22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα χωρίς αρχηγό ή ένα κόμμα χωρίς μέλλον;

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα χωρίς αρχηγό ή ένα κόμμα χωρίς μέλλον;


Της Εύης Κατέλα,

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ακολουθήσει μια καθοδική τροχιά. Μετά την ήττα στις Βουλευτικές Εκλογές, την πτώση του ποσοστού στο 20% και την επακόλουθη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα μοιάζει σαν ένα πλοίο χωρίς κυβερνήτη. Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη ένα χρόνο πριν και η διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος έδωσε μια ανάσα αισιοδοξίας στα μέλη, στα στελέχη, αλλά και στους ψηφοφόρους. Έναν χρόνο μετά όμως, η κατάσταση φαίνεται να έχει εκτραχυνθεί.

Μέσα από μια ανασκόπηση της προεδρίας του Κασσελάκη τους πρώτους μήνες, όλα έμοιαζαν ότι είχαν πάρει τον δρόμο τους: η νέα φυσιογνωμία που πλαισίωνε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ένα ποσοστό των ψηφοφόρων και έκανε σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του αισθητή, καθώς έγινε το επίκεντρο σχολιασμού. Στο εσωτερικό του κόμματος όμως, η κατάσταση φαίνεται να ήταν διαφορετική, καθώς από την αρχή πολλά μέλη αποστάτησαν ιδρύοντας το δικό τους κόμμα, άλλα στάθηκαν στο πλευρό του νέου Προέδρου κι άλλα τήρησαν μια στάση ουδετερότητας.

Οι πρώτες αναταραχές προκλήθηκαν με τη διαγραφή μελών του κόμματος, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι και τους περασμένους μήνες. Όλα αυτά είχαν ως απάντηση την πρόταση μομφής προς το πρόσωπο του Προέδρου, η οποία και πέρασε με 163 ψήφους υπέρ. Αυτό το αποτέλεσμα άνοιξε νέους δρόμους, με το κόμμα πλέον να οδηγείται σε νέες προεδρικές εκλογές, υπό το πρίσμα να βρεθεί ένας Πρόεδρος που θα έχει τον σεβασμό των στελεχών και των μελών και θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή του κόμματος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Βέβαια, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στην 4η θέση με ποσοστό 7,8%, καθώς παρατηρήθηκε άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση και στο 14,9%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ τον προσπέρασε ακόμα και η Ελληνική Λύση με ποσοστό 8,3% (δημοσκόπηση Interview). Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στις 24.09.2024, έπειτα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έλαβε χώρα το Σάββατο 21.09.2024 και η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιάσκο, αφού μέχρι και ο αναφερόμενος ως Πρόεδρος προτίμησε να μην την τιμήσει με την παρουσία του.

Δικαιώματα χρήσης: Interview

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ειπώθηκαν και ψηφίστηκαν κάποιες προτάσεις που κατέθεσαν συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, με την απουσία, όμως, σημαντικού αριθμού μελών, αλλά και του ίδιου του Προέδρου. Με τη λήξη της συνεδρίασης, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου (εάν χρειαστεί β’ γύρος) και το έκτακτο συνέδριο θα γίνει από 1 έως 3 Νοεμβρίου, με δικαίωμα συμμετοχής για μέλη που θα έχουν εγγραφεί μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, η Πολιτική Γραμματεία έλαβε 112 ψήφους υπέρ της πρότασής της, ενώ άλλες προτάσεις έλαβαν λιγότερες ψήφους. Στη συνέχεια, η πρόταση της Τζάκρη για μπλοκ στον Κασσελάκη έλαβε 62 ψήφους, ενώ η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου για καταδίκη των προσβλητικών και τοξικών συμπεριφορών απέναντι σε μέλη, στελέχη και αποφάσεις των κομμάτων. Μετά από πρόταση του Νίκου Παππά, το συνέδριο δεν θα έχει καταστατικό χαρακτήρα και μετά από πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη θα δημοσιοποιηθεί το πόθεν έσχες των υποψηφίων, αν και αυτή η πρόταση έφερε αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη. Η απάντηση του Σ. Κασσελάκη στις εισηγήσεις, αλλά και στις κατηγορίες που του προσάπτουν ήταν μια δημοσίευση για την προαναγγελία υποψηφιότητας με το σλόγκαν: «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ, #ΕΙΜΑΙΕΔΩ», δεν φαίνεται, όμως, να έπεισε τους πολίτες.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με ταχείς ρυθμούς και μεγάλη συχνότητα, γεγονός που γεννά απορίες και προβληματισμούς, κατά πόσο η ραγδαία εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και η πολιτική που αποφάσισε να χαράξει για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποσκοπεί ή δεν εξυπηρετεί πιο βαθιά συμφέροντα. Μήπως η χρονική περίοδος του ενός έτους, στην οποία μεσολάβησαν τα παραπάνω γεγονότα, είναι το σημάδι για να ερμηνεύσουμε κάποια πίσω κείμενα, που μπορεί να υπάρχουν;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εύη Κατέλα
Εύη Κατέλα
Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 2004 στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της είναι από Πιερία, όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζει στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και βρίσκεται στο 2ο έτος των σπουδών της. Η επιλογή της σχολής ήταν συνειδητή, καθώς η αγάπη της για την Πολιτική και την Ιστορία ήταν έκδηλη. Μιλάει δυο γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά. Επιλέγει να προσθέτει στον ελεύθερό της χρόνο διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως σε συναυλίες, θέατρα, εκθέσεις. Αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της, επίσης, για να διαβάσει βιβλία, κυρίως κοινωνικοπολιτικού ή ιστορικού περιεχομένου, και αναζητά διάφορες δράσεις πολιτικού περιεχομένου, στις οποίες μπορεί να παρευρίσκεται.