Του Ανδρέα Πετρόπουλου,
Ο Γιάννης Χαρούλης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1981 στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε στα Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου. Σε ηλικία έξι ετών, αντί για το ποδήλατο που ζήτησε από τον πατέρα του, πήρε δώρο ένα μαντολίνο, με το οποίο ξεκίνησε τη μουσική του διαδρομή. Σύντομα, απέκτησε το πρώτο του λαούτο. Κατά την εφηβεία του, συμμετείχε ήδη ως μουσικός σε τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις.
Το 2002, σε μια από τις εμφανίσεις του, τον άκουσε ο Χρήστος Θηβαίος, ο οποίος διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και τον προσκάλεσε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συναυλία-αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη στον Λυκαβηττό. Ο Χαρούλης έκλεψε την παράσταση ερμηνεύοντας τα τραγούδια Κόσμε χρυσέ και Πόνοι της Παναγιάς. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγάλης του πορείας.
Μετά την αξέχαστη εμφάνιση στον Λυκαβηττό, ο Γιάννης Χαρούλης άφησε την Κρήτη και μετακόμισε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του. Το 2003 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο Γύρω μου και εντός, σε μουσική του Μιχάλη Νικολούδη. Το 2006, υπό την παραγωγή του Μάνου Ξυδούς, ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος του, Χειμωνανθός. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους της Ελένης Φωτάκη ξεχώρισε και αποτέλεσε ένα ισχυρό πρώτο αποτύπωμα στην πορεία του καλλιτέχνη.
Στον ίδιο δίσκο, ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει το Στις χαραυγές ξεχνιέμαι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, τα Εκατόφυλλα του Μάνου Ξυδούς, καθώς και το δικό του τραγούδι Σύννεφα του γιαλού. Οι εμφανίσεις του αυξάνονται συνεχώς, και το κοινό τον ξεχωρίζει και τον αγαπά για το ιδιαίτερο ύφος του. Το 2010 συμμετείχε μουσικά στη σειρά «Το Νησί», τραγουδώντας τα κομμάτια Έλα πάρε με και Μαύρη πεταλούδα.
Το 2012 ο Γιάννης Χαρούλης έκανε ένα ακόμα σταθερό βήμα στην καριέρα του με την κυκλοφορία του δίσκου Μαγγανείες, που περιλαμβάνει τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο δίσκος βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό του, το οποίο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον νεαρό Κρητικό, και σύντομα έγινε χρυσός. Το 2013 ο Χαρούλης επέστρεψε στον Λυκαβηττό, όπου είχε πρωτοσυστηθεί στο ευρύ κοινό. Οι δύο sold out συναυλίες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τον τίτλο Χίλια καλώς εσμίξαμε.
Το 2016, ο Χαρούλης ξάφνιασε ευχάριστα το κοινό του, ειδικά τους λάτρεις της μελοποιημένης ποίησης, τραγουδώντας στίχους από τον Δωδεκάλογο του γύφτου του Κωστή Παλαμά, σε μουσική του Λουκά Θάνου. Η επιλογή ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς οι στίχοι του Παλαμά —που καταγγέλλουν την πολιτική ανευθυνότητα και αφυπνίζουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις— παραμένουν διαχρονικοί. Μέσα από τραγούδια όπως Από μια πατρίδα, Το σπίτι που γεννήθηκα, Ο Απαρνητής, και Αγάπη, ο Χαρούλης αγγίζει τα ίδια αυτά θέματα. Την ίδια χρονιά, συμμετείχε, επίσης, σε έναν σημαντικό δίσκο, το Φύλαξα τ’ όνειρο του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας το τραγούδι Της αγάπης αίματα μαζί με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Μαρία Φαραντούρη.
Όσοι έχουμε παρευρεθεί σε μια εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί οι συναυλίες του μοιάζουν με μουσικές γιορτές που δεν θες να χάσεις. Η επιτυχία αυτών των παραστάσεων οφείλεται σε πολλά στοιχεία: στον σεβασμό προς τη μουσική και το κοινό, στην αγάπη και την αληθινή επικοινωνία με τους ανθρώπους, και στην επιθυμία του καλλιτέχνη να μοιραστεί ό,τι νιώθει. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν τις εμφανίσεις του ξεχωριστές. Ο Χαρούλης έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Μελίνα Κανά, ο Έρικ Μπάρτον και οι Χαΐνηδες, μεταξύ άλλων. Τέλος, συμμετοχές του σε δισκογραφικές δουλειές είναι ακόμη περισσότερες.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Γιάννη Χαρούλης, giannisharoulis.gr, διαθέσιμο εδώ