15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕίναι τα emoji το υποκατάστατο των λέξεων;

Είναι τα emoji το υποκατάστατο των λέξεων;


Της Χαράς Παπαϊωάννου,

Η λέξη “emoji” είναι ιαπωνική και αποτελείται από τα στοιχεία “e” (絵) που σημαίνει «εικόνα» και “moji” (文字) που σημαίνει «χαρακτήρας» ή «γράμμα». Η έννοια της λέξης, λοιπόν, ερμηνεύεται ως «ο χαρακτήρας της εικόνας» ή αλλιώς «ο χαρακτήρας του γράμματος». Τα πρώτα emoji δημιουργήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, από τον Shigetaka Kurita, για την ιαπωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας NTT DoCoMo. Αρχικά, διαδόθηκαν μόνο στην Ιαπωνία, αλλά με την εξάπλωση των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγιναν δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% του συνόλου των ενηλίκων χρηστών smartphone στο Ηνωμένο Βασίλειο τα χρησιμοποιούν τακτικά.

Προφορικά ή γραπτά, η γλώσσα μάς δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ένα μήνυμα, να επηρεάσουμε διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές των άλλων και να επιβάλλουμε αλλαγές στην κοινωνική μας θέση. Τα emojis αποτελούν ισχυρά εργαλεία της σκέψης και, ενδεχομένως, της πειθούς. Ακριβώς όπως και η γλώσσα, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον κάποιου στο δικαστήριο ή ακόμα και να ενοχοποιήσουν κάποιον αν συνδυάζονται με περαιτέρω στοιχεία. Με λίγα λόγια, εκείνοι που απορρίπτουν τη γλώσσα των emojis δυστυχώς έχουν παρεξηγήσει τον τρόπο που η ανθρώπινη επικοινωνία λειτουργεί σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η ψηφιακότητα.

Πηγή εικόνας: pexels.com /Δικαιώματα χρήσης: kindelmedia

Μπορεί να μην βασίζονται στην αλφάβητο και να μην είναι οι συνηθισμένες λέξεις, όπως όλοι τις γνωρίζουμε, αλλά τα emojis είναι ικανά να μεταφέρουν το ίδιο ακριβώς νόημα με μια λέξη λόγω του ότι στηρίζονται σε οπτικά σύμβολα και εικόνες. Όπως λένε άλλωστε «μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» και το νόημα συνδέεται με τη μεταφορά συναισθημάτων είτε άμεσα είτε με διαισθητικό τρόπο. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εξαιρετικός στο να αναγνωρίζει και να ερμηνεύει οπτικές πληροφορίες, και τα emoji αξιοποιούν αυτήν την ικανότητα. Πολλά emoji λειτουργούν ως σύμβολα ή μεταφορές. Για παράδειγμα, η καρδιά συμβολίζει την αγάπη και η φλόγα συμβολίζει κάτι “hot” ή δημοφιλές. Ένας συνδυασμός emoji μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία ή μια φράση χωρίς λέξεις.

Όταν γίνεται χρήση των emoji, οι χρωματικές επιλογές του αποστολέα κρίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές. Στο emoji καρδία για παράδειγμα υπάρχουν «όροι χρήσης». Αν η καρδία αποστέλλεται σε κάποιον που έχει επιλέξει ο αποστολέας να συνάψει ρομαντική σχέση η καρδία θα πρέπει να είναι κόκκινου χρώματος. Οι μπλε καρδιές έχουν αδερφική ενέργεια και υποδηλώνουν ένα είδος ρηχής φιλίας. Δεν πρέπει να στέλνεις μπλε καρδιά σε κανέναν που δεν εμπιστεύεσαι ως πραγματικό φίλο. Η μαύρη καρδιά συχνά χρησιμοποιείται ειρωνικά ως σύμβολο βαθιάς, ενοχλητικής, ρομαντικής αγάπης. Κάθε καρδιά έχει τη δική της ερμηνεία και σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2021, το 67% των χρηστών emoji σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν είναι πιο φιλικοί, πιο αστείοι και πιο cool από εκείνους που δεν το κάνουν. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους νιώθουν πιο άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω emojis παρά κάνοντας λεκτικές συνομιλίες.

Πηγή εικόνας: unsplash.com /Δικαιώματα χρήσης: Domingo Alvarez E

Τα emoji μπορούν να γεφυρώσουν γλωσσικά κενά, καθώς πολλά από αυτά έχουν σχεδιαστεί για να έχουν καθολική αναγνώριση. Για παράδειγμα, ένα emoji που απεικονίζει μια καρδιά ή ένα χαμόγελο είναι συνήθως κατανοητό σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάει κάποιος. Αυτή η καθολική φύση τους μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που δεν έχουν κοινή γλώσσα, κάνοντάς τους να κατανοούν καλύτερα τις συναισθηματικές αποχρώσεις και τις προθέσεις των άλλων. Άτομα με διαφορετικά γλωσσικά υπόβαθρα κατορθώνουν να επικοινωνούν με μεγαλύτερη ευκολία, ειδικά όταν πρόκειται για συναισθηματική έκφραση ή απλές καταστάσεις. Τα emojis μπορούν να προσφέρουν μια κοινή γλώσσα που ξεπερνά τα γλωσσικά εμπόδια. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παγκόσμιες συζητήσεις ή σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου η αμεσότητα και η σαφήνεια της επικοινωνίας είναι σημαντικές. Ακόμα και καμία λέξη να μην μπορεί να κατανοήσει κάποιος, βλέποντας μια ομαδική συνομιλία για παράδειγμα αν δει προσωπάκια που γελάνε να έχουν αποσταλεί θα καταλάβει ότι η φύση της κουβέντας είναι χιουμοριστική. Τα emojis βοηθούν στην επίτευξη αυτής της σαφήνειας, καθιστώντας τις αλληλεπιδράσεις πιο αποτελεσματικές και ευχάριστες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Είναι τα emoji μια νέα παγκόσμια γλώσσα; lifo.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Χρήση και Λειτουργία των Emoticons στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Συναισθηματική και νοηματική ανάλυση αυτών, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Βόλος 2018.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρά Παπαϊωάννου
Χαρά Παπαϊωάννου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Ελευσίνα. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και σπουδάζει στο University of Essex στο τμήμα Ψυχολογίας. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και κατέχει πιστοποιημένες γνώσεις στην εγκληματολογία και το ποινικό δίκαιο. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ταξιδεύει, να ακούει μουσική και να μελετά εθνογραφίες,