22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Γραφείο αποκρυφιστικών υποθέσεων» του Éric Fouassier

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γραφείο αποκρυφιστικών υποθέσεων» του Éric Fouassier


Της Ευθυμίας Γκαμπέση,

Έχετε διαβάσει ποτέ ένα βιβλίο που σας καθηλώνει, που είναι τόσο καλό και εθιστικό που δεν μπορείτε να το αφήσετε; Που ανυπομονείτε να φτάσετε στο τέλος προκειμένου να ανακαλύψετε το μεγάλο μυστικό; Ε λοιπόν, το βιβλίο Γραφείο αποκρυφιστικών υποθέσεων του Éric Fouassier και σε μετάφραση του Σέργιου Τρεχλή που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg αποτελεί αναμφίβολα μία από αυτές τις περιπτώσεις, με τις περιπέτειες, τις ανατρεπτικές εξελίξεις και την ευφάνταστη πλοκή του να κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση.

Βρισκόμαστε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, μετά την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830, σε μία πολύ ταραγμένη και εύθραυστη πολιτικά περίοδο, μετά την ανατροπή του Καρόλου Ι’ και άνοδο του Λουδοβίκου-Φιλίππου. Το πολιτικό καθεστώς ήδη αντιμετωπίζει πολλές αναταραχές και προβλήματα. Την κατάσταση έρχεται να δυσχεράνει ο ξαφνικός θάνατος του γιου ενός επιφανούς πολιτικού, του νεαρού Λισιέν Ντοβέρν. Αυτό θα αποτελέσει και την αφετηρία αυτού του εγκληματικού λαβύρινθου από τον οποίο θα προσπαθήσει να βγει αλώβητος ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, Βαλεντίν Βερν.

Πηγή εικόνας: Alamy

Ο Βαλεντίν, ένας Επιθεωρητής στο Τμήμα Ηθών της αστυνομίας, καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση του θανάτου του Λισιέν, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται να πρόκειται για μία απλή αυτοκτονία. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Σίγουρα το γεγονός ότι η μητέρα του παιδιού ήταν μάρτυρας δεν βοηθάει τη σκέψη να πάει αμέσως στο έγκλημα. Παράλληλα, όμως, με αυτήν την υπόθεση, ο Επιθεωρητής Βερν ασχολείται με μία προσωπική μάχη: το κυνήγι του πανούργου Εφημέριου. Του άνδρα, δηλαδή, που κινείται ύπουλα και μυστικά στον υπόκοσμο, διαπράττοντας αισχρά και φρικιαστικά εγκλήματα όπως βιασμούς, κράτηση ομήρων και sex trafficking.

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, Υάκυνθου Βερν, αποστολή και καθήκον του Βαλεντίν γίνεται η αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία του Εφημέριου, ενός ανθρώπου των σκιών και του απόλυτου κακού. Ένα από τα θύματα του Εφημέριου αποτελεί και ο μικρός Νταμιέν, ένα ορφανό παιδί, με κανέναν στον κόσμο να τον προστατέψει. Δίχως να μπορεί να αποδράσει από αυτήν τη φυλακή, ο Νταμιέν, ζώντας σε ένα υπόγειο και περνώντας κάποιες φορές τον χρόνο του σε ένα κλουβί, υποχρεούται να ανέχεται και όλες τις αδηφάγες σκέψεις και επιθυμίες του κτηνώδους Εφημέριου.

Όσο εντρυφεί ο ήρωάς μας στην υπόθεση Ντοβέρν, τόσα περισσότερα αναπάντεχα πράγματα έρχονται στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, τι σημασία έχουν οι καθρέπτες οι οποίοι φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με μία άλλη, εξίσου αιφνίδια αυτοκτονία του ενός προσώπου ονόματι Τιρανκούρ; Η φράση «οι καθρέφτες με ανάγκασαν» είναι σίγουρα από μόνη της ανατριχιαστική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαζί με τη βοήθεια της αδελφής του Λισιέν, Φελισιέν Ντοβέρν, του φίλου και πληροφοριοδότη του Βίντοκ, και της όμορφης ηθοποιού Αγλαΐας Μαρσό, έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο φως της αλήθειας. Και αυτό που αποκαλύπτει είναι σοκαριστικό.

Επομένως, δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να αναρωτηθούμε⋅ ο Βερν ποια συμπεράσματα βγάζει από αυτήν την υπόθεση, και το κυριότερο, θα μπορέσει να σώσει τον βασανισμένο, κακοποιημένο και ανήμπορο Νταμιέν; Και, τελικά, από που προκύπτει αυτήν η τόσο στενή σχέση του Βαλεντίν με τον Νταμιέν, από τη μία ο αποφασιστικός, πειθαρχημένος και σοβαρός οξυδερκής αστυνομικός και από την άλλη ο δειλός, υποταγμένος και απελπισμένος Νταμιέν; Ακολουθώντας το νήμα που όλο μπερδεύεται σαν κουβάρι, ο Επιθεωρητής με τις ιδιαίτερες μεθόδους, τις πολλές γνώσεις και την αγγελική μορφή, όλο και κάποια λύση βρίσκει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.