26.7 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΙσχυρή άνοδος για το ΧΑ την εβδομάδα που μας πέρασε: Με θετικούς...

Ισχυρή άνοδος για το ΧΑ την εβδομάδα που μας πέρασε: Με θετικούς καταλύτες αναμένεται να εισέλθει στον Οκτώβριο η ελληνική αγορά


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Κατά το χρηματιστηριακό πενθήμερο, η Λεωφόρος Αθηνών παρουσίασε σημαντική άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 3,05%, κλείνοντας στις 1.468,7 μονάδες. Ευνοήθηκε σημαντικά και από το θετικό κλίμα της ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία παρουσίασε ισχυρή άνοδο στο πενθήμερο, επηρεασμένη από την αισιοδοξία της κινεζικής αγοράς.

Ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, τη Δευτέρα, που ο δείκτης ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με άνοδο 1,22%, πλησίον των 1.450 μονάδων, τέθηκαν οι βάσεις για να μπει εκ νέου σε αυτήν τη ζώνη. Σχεδόν ακάθεκτο συνέχισε και στις επόμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας 4 στα 5 θετικά κλεισίματα, με τα ημερήσια κέρδη να ξεπερνούν το 0,5%, ξεπερνώντας τις 1.470 μονάδες, ενώ τα κλεισίματα ήταν κοντά στα υψηλά ημέρας. Την Παρασκευή, ωστόσο, διέκοψε το ανοδικό σερί, κλείνοντας με μικρή ημερήσια πτώση 0,17%.

Οδηγός στην άνοδο αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται σε εβδομαδιαία βάση κατά 4,68% στις 1.277,03 μονάδες. Ειδικότερα, η μετοχή της Εθνικής ήταν αυτή που ξεχώρισε, καθώς το ξεκίνημα της διαδικασίας αποεπένδυσης της υπόλοιπης συμμετοχής του ΤΧΣ από αυτήν άλλαξε το κλίμα στην ελληνική αγορά, επαναφέροντας, σε μεγάλο βαθμό, το αγοραστικό ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο γεγονός αναμένεται να αποτελέσει καίριος θετικός καταλύτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να διευρύνει τις αποστάσεις του ο Γενικός Δείκτης από το μέχρι πρότινος σημείο αντίστασης των 1.450 μονάδων και να στοχεύσει στο επόμενο όριο, των 1.500 μονάδων.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org / Δικαιώματα χρήσης: Dimorsitanos – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0

Αισιόδοξο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας αποτέλεσε η σταθερή ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η αξία της οποίας, αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, ήταν αρκετά πάνω από τα € 100 εκατ. ημερησίως (εκτός από την Παρασκευή που ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε οριακά κάτω από τα € 100 εκατ.). Ειδικότερα, ο συνολικός ημερήσιος τζίρος ξεπέρασε τα € 127 εκατ. σε κάθε συνεδρίαση, πλην της Τετάρτης που ανήλθε στα € 116 εκατ. περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, ως συνήθως, συγκεντρώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στις πρώτες θέσεις του τζίρου όπως πάντα σχεδόν ήταν οι συστημικές τράπεζες, ωστόσο η ρευστότητα και το αγοραστικό ενδιαφέρον μοιράστηκε περισσότερο και σε άλλα blue chips, όπως σε Τιτάν (+7,3%), Jumbo (+7,9%), ΔΕΗ (+4,6%) και Metlen (+4,7%).

Στα σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας περιλαμβάνεται το comeback της Τράπεζας Κύπρου στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από απουσία 8 ετών (το 2016) και 12 ετών (2013) απουσίας επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εισήλθαν στην κύρια αγορά 443.457.297 κοινές ονομαστικές μετοχές της, με την ονομασία Bank of Cyprous Holdings Public Limited Company.

Στα μακροοικονομικά νέα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας τον Ιούλιο του 2024 ανήλθε στα € 3,755 δις και στα € 9,309 δις κατά το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Τον Ιούλιο οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ κατά το 7μηνο ενισχύθηκαν κατά 5,6%.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα υπάρξουν κι άλλοι καταλύτες, πέρα του placement της Εθνικής, που θα κινητοποιήσουν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να προχωρήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στη Cenergy και την Attica Bank, ενώ καθοριστικές στις (επιμέρους κυρίως) κινήσεις θα είναι και οι τελικές αξιολογήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και οι επικείμενες αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που θα ακολουθήσουν (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι η προθεσμία για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ου α’ εξαμήνου). Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους (μέχρι στιγμής), οι ελληνικές εισηγμένες σημειώνουν σημαντικές επιδόσεις, ιδίως στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτικά παραδείγματα να αποτελούν οι ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΔΑΑ, Jumbo, Cenergy και Τιτάν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.