Tου Ελευθέριου Χονδρού,
Την Πέμπτη, η Ισπανία έγινε μάρτυρας πανεθνικών διαδηλώσεων υπό την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητώντας μείωση του ωραρίου εργασίας. Οι διαδηλώσεις είχαν ως στόχο να πιέσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον επιχειρηματικό τομέα για να επιτύχουν συναίνεση για τη μείωση της τυπικής εβδομάδας εργασίας, παρά την αντίσταση των εργοδοτών που ανησυχούν για την αύξηση του κόστους.
Ο Unai Sordo, ο ηγέτης του συνδικάτου Comisiones Obreras (CCOO), απευθύνθηκε σε μεγάλο πλήθος στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις της Ισπανίας βρίσκονται σε καλή θέση για να χειριστούν τη μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς να διακυβεύεται η παραγωγικότητα. «Η τεχνολογική πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και παράγουμε το επιτρέπει τέλεια, διατηρώντας την ίδια αμοιβή και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα», είπε στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ένωσης εργοδοτών, Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE).
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Pedro Sánchez εργάζεται για να μειώσει την εβδομάδα εργασίας κατά 2,5 ώρες από το τρέχον πρότυπο των 40 ωρών. Η πρόταση, που υποστηρίζεται από προοδευτικούς συμμάχους, ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς στόχους, για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύοντας, παράλληλα, την παραγωγικότητα.
Η Ισπανία έχει ιστορικά υστερήσει σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την παραγωγικότητα και οι υποστηρικτές της μικρότερης εβδομάδας εργασίας πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κενού. Η υπουργός Εργασίας, Yolanda Díaz, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι μειωμένες ώρες εργασίας θα οδηγήσουν σε αύξηση της αποτελεσματικότητας, μια άποψη που απηχούν και οι ηγέτες των συνδικάτων.
Ωστόσο, η κίνηση αντιμετωπίζει σκληρή αντίδραση από τις επιχειρήσεις. Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι λιγότερες ώρες για την ίδια αμοιβή θα οδηγούσαν σε υψηλότερο κόστος εργασίας, μειώνοντας, τελικά, την ανταγωνιστικότητά τους. Οι επικριτές αναφέρουν τη Γαλλία, η οποία εισήγαγε μια 35ωρη εβδομάδα εργασίας το 2000, ως προειδοποιητικό παράδειγμα. Η Γαλλία, αρχικά, ήλπιζε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστόσο η μεταρρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος εργασίας, καθιστώντας τις γαλλικές εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια σκηνή.
Η δήλωση του Sordo στις διαμαρτυρίες αντανακλά μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τις παραδοσιακές ώρες εργασίας ξεπερασμένες. Ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση και οι βελτιωμένες διαδικασίες εργασίας σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους με λιγότερες ώρες. Αυτό το σκεπτικό στηρίζει τις εκκλήσεις των συνδικάτων για διατήρηση σταθερών μισθών με ταυτόχρονη μείωση του ωραρίου. Επιπρόσθετα, στον επείγοντα χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πίεση να κλείσει τα κενά παραγωγικότητας μεταξύ των κρατών-μελών της. Μια πρόσφατη έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκρίνεται στην οικονομική ανάπτυξη παγκόσμιων ανταγωνιστών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Για να διευκολύνει τις ανησυχίες των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, η ισπανική κυβέρνηση έχει προτείνει διάφορα μέτρα. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι ένα μπόνους προσλήψεων για μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες με λιγότερους από 10 υπαλλήλους. Αυτό το κίνητρο στοχεύει να αντισταθμίσει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η μείωση των ωρών εργασίας, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα εξυπηρέτησης.
Επιπλέον, η προτεινόμενη μείωση της εβδομάδας εργασίας θα υπολογίζεται ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι σε κλάδους όπως η φιλοξενία, όπου η προσαρμογή των βάρδιων μπορεί να είναι δύσκολη, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν επιπλέον ώρες που αργότερα μπορούν να αντισταθμιστούν με άδεια μετ’ αποδοχών ή αργίες.
Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, η ισπανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στη μείωση των ωρών εργασίας έως το τέλος του 2024, ακόμα και χωρίς πλήρη συμφωνία από τους εργοδότες. Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να εφαρμοστεί μονομερώς, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της διοίκησης να εφαρμόσει εργασιακές μεταρρυθμίσεις που ευθυγραμμίζονται με το όραμά της για εκσυγχρονισμό του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας.
Σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ισπανοί εργάζονται ήδη ελαφρώς περισσότερες ώρες. Το 2023, η μέση εβδομάδα εργασίας στην Ισπανία ήταν 36,4 ώρες, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 36,1 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι η απλή μείωση των ωρών θα μπορούσε να ωθήσει την Ισπανία πιο κοντά σε πιο προοδευτικά μοντέλα εργασίας που παρατηρούνται σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι μικρότερες εβδομάδες εργασίας έχουν συνδεθεί με καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και βελτιωμένη ικανοποίηση των εργαζομένων.
Η συνεχιζόμενη συζήτηση της Ισπανίας σχετικά με τις ώρες εργασίας είναι εμβληματική μιας ευρύτερης αλλαγής στις εργασιακές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη. Ενώ τα συνδικάτα και οι προοδευτικοί πολιτικοί πιέζουν για μεταρρυθμίσεις που πιστεύουν ότι θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παραμένουν επιφυλακτικοί για τις πιθανές οικονομικές συνέπειες. Με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2024, η Ισπανία θα μπορούσε σύντομα να γίνει μια βασική δοκιμαστική περίπτωση στην παγκόσμια συζήτηση για το μέλλον της εργασίας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚH ΠΗΓH
- Unions in Spain protest in push to reduce working hours, Reuters, διαθέσιμο εδώ