19.5 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΑκόμα ένα καλοκαίρι, παρουσία καταστροφών…

Ακόμα ένα καλοκαίρι, παρουσία καταστροφών…


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Ακόμα ένα καλοκαίρι με πυρκαγιές… Η Ελλάδα πονάει, πληγώνεται για μια ακόμα φορά! Τις τελευταίες μέρες είδαμε ακόμα και την Αττική να φλέγεται. Πολλά μηνύματα από το «112» ήχησαν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών εντός Αττικής στις 11 και τις 12 Αυγούστου, πότε για την ετοιμότητα των κατοίκων, πότε για την εκκένωση. Βαρνάβας, Διόνυσος, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Μαραθώνας, Ραφήνα, Μέγαρα είναι κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν.

Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η ανθρώπινη ζωή πρέπει να τίθεται σε κύρια προτεραιότητα! Εκείνοι, λοιπόν, που κάνουν ανεύθυνη κριτική για το «112» καλό είναι να σκεφτούν ότι πολλοί άλλοι σε άλλες εθνικές τραγωδίες θα ήθελαν να έχουν αυτήν την ευκαιρία ζωής. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που καλώς αξιοποιείται. Και άργησε να ενεργοποιηθεί στη χώρα μας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό, όταν μιλάμε, χρειάζεται να το κάνουμε με προσοχή, υπευθυνότητα και σεβασμό σε εκείνους και εκείνες που παλεύουν για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και της φύσης.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ως προς τα πιο πολιτικά τώρα, μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει έκτακτη επιχορήγηση € 4,7 εκατ. για τους οκτώ Δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το ποσό αυτό εγκρίθηκε χθες, 13 Αυγούστου, από τον Υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς και θα κατευθυνθεί στους Δημάρχους της περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές. Από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, εκτιμήθηκε η έκταση της ζημιάς που φαίνεται να είναι σχεδόν 10% δάσους. Ακόμα, λιγότερα από 100 κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές, ενώ συζητήθηκε και η αποκατάσταση της περιοχής.

14 είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και είναι τα εξής: πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής με τη σχετική πλατφόρμα, arogi.gov.gr, να ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες για την Αττική, παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο επίδομα στέγασης, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr / Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητά από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, τα στοιχεία για τον αριθμό των εναέριων μέσων. Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια», ενώ ζήτησε και την αποπομπή του αρμόδιου Υπουργού. Η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αμφισβητεί τη γνησιότητα δημοσίων εγγράφων και διασπείρει εν γνώσει του ψευδείς ειδήσεις. Η αλήθεια, πάντως, δεν κρύβεται για πολύ. Ας το έχουν υπόψιν, όσοι έχουν δημόσιο βήμα.

Κλείνοντας, δεν ξέρω αν θα φύγει ο Υπουργός. Αυτό κρίνεται αυτήν τη στιγμή από τον Πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη της Κυβέρνησης και σε δεύτερη φάση από τους πολίτες, όταν θα κληθούμε να επιλέξουμε τους/τις αντιπροσώπους μας στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές. Ο  Βασίλης Κικίλιας, όμως, φαίνεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά». Δεν έφυγε μετά τις καταστροφές του 2023. Θα φύγει τώρα; Βέβαια, όταν μαζεύονται πολλά, σίγουρα θα υπάρξει η –αναμενόμενη– «γκρίνια». Και εκεί θα φανεί το «μπρα ντε φερ» μεταξύ πίεσης της πραγματικότητας και πολιτικών ισχυρισμών. Η κατάσταση, πράγματι, είναι δύσκολη. Τα πάντα κρίνονται στο πεδίο. Και την πραγματικότητα κανείς δεν την αποφεύγει!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Φωτιά στην Αττική: Τα 14+1 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους – Διυπουργική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στις 18:00, parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.