27.1 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕσύ συγχωρείς την απιστία;

Εσύ συγχωρείς την απιστία;


Της Άννας Καρρά,

Τί φοβόμαστε πιο πολύ όταν βρισκόμαστε σε σχέση με ένα πρόσωπο που ποθούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε στενούς δεσμούς; Φυσικά, να μην μας απατήσει, μην στρέψει το ενδιαφέρον του σε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Τί είναι, όμως, η απιστία; Στα κοινωνικά δίκτυα, όπως Instagram ή Tik tok, πολλοί έχουν διατυπώσει διάφορες απόψεις για το τί είναι και αν τελικά συγχωρείται. Για παράδειγμα, κάποιοι θεωρούν απιστία την ερωτική συνεύρεση με άλλο πρόσωπο, ενώ άλλοι θεωρούν απιστία ακόμη και την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτών των απόψεων διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται την σχέση, αλλά και την έννοια της μονογαμίας. Για το εάν ο άνθρωπος είναι μονογαμικό όν έχουν υποστηριχθεί διάφορες θεωρίες, που άλλους τους βρίσκουν σύμφωνους και άλλους όχι.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα απιστήσει ποικίλουν και υποκρύπτουν διαφορά «διαμαντάκια» για την κοινωνική ηθική και την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Πιο αναλυτικά, παρατηρείται διαφορετική αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στους άπιστους και της πράξης τους, ανάλογα με το φύλο τους. Δηλαδή, η απιστία δικαιολογούνταν για τους άντρες, καθώς ήταν κάτι φυσιολογικό για αυτούς λόγω των ορμών τους. Ενώ αντίθετα, αν προέβαιναν σε αυτήν την πράξη γυναίκες, στιγματίζονταν ως ανήθικες και σε κάποιες χώρες τιμωρούνταν κιόλας. Παρόλα αυτά, όσο περνάνε τα χρόνια, είναι πρόδηλο πως η έννοια αυτή αλλά και η σημασία της έχασε την μισογυνιστική της χροιά και είναι ηθικά κατακριτέα και για τα δυο φύλα. Βέβαια, πάντα με εξαιρέσεις, καθώς πάντα και παντού θα υπάρχουν αναχρονιστικά μυαλά με αναχρονιστικές απόψεις.

Πηγή εικόνας: Freepik.com / Δικαιώματα χρήσης: DC Studio

Γιατί, όμως, κάποιος που έχει επιλέξει συνειδητά κάποιον άλλον για σύντροφο του είτε σε μια σχέση είτε σε ένα γάμο να έχει την τάση ή την ανάγκη να εμπλακεί σε συναισθηματική ή σεξουαλική σχέση με αλλά τρίτα πρόσωπα; Μήπως μετάνιωσε για την επιλογή του; Μήπως έχει βαθύτερες ανάγκες που δεν καλύπτονται από αυτήν την σχέση; Μήπως νιώθει παραμελημένος; Ή μήπως αποζητά απλώς την προσοχή λόγω έλλειψης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης; Όλοι αυτοί οι πιθανοί λόγοι μας οδηγούν σε ανεύρεση βαθύτερων απαντήσεων που αντλούνται από τον ψυχισμό, αλλά και των αντιλήψεων των προσώπων αυτών. Σε καμία περίπτωση όμως, όποια και να είναι η αιτία που προκάλεσε την απιστία, δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού μπορούν να ανευρεθούν άλλες πιο ανώδυνες λύσεις και αν όντως είναι τόσο μεγάλο το ρήγμα μπορεί να επιλεχθεί ο χωρισμός, χωρίς να χρειαστεί να τραυματιστεί το άλλο πρόσωπο της σχέσης από αυτήν.

Η απιστία μόλις αποκαλυφθεί, γιατί άλλωστε τίποτα δεν μένει κρυφό, οδηγεί σε αλλοίωση της σχέσης ή ακόμη και σε τερματισμό της. Πιο ενδεικτικά, πλήττεται το στοιχείο της αποκλειστικότητας και της εμπιστοσύνης, τα οποία είναι δύσκολο να ξαναφτιαχτούν. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια συγχωρούν την απιστία, δίνοντας μια νέα ευκαιρία στον εαυτό τους αλλά και στην μεταξύ τους σχέση. Πιστεύετε ότι όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία ή όχι; Αν όντως κάνετε προσπάθειες να ξεπεράσετε το εμπόδιο αυτό, τότε απαιτείται με πολύ συζήτηση και κατανόηση να αναζητήσετε τα αίτια της πράξης αυτής και να θέσετε την σχέση σας πάνω σε νέα θεμέλια. Είναι βέβαιο όμως, πως σε αυτή την διαδικασία της συγχωρέσεως θα υπάρξουν συναισθήματα θυμού, δυσπιστίας και ξεσπάσματα, καθώς πολλές φορές η απιστία βιώνεται ως απώλεια της σχέσης, όπως την γνωρίζατε.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Καρρά, Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Άννα Καρρά, Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 2002. Είναι φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει βιβλία και παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας. Ιδιαίτερα αγαπάει να ερευνά για τον αντίκτυπο διαφόρων γεγονότων ή θεμάτων στην κοινωνία.