18.1 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤι επιδιώκει η Ουκρανία μέσω της επίθεσής της στο Κουρσκ της Ρωσίας;

Τι επιδιώκει η Ουκρανία μέσω της επίθεσής της στο Κουρσκ της Ρωσίας;


Του Μάριου Δεστούνη, 

Ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ της Ρωσίας εισέρχεται σε μια νέα φάση του. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν καταλάβει μια έκταση περί των 20 μιλίων. Αναφέρουν ότι μέλη του ρωσικού στρατού παραδόθηκαν χωρίς μάχη και είναι πλέον αιχμάλωτοι πολέμου. Η κίνηση αυτή της Ουκρανίας ανέδειξε πολλά σημαντικά στοιχεία. Αρχικά η Ρωσία πιάστηκε απροετοίμαστη και φαίνεται πως δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη με βάση το γεγονός ότι τα σύνορα της είχαν κενό ασφάλειας. Δεύτερον ότι ο χρόνιος προβληματισμός της Ρωσίας για αποτελεσματικό έλεγχο στις αχανείς εκτάσεις και τα σύνορα της έγινε πραγματικότητα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν μια μεγάλη επιτυχία όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ώστε να μην πλαγιοκοπηθούν και αποκοπούν από την ενδοχώρα τους. Ταυτόχρονα, είναι ασφαλές να πούμε ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να απαντήσει με σφοδρότητα και οι φόβοι για τα αντίποινα συγκεντρώνονται φυσικά στο Ντονμπας. Επιπλέον, η λογική δείχνει ότι η επίθεση των Ουκρανών φέρει τη συμβολή των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθώς μια τέτοια επιχείρηση για να πετύχει χρειάζεται εξαιρετική οργάνωση και πληροφόρηση… Η κίνηση αυτή έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Ρωσία παρουσιαζόταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Η ρωσική πλευρά προφανώς έχει στο μυαλό της ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απλώς θα έπαιρνε και τυπικά τα κατακτημένα εδάφη. Τώρα, όμως που οι Ουκρανοί κατέχουν εδάφη της Ρωσίας, διαθέτουν και αυτοί ένα χαρτί που αν το κρατήσουν και πάνε σε διαπραγματεύσεις μπορούν να το ανταλλάξουν με τη Ρωσία. Σε αντίθετο σενάριο οι διαπραγματεύσεις θα είναι μονόπλευρες για τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή το Κίεβο εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση του με drone κατά της Μόσχας με τις ρωσικές αρχές να αναφέρουν ότι απέκρουσαν με απόλυτη επιτυχία το χτύπημα.

Πηγή Εικόνας: CNN Greece / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Oleg Petrasiuk

Τα δεδομένα αυτά μέχρι στιγμής «γέρνουν την πλάστιγγα» υπέρ της Ουκρανίας μετά από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς καμία ουσιαστική επιτυχία για τους Ουκρανούς, που σίγουρα είχε δώσει και την εντύπωση στο δυτικό κόσμο ότι ο πόλεμος σιγά σιγά χάνεται. Εν τελεί μάλλον ήταν μια περίοδος σχεδιασμού αν κρίνουμε με βάση τις εξελίξεις. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επίσης, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη Ρωσία. Η Ρωσία όπως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα βασίζεται πολύ στους συμμάχους της για την παροχή όπλων και πυρομαχικών για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της.

Τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση κάνει το Ιράν να θωρακίζεται και να μην μπορεί να προσφέρει στη Ρωσία όσα χρειάζεται. Παρόλο που ένα τέτοιο σενάριο ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο, η ιρανική πλευρά οφείλει να προετοιμάσει την άμυνά της ή την επίθεσης της… Τέλος, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι οι εξελίξεις και τα ευρήματα τις γερμανικής εισαγγελίας που έρευνα την ανατίναξη του Nordstream. Οι γερμανικές αρχές φαίνεται να επιβεβαιώνουν με τα ευρήματα τους ένα σενάριο, που παρόλο που ήταν λογικό, είχε χαρακτηριστεί ως συνωμοσιολογία, δηλαδή ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η Ουκρανία.

Κεντρικό ρόλο στο χτύπημα, με βάση τα στοιχεία, έχει Ουκρανός δύτης. Και πάλι ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα αν η πλευρά της μπορούσε να δράσει ή έδρασε μόνη της, πράγμα που φαντάζει απίθανο χωρίς φυσικά να μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Η ενεργειακή και οικονομική κρίση επομένως, που βίωσαν οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι δεν είναι αποτέλεσμα της Ρωσίας. Ο κύριος ύποπτος πάντως διέφυγε στην Πολωνία και οι γερμανικές αρχές απέτυχαν να τον συλλάβουν, γεγονός που και πάλι εγείρει πολλά ερώτημα προς τις γερμανικές υπηρεσίες. Η Ρωσία από την πλευρά της διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαφυγή του Ουκρανού δύτη, ενώ η πολωνική πλευρά διαμηνύει πως ούτε γνωρίζει τίποτα, ούτε είχε καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τα γεγονότα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η εισβολή στο Κουρσκ ενισχύει το ηθικό της Ουκρανίας μετά από μια δύσκολη χρονιά, Capital.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Δεστούνης
Μάριος Δεστούνης
Ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλά αγγλικά και γαλλικά. Εργάζεται σε κατάστημα οπτικών.