουσική του Μίνου Μάτσα στην ταινία Καζαντζάκης του Γιάννη Σμαραγδή, ζωντανεύοντας την εποχή μέσα από τις μελωδίες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.