22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΨάχνοντας τον βηματισμό τους...

Ψάχνοντας τον βηματισμό τους…


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Ένα κυβερνητικό κόμμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή από το 2019, ένας αντιπολιτευτικός πόλος που διαλύθηκε από το 2023 συνθέτουν τα πολιτικά δεδομένα του σήμερα. Όλοι φαίνεται να θέλουν το Κέντρο. Ποιος, όμως, θα καταφέρει να το ενσωματώσει για να κερδίσει;

Αρχικά, έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται να έχει αρκετή υποστήριξη από την Κεντροδεξιά. Ψηφοφόροι που παλιότερα στήριζαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή τους ΑΝ.ΕΛ. έχει συσπειρωθεί γύρω από την Κυβέρνηση. Τουλάχιστον, αυτό φάνηκε από τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Οι Ευρωεκλογές του προηγούμενου Ιουνίου, ήταν για αρκετούς μια «ευκαιρία» έκφρασης δυσαρέσκειας, κυρίως μέσω της αποχής. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τους πιο κεντρώους ψηφοφόρους με τα γνωστά αποτελέσματα. Οι εσωκομματικές εκλογές ήταν, πλέον, μονόδρομος τόσο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όσο και για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία διαγράφει τον βουλευτή Σαλμά, που έκανε τις δικές του καταγγελίες για τα θέματα της καθημερινότητας. Από το Μαξίμου θεωρήθηκε ότι μιλά σαν αντιπολιτευόμενος βουλευτής και το ποτήρι «ξεχείλισε». Ίσως, να θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα σε άλλους βουλευτές, που ενδεχομένως να είναι της ίδιας προσέγγισης. Πάντως, αυτό που απασχολεί είναι το που πρέπει να στραφεί το κυβερνητικό κόμμα: δεξιότερα που έχει και απώλειες ή προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Η κυρία Μπακογιάννη, πάντως, θύμισε την άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θεωρούσε ότι το κόμμα δεν βρίσκεται ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά, καλύπτοντας το φάσμα από την εκσυγχρονισμένη Αριστερά μέχρι τη μη φασίζουσα Δεξιά.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το βλέμμα, λοιπόν, είναι στραμμένο στις εσωκομματικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς από εκεί θα φανεί αν μπορεί ποτέ να συνομιλήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο του δεύτερου ή τρίτου κόμματος. Σε περίπτωση επικράτησης Ανδρουλάκη ή Δούκα, αυτό φαίνεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολο. Ακόμη, σημασία δίνεται και στο πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί θα επιχειρηθεί να χτιστούν γέφυρες σε κάποιον πολιτικό χώρο. Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, κάτι όμως που είναι αρκετά πρόωρο κατά την παρούσα χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Επίσης, οι κινήσεις των πρώην Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά μπορεί να απασχολήσουν τους συμβούλους στο Μαξίμου. Ειδικά, όταν αυτά τα πρόσωπα έχουν παρέμβει κάποιες φορές τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης.

Όλα αυτά θα φανούν στην πορεία. Μια πορεία που θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο στην Αντιπολίτευση. Θα δημιουργηθεί ο αντίστοιχος συμπαγής αντιπολιτευτικός πόλος στην Κεντροαριστερά; Θα αποκτήσει Αξιωματική Αντιπολίτευση η χώρα; Θα δείξει…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα παρασκήνια στη ΝΔ – Οι δημοσκοπήσεις, οι αντάρτες, τα καρφιά της Ντόρας και το ΠαΣοΚ, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.