Της Καλλιόπης Μπεκίρη,
Το φαινόμενο της ακρίβειας μαστίζει τη χώρα μας και έχει λάβει τρομακτικές προεκτάσεις, αποτελώντας πλέον μια από τις κυριότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομική πολιτική. Η ακρίβεια αναπαράγεται διαρκώς, με τις τιμές τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες να αυξάνονται σχετικά αργά, αλλά αδιαμφισβήτητα σταθερά. Η συνεχής αυτή αύξηση έχει προξενήσει πλήθος αντιδράσεων, με τους πολίτες να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δυσμενή θέση, μη μπορώντας να συνδράμουν πρακτικά, προκειμένου να μεταβληθεί η εν λόγω οικονομική δυσπραγία που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών. Οι πολίτες της ελληνικής επικράτειας, λοιπόν, αναμένουν πολιτικές παρεμβάσεις, προερχόμενες από ανθρώπους που κατέχουν τη δυναμική και την ισχύ να αλλάξουν αυτήν την τραγελαφική κατάσταση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.
Τα τελευταία χρόνια –και ειδικότερα η τελευταία δεκαετία– είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ελληνική οικονομία. Έχουν προηγηθεί ουκ ολίγες οικονομικές μεταπτώσεις και προκλήσεις που αποτέλεσαν σημαντικό πρόσκομμα στην ορθή περάτωση των πολιτικών σχεδιασμών αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση του 2009 τάραξε τα ελληνικά δεδομένα, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας, εκ διαμέτρου αντίθετα με την έως τότε καθημερινότητα των πολιτών. Η κρίση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δεν είναι προφανώς τόσο έκδηλη, όσο τα πρώτα της χρόνια, όμως η παρουσία της είναι αισθητή. Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 κατέστησε τη χώρα σε ακόμα πιο ευάλωτη θέση. Η ακρίβεια εκτοξεύθηκε και αφορούσε την ολότητα των αγαθών και υπηρεσιών. Υπήρξε ραγδαία αύξηση κατά κύριο λόγο στην κατηγορία των τροφίμων και των υγειονομικών προϊόντων, καθώς και στον τομέα της ενέργειας, αλλά με πιο έντονες διακυμάνσεις.
Έτσι, η ακρίβεια εδραιώθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών, δυσχεραίνοντάς τους στο έπακρο και προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία εν γένει. Αυτήν τη δυσμενή κατάσταση επιχειρεί να επιλύσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με απώτερο σκοπό να συζητηθεί και εν δυνάμει να επιλυθεί το θέμα της ακρίβειας, που ταλανίζει την ελληνική επικράτεια εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε μια βαρυσήμαντη πολιτική πρωτοβουλία, η οποία στην ουσία καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την προδιάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πραγματευτεί το ζήτημα της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και να δώσει μια οριστική λύση.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων στην προγραμματισμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως: «Η προσοχή της Κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών». Η συζήτηση, ως επί το πλείστον, επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το ζήτημα και την ενημέρωση της Προέδρου από τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και την αναγκαιότητα πολιτικής παρέμβασης, με σκοπό να τροποποιηθεί το εν λόγω πολιτικό σκηνικό. Συζητήθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και το ποσοστό αποτελεσματικότητάς τους, ενώ δεν παραλήφθηκε και η άσκηση κριτικής και η επαναξιολόγησή τους. Τέλος, εξετάστηκαν και προτάσεις που ενδεχομένως να αποτελέσουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και να μπορέσουν να επιφέρουν την οικονομική εξισορρόπηση που επιζητά η ελληνική κοινωνία.
Επομένως, καθίσταται αντιληπτό το γεγονός πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναδεικνύει την πρόθεση αμφότερων για μια επικείμενη εξυγίανση την ελληνικής οικονομικής σκηνής και αντιμετώπισης του φαινομένου της ακρίβειας. Διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση αυτήν κρίσιμες πολιτικές σκέψεις και πάρθηκαν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Τέλος, επισημάνθηκε εντόνως η σημαντικότητα της συνεργασίας όλων των διαθέσιμων θεσμών που υφίσταντο και ο ομαλός τους συντονισμός μπορεί να επιφέρει άκρως θετικά αποτελέσματα και κατά βάση την πολυπόθητη αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας. Η εν λόγω συνάντηση, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα τελέσφορη, κατέληξε σε μια αμοιβαία συνειδητοποίηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ουσιαστικά επρόκειτο να υπάρξει μια θεμελιώδης ανασύνταξη των θεσμικών δυνάμεων της χώρας. Απώτερος σκοπός τους αναδύθηκε μέσω αυτής της συνάντησης η προστασία των πολιτών και η εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ