Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,
Από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2020 φάνηκε ότι η χρονιά θα ξεκινούσε περίεργα. Ορισμένα κρούσματα ενός ιού, που κανείς δε γνώριζε, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Όλα ξεκίνησαν από την Κίνα, όπου άνθρωποι με συμπτώματα πνευμονίας άρχισαν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα είδος κορωνοϊού, που προκάλεσε το ραγδαίο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Ο ιός Covid-19, όπως ονομάστηκε, έσπειρε το φόβο σε κάθε μέρος του πλανήτη και οι πολίτες κάθε περιοχής τρομοκρατήθηκαν μήπως γίνουν οι ίδιοι τα επόμενα θύματα του. Σύντομα, πράγματι, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται από την γειτονική Ιταλία στην Ελλάδα. Μήπως, όμως, δε χρειάζεται να επικρατεί τόσο μεγάλος πανικός; Μήπως φτάνουμε ενδεχομένως στα όρια της υπερβολής;
Αρχικά, είναι γνωστό ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται ένα άγνωστος ιός που απειλεί τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ιός Ebola, αλλά και ο ιός SARS. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον σημερινό κορωνοϊό, αφού και αυτός ξεκίνησε από την Κίνα το 2002, επηρέασε 26 χώρες και κατεγράφησαν περισσότερα από 8.000 κρούσματα και 774 θάνατοι. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, οι ιοί αυτοί έπαψαν να αποτελούν απειλή και σταμάτησαν να είναι θέμα της επικαιρότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συνεπώς, δεν είναι η πρώτη φορά που απειλούνται ζωές από έναν άγνωστο ιό.
Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων, από στατιστικής άποψης, δεν είναι τόσο υψηλός. Αδιαμφισβήτητα, η απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί κάτι για το οποίο θα έπρεπε να κινητοποιηθούμε και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν. Παρ’ όλα αυτά, στην Κίνα, παραδείγματος χάρη, συγκριτικά με τον αριθμό του πληθυσμού της, οι θάνατοι είναι ελάχιστοι. Πιο συγκεκριμένα, στα 1.386 δισεκατομμύρια Κινέζους, αυτοί που μολύνθηκαν είναι περίπου 77.150 και αυτοί που απεβίωσαν εξαιτίας του ιού 2.592. Σαφώς, δε μειώνεται η σημασία και η επικινδυνότητα του ιού, αλλά θα πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς στο νου ότι τα ΜΜΕ ίσως κινδυνολογούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
Επίσης, τα άτομα που έχουν υποκύψει στον ιό και απεβίωσαν ήταν, κυρίως, ηλικιωμένοι ή άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα κάτω των 40 ετών έχουν ελάχιστη πιθανότητα θανάτου. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης. Εξάλλου, ακόμη και αν δεν υπάρχει κίνδυνος θανάτου, τα συμπτώματα του ιού είναι απολύτως σοβαρά για την ανθρώπινη υγεία. Θα ήταν καλό, όμως, όταν γίνεται ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών και μέσω του διαδικτύου, οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά για να μην τρομοκρατούνται χωρίς λόγο.
Σίγουρα, οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Ένας τέτοιος ιός μπορεί να λάβει διαστάσεις πανδημίας και να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Αυτό, βέβαια, που δεν χρειάζεται είναι η προπαγάνδα και κινδυνολογία από τα ΜΜΕ, καθώς ο κόσμος ανησυχεί και δημιουργείται πανικός πριν καν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα. Αλλά ακόμα και τώρα που παρουσιάστηκε και στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να κυριαρχεί ο τρόμος. Αρκεί να προσέχει ο καθένας για την προσωπική του υγιεινή και σε περίπτωση ασθένειας, να μην συναναστρέφεται με τους υπολοίπους.
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.