19.5 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟχυρώνοντας τα «πράσινα» στρατόπεδα

Οχυρώνοντας τα «πράσινα» στρατόπεδα


Της Άννας Βραϊμάκη,

Ο Ιούλιος θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένας μήνας με γεμάτες πολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης, προκήρυξε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Ο ίδιος έθεσε ξανά το πρόσωπό του στην κρίση του λαού, όπως και άλλοι 5 συνυποψήφιοί του. Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής Ηλίας και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης, η βουλευτής Δυτικής Αττικής, Νάντια Γιαννακοπούλου, και ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιάννης Κανελλάκης. Η βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μιλένα Αποστολάκη, είχε δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά τις προηγούμενες μέρες απέσυρε την υποψηφιότητά της, καθιστώντας σεβαστή την επιλογή της. Εκτός από τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και 9 καινούργια νομοσχέδια προς ψήφιση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρόλες τις εσωτερικές εντάσεις, συνεργάστηκε άψογα για τα προς ψήφιση νομοσχέδια. Για παράδειγμα, ο Παύλος Γερουλάνος ήταν εισηγητής σε δυο νομοσχέδια και όλοι μαζί υπερασπίστηκαν τις αρχές και τις αξίες της παράταξής τους. Ακόμα, το κλίμα στους υπόλοιπους βουλευτές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήρεμο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους μέχρι στιγμής. Αρκετά πιθανό είναι ορισμένοι να εκφράσουν την άποψή τους/ στήριξή τους, όταν δημοσιευθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ μερικοί μπορεί να θέλουν να ενημερωθούν για τις προτάσεις που θέτει ο κάθε υποψήφιος Pρόεδρος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει σ’ αυτούς που δεν έχουν εκφράσει δημόσια την άποψή τους. Βέβαια, είναι ένα πρόσωπο που σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι θα επιθυμούσαν τη στήριξή του, επειδή έχει μεγάλο κοινό που μπορεί να επηρεάσει. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Παύλος Χρηστίδης, που είχε διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη Προέδρου είχε βάλει και αυτός υποψηφιότητα.

Πηγή εικόνας: Ναυτεμπορική / Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πάντως, στο πάρτι για την ονομαστική του γιορτή είχαν παρευρεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, άτομα από το γραφείο του Παύλου Γερουλάνου και ο σύζυγος της Άννας Διαμαντοπούλου. Ακόμα, ο Στέφανος Παραστατίδης μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, όπως και ο βουλευτής Δωδεκανήσων, Γιώργος Νικητιάδης, που είναι ο μοναδικός που εκλέγεται τα τελευταία χρόνια και η στήριξη που θα δώσει είναι αρκετά χρήσιμη. Κρίσιμος μήνας έρχεται και για τη βουλευτή Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου, που φέρει βαρύ όνομα στη Λακωνία, σε συνδυασμό με μια μεγάλη μερίδα υποστηρικτών τους. Η νεοεκλεγείσα βουλευτής δεν έχει εκφράσει ακόμη δημόσια ποια γραμμή θα ακολουθήσει, αλλά στις προηγούμενες εσωκομματικές ο αείμνηστος πατέρας της, Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε ταχθεί αρχικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο και στον β’ γύρο με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια σιωπή τηρούν ευρωβουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης και εκείνοι που δεν εκλέχθηκαν, λόγου χάρη ο γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και ο Λευτέρης Καρχιμάκης. Εκτός από τους βουλευτές που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, είναι γνωστό ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και η Τόνια Αντωνίου βρίσκονται κοντά στον Χάρη Δούκα, γυρίζοντας την Ελλάδα όλοι μαζί.

Στο πλευρό του, ο Χάρης Δούκας έχει τον βουλευτή Τριπόλεως, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Απόστολο Πάνα και τον Πάνο Βλάχο που είχαν στηρίξει στο παρελθόν τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αντίθετα, οι 2 εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Σάκης Αρναούτογλου, θα στηρίξουν σ’ αυτή την εσωκομματική διαδικασία τον Παύλο Γερουλάνο. Η υποψήφια Πρόεδρος Άννα Διαμαντοπούλου έχει στον πλευρό της την πρώην ευρωβουλευτή Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, μέλος του πολιτικού συμβουλίου και πρώην συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου. Επίσης, η στήριξη που έχει εκφραστεί δημόσια για την Νάντια Γιαννακοπούλου είναι του Δήμαρχου Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρου Μίχου, του Χάρη Καστανίδη και πιθανολογείται και από την υποψήφια ευρωβουλευτή, Αγάθη-Ρόζα Βρεττού.

Συμπερασματικά, τα «πράσινα» στελέχη, τόσο οι υποψήφιοι Πρόεδροι όσο και οι βουλευτές, διανύουν έναν κρίσιμο και δύσκολο μήνα, καθώς χρειάζεται να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ώστε να επιστρέψει με αισιοδοξία ο «πράσινος ήλιος» του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠαΣοΚ: Ποιοι έχουν τοποθετηθεί, ποιοι άλλαξαν στρατόπεδο και ποιοι περιμένουν τις δημοσκοπήσεις, Το Βήμα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.