25.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΖώα που τα «ξεχνά» ο κύκλος της ζωής

Ζώα που τα «ξεχνά» ο κύκλος της ζωής


Της Μαρίας Γκόρου, 

Είναι γνωστό πως κάθε ζώο έχει και ένα διαφορετικό προσδόκιμο ζωής που του έχει ορίσει η φύση. Η προστασία και φροντίδα ορισμένων ειδών από τους ανθρώπους, φυσικά, επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους, αλλά και την ύπαρξή τους γενικότερα στον πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάποια ζώα έχουν σύντομο χρόνο ζωής σε αυτόν τον κόσμο, κάποια πολύ περισσότερο. Και ενώ το προσδόκιμο ζωής μερικών ζώων είναι σαφέστατα μικρότερο από αυτό των ανθρώπων, υπάρχουν κι αυτά που φαίνεται πως ο χρόνος τα «ξεχνά» στο πέρασμά του. 

Φάλαινα Γροιλανδίας

Ξεκινάμε με τις φάλαινες και πιο συγκεκριμένα τη φάλαινα Γροιλανδίας. Η φάλαινα της Γροιλανδίας μπορεί να είναι ένα ζώο που το προσδόκιμο ζωής του μπορεί να ξεπεράσει τον έναν αιώνα βίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να ζήσει για περισσότερα από 211 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ξεπεράσει τα 245. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος ζωής τους είναι 20-60 έτη, βρέθηκαν φάλαινες σε κοντινή ηλικία με αυτήν της Γροιλανδίας με μέσο όρο 91, 135, 159 και 172 χρόνια.

Χελώνα

Φυσικά, τα αξιαγάπητα αυτά ζώα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα, αφού είναι γνωστές για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Ζουν περίπου για 150 χρόνια, γεγονός που εξαρτάται από το είδος, αφού υπάρχουν εκείνες που έχουν ζήσει έως και 130 χρόνια, αλλά και εκείνες που έχουν ολοκληρώσει τα 255 χρόνια ζωής. 

Πηγή εικόνας: k-mag.gr / Δικαιώματα χρήσης: Joecook

Ψάρια Rougheye Rockfish

Τα ψάρια Rougheye Rockfish (Sebastes aleutianus), τα οποία συναντώνται στα βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρούνται υπεραιωνόβια υδρόβια. Ονομάζονται έτσι από τον αριθμό των δέκα αγκαθιών που διαθέτουν στο κάτω άκρο των ματιών τους. Τα υδρόβια τέτοιου είδους μεγαλώνουν και ωριμάζουν αργά, ενώ ζουν για περίπου 200 χρόνια, με το γηραιότερο να έχει ολοκληρώσει ακόμα και τα 205 χρόνια ζωής!

Τσούχτρα

Η τσούχτρα αν και πρωτοεμφανίστηκε στις παραλίες της Καραϊβικής πλέον υπάρχει σε όλο τον κόσμο, αφού πολλαπλασιάζεται. Η μοναδικότητά τους επιβεβαιώνεται από τη δυνατότητα επιστροφής τους στη φυλετική ανωριμότητα. Οι τσούχτρες είναι ικανές να αναγεννηθούν, δηλαδή όταν φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία να επιστρέψουν στο αρχικό τους στάδιο, παράγοντας μια διαδικασία «αθανασίας». 

Αχινός της Κόκκινης Θάλασσας

Ο αχινός της Κόκκινης Θάλασσας (Strongylocentrotus franciscanus), που υπάρχει εδώ και 450 εκατομμύρια χρόνια, είναι ο μεγαλύτερος του είδους του, καθώς μπορεί να μεγαλώσει κατά 10 ίντσες. Μπορεί να μείνει για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο ίδιο σημείο και έτσι, για να μπορέσει να επιβιώσει, καλύπτεται από ακίδες. Ως προς τον τρόπο διαβίωσης έχει γίνει αντιληπτό ότι συγκεντρώνονται όλοι οι αχινοί μαζί για να βρουν φαγητό. Συνήθως ζουν μέχρι τα 30 χρόνια, αλλά κάποιοι έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν και τα 200!

Πολλά ακόμα είναι τα είδη που «ξεγελούν» τον χρόνο και φτάνουν να ξεπερνούν ακόμα και τα 100 χρόνια ζωής. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ξέρουμε τόσο για τα συγκεκριμένα είδη, όσο και για πολλά άλλα, είτε αφορά το προσδόκιμο ζωής τους, είτε τις συνθήκες επιβίωσής τους γενικότερα. Η τεχνολογία, όμως, εξελίσσεται και η περιέργεια του ανθρώπου για το περιβάλλον του είναι πάντα τόσο μεγάλη, που σίγουρα θα βοηθήσει τόσο στην ανακάλυψη νέων πληροφοριών, όσο και στην προστασία όλων των ειδών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τα 10 ζώα που ζουν περισσότερα χρόνια…παγκοσμίως, k-mag.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Γκόρου
Μαρία Γκόρου
Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου της Καλαμάτας. Έχει λάβει αριστείο και έπαινο κατά τα μαθητικά της χρόνια. Έχει γνώση της αγγλικής γλώσσας (κατέχει lower και proficiency). Αυτήν την περίοδο κάνει την πρακτική της στο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Καλαμάτας, ενώ στην Α' Λυκείου είχε εργαστεί εθελοντικά ως ξεναγός στο μουσείο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Διακρίνεται από ιδέες και ικανότητες συνομιλίας, από ευγένεια, της αρέσει να επικοινωνεί ουσιαστικά με τους ανθρώπους και να ανταλλάσσει ιδέες.