9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΣυνάντηση Giorgia Meloni - Xi Jinping: Προοπτική για νέες γεωπολιτικές συμμαχίες

Συνάντηση Giorgia Meloni – Xi Jinping: Προοπτική για νέες γεωπολιτικές συμμαχίες


Της Καλλιόπης Μπεκίρη,

Φλέγον ζήτημα των ημερών, το οποίο έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση, είναι η συνάντηση της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Giorgia Meloni με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και με πολιτική βαρύτητα συνάντηση, δύο πολιτικών ηγετών, που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην επί του παρόντος κρίσιμη γεωπολιτική σκηνή. Σε έναν κόσμο, και ιδιαίτερα στον κόσμο της πολιτικής και της διπλωματίας, όπου οι συνθήκες επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα κράτη τροποποιούνται διαρκώς και ακατάπαυστα, λόγω ενδόμυχων κρατικών συμφερόντων, που ανακύπτουν συνεχώς και αλλάζουν δραματικά, ως επί το πλείστον, τα πολιτικά δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό να υφίσταται μια επικαιροποίηση, μια εξασφάλιση, δηλαδή, των αγαστών σχέσεων και προθέσεων ενός ισχυρού κράτους απέναντι σε ένα εξίσου δυναμικό κράτος.

Αυτή τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ιταλία και Κίνα επιδίωξε με την πενθήμερη επίσκεψή της η Giorgia Meloni στο Πεκίνο, καθώς, όπως φαίνεται, η ίδια αναγνωρίζει την έκδηλη ισχύ που κατέχει και αποδεικνύει η Κίνα σε κάθε τροχοπέδη που υποδαυλίζει κατά καιρούς την υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, διαμέσω της εν λόγω συνάντησης, επιδιώκει την ενδυνάμωση, αφενός των οικονομικών της συνδιαλλαγών με την Κίνα, που θα δώσει νέα πνοή στην εν γένει οικονομία της Ιταλίας, δεδομένης της τεράστιας και ανεξάρτητης οικονομικής ανέλιξης της Κίνας, αφετέρου αποσκοπεί και στην ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων που περιλαμβάνουν θεματικές με άμεση προέκταση στο εμπόριο, την ασφάλεια και την τεχνολογική εξέλιξη και των δύο κρατών εξίσου.

Η συνάντηση αυτή, λοιπόν, ομολογουμένως αποτελεί ένα βαρυσήμαντο βήμα προς τη θεμελίωση και παγίωση ισχυρών διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ιταλία και Κίνα. Και τα δύο κράτη, όμως, αδιαμφισβήτητα επωφελούνται από αυτό το σχέδιο εμβάθυνσης των διμερών τους σχέσεων. Η Ιταλία από τη μια πλευρά, όπως προαναφέρθηκε, επρόκειτο να αποκομίσει έναν εξαιρετικά ισχυρό σύμμαχο, ο οποίος θα της προσφέρει τόσο οικονομική, όσο και γεωπολιτική υπόσταση, καθιστώντας την ως μια δυναμική πολιτική φυσιογνωμία που εδράζεται σε ισχυρά θεμέλια. Ενώ η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσει άμεση επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ίσως καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στον εν λόγω θεσμό, διαδραματίζοντας για ακόμη μια φορά κεντρικό ρόλο στον διπλωματικό χώρο. Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια ξεκάθαρη και αμφότερα συνειδητή γεωπολιτική στρατηγική.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Vincent Thian

Μια ακόμη από τις επιδιώξεις της Giorgia Meloni από τη συνάντηση της με τον Xi Jinping, ήταν οι συζητήσεις γύρω από τη θεματική της κυβερνοασφάλειας και της άμυνας. Όπως προαναφέρθηκε, η Ιταλία αναζητά συμμάχους που θα της εξασφαλίσουν μια γεωπολιτική υπόσταση, επομένως, το ζήτημα της ασφάλειας ήταν ένα από τα βασικά της ατζέντας της Ιταλίδας Πρωθυπουργού. Η Ιταλία, παρόλο που αποτελεί μέρος του Ν.Α.Τ.Ο., επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την άμυνα της και η Κίνα είναι ένα κράτος, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό αρωγό σε αυτό το κομμάτι. Ενώ δεν έλειψαν και συζητήσεις αναφορικά με τους πολέμους που μαστίζουν τον πλανήτη, εκφράζοντας η κάθε πλευρά την ξεκάθαρη αποστασιοποίησή της από την προοπτική του πολέμου και την πολιτική απόφαση διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής, αποπνέοντας έναν γενικότερο τόνο ειρήνης.

Επομένως, η συνάντηση της Georgia Meloni με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, αποσκοπούσε στην επίτευξη μιας σειράς πολυδιάστατων και κρίσιμων ζητημάτων και για τις δύο χώρες. Η κεντρική προοπτική της εν λόγω συνάντησης ήταν η διαμόρφωση μιας ισχυρής διπλωματικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Ιταλία και Κίνα, και διαφαίνεται πως αυτό επετεύχθη, καθότι οι δύο αυτές χώρες υπέγραψαν εν τέλει ένα τριετές σχέδιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων τους. Έτσι, κατά αυτόν τον τρόπο, μέσω, δηλαδή, αυτής της συνάντησης υφίσταται πλέον το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα πιο οικουμενικό σύστημα που να χαρακτηρίζει τις διπλωματικές σχέσεις των κρατών-μελών, επιδιώκοντας στην επικράτηση της ειρήνης και όχι του ιμπεριαλισμού-επεκτατισμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κίνα- Ιταλία: Σχέδιο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων- Συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Euronews, διαθέσιμο εδ
  • ώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.