12.6 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι; 

Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι; 


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε αντιληφθεί το σύμβολο του φετινού καλοκαιριού! Σε ρούχα, κοσμήματα, μέχρι και σε διακοσμητικά, το λεμόνι κυριαρχεί και έχει επιβάλλει την παρουσία του ως τη φετινή, καλοκαιρινή μόδα. Βέβαια, η φετινή εμφάνιση του λεμονιού ως κυρίαρχου συμβόλου…παντού (!), δεν αναιρεί το γεγονός ότι ανέκαθεν το λεμόνι ήταν ένα αγαπημένο συστατικό στις συνταγές μας όλο τον χρόνο, μα ειδικά το καλοκαίρι, οπόταν τα λεμόνια είναι ζουμερά και μυρωδάτα! Σε κάθε μας γεύμα ή γλυκό προσδίδει μια ιδιαίτερη, σχεδόν πικάντικη, γεύση, ενώ ταιριάζει απίστευτα σε ποτά και ροφήματα! Και ποια ροφήματα είναι τα πιο δροσιστικά του καλοκαιριού; Μα φυσικά, το τσάι και η λεμονάδα! 

Η συνταγή για την πολυπόθητη λεμονάδα είναι πολύ απλή. Αρχικά, βράζουμε σε μια κατσαρόλα 200ml νερό και 500gr ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση, ώσπου η ζάχαρη να λιώσει και να γίνει σιρόπι. Όταν πάρει βράση παύουμε να ανακατεύουμε, περιμένουμε για δύο λεπτά και μετά το βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου. Αφού στίψουμε τα φρέσκα λεμόνια μας και σουρώσουμε τον χυμό, τον ρίχνουμε στο κρύο, πλέον, σιρόπι και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Με την αποθήκευση του μείγματος σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί για δύο με τρεις μήνες, ενώ, συσκευασμένο σε φαγητοδοχείο στην κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί για έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση, για να σερβίρουμε πρέπει να αραιώσουμε, με ¼ του συμπυκνωμένου χυμού να αναμειγνύεται στο ποτήρι με ¾ παγωμένου ή ανθρακούχου νερού. Τοποθετώντας φύλλα δυόσμου στο ποτήρι θα προσδώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα και μια επιπλέον δροσιά, ενώ βάζοντας φλούδες λεμονιού στο σιρόπι επιτυγχάνουμε ένα πιο έντονο άρωμα. Ακόμα, προσθέτοντας λίγο τζίντζερ στη λεμονάδα μας, γίνεται αμέσως πιο πικάντικη. Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί και με οποιοδήποτε γλυκαντικό, για παράδειγμα στέβια, μόνο που έτσι δεν θα είναι συμπυκνωμένη, αλλά στιγμής. Τέλος, μια ακόμη παραλλαγή της λεμονάδας αποτελεί και η εκδοχή της με μέλι αντί για ζάχαρη, αλλά μπορεί να διατηρηθεί μόνο για μια εβδομάδα στη συντήρηση. 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Sergey Kotenev

Φυσικά, ένα ακόμη δροσιστικό, καλοκαιρινό ρόφημα είναι και το παγωμένο τσάι, είτε με ροδάκινο, είτε με λεμόνι. Στο εμπόριο υπάρχουν δεκάδες επιλογές τσαγιού για να επιλέξουμε, όμως, η σπιτική συνταγή είναι εξίσου εύκολη και σίγουρα πιο απολαυστική. Αυτά που θα χρειαστούμε είναι τέσσερα φακελάκια μαύρο τσάι, ένα λίτρο βρασμένο νερό, 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, μια φλούδα λεμονιού και φέτες από ένα λεμόνι, προαιρετικά. Για αρχή, όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό, το βάζουμε σε μια κανάτα, προσθέτουμε τη φλούδα και το τσάι για πέντε λεπτά, μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματά τους και ύστερα, αφαιρούμε τη φλούδα και τα φακελάκια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας, για να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, βάζουμε τις φέτες του λεμονιού (ή και ροδάκινου αν επιθυμούμε) και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα ή όσο χρειαστεί για να κρυώσει. Σερβίρουμε με πάγο, στο μπαλκόνι ή την αυλή υπό τον ήχο των τζιτζικιών και απολαμβάνουμε με καλή παρέα, μουσική, σειρά, βιβλίο ή όπως επιθυμούμε! 

Κάπως έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε μια γνήσια, σπιτική λεμονάδα ή ένα παγωμένο τσάι για να χαρούμε ένα καλοκαιρινό απόγευμα ή να σερβίρουμε στους φίλους και την οικογένειά μας. Έτσι, όχι μόνο θα απολαύσουμε ένα νόστιμο, δροσιστικό, σπιτικό ρόφημα, αλλά θα ακολουθήσουμε και τη φετινή τάση της μόδας, που επιβάλλει… λεμόνια!

Καλή απόλαυση! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Σπιτική λεμονάδα, argiro.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Πώς να φτιάξουμε σπιτικό Iced Tea, akispetretzikis.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Υποδιευθύντρια
Μαρία Μπαλαούρα, Υποδιευθύντρια
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς. Από το Νοέμβριο του 2024 είναι Υποδιευθύντρια του OffLine Post.