7.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η νέα Βαβέλ» του Μισέλ Μπυσσί

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η νέα Βαβέλ» του Μισέλ Μπυσσί


Της Ευθυμία Γκαμπέση,

Ο Μισέλ Μπυσσί, για άλλη μία φορά, μας εντυπωσιάζει με την αχαλίνωτη φαντασία του και την αποτύπωσή της στο χαρτί. Αυτή τη φορά πρόκειται για το βιβλίο Η νέα Βαβέλ. Είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου.

Πριν περάσουμε, όμως, στην ευφάνταστη πλοκή του έργου, ας αναφέρουμε μερικά λόγια για τον ίδιο τον συγγραφέα. Αρχικά, ο Μισέλ Μπυσσί γεννήθηκε το 1965 στη Νορμανδία. Είναι ένας πολιτικός αναλυτής, καθώς και καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν. Μάλιστα, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στην εποχή μας. Θίγοντας επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα της σημερινής κοινωνίας, ο Μπυσσί έχει καταφέρει να προσφέρει μέσα από τα έργα του μία νότα αναστοχασμού και περισυλλογής. Αποτέλεσμα είναι να έχουν αποσπάσει πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία, έχοντας μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, και έχοντας μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, όπως το Η μαμά έχει άδικο (2017), που κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση του Γιάννη Στρίγκου.

Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Πατάκη / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Philippe Quaisse

Τα βιβλία του Άγρια όνειρα θα έβλεπα (2021) σε μετάφραση της Μυρτώ Καλοφωλιά, Τίποτα δε σε σβήνει (2022) σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου, Κώδικας Αρσέν Λουπέν (2023) —του οποίου τη βιβλιοκριτική μπορείτε να βρείτε εδώ— επίσης σε μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου κυκλοφορούν όλα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας, αφού στις καθηλωτικές ιστορίες του συνδυάζει την ψυχική ένταση με την ακρίβεια της συναισθηματικής περιγραφής.

Όσον αφορά το μυθιστόρημα, ο χρόνος είναι το 2097 και ο τόπος… παντού, καθώς η τηλεμεταφορά αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Πρόκειται για κυριολεξία, αφού οι άνθρωποι πλέον είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθεροι να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς τους περιορισμούς και τα όρια που επιβάλλουν οι κανόνες, τα σύνορα και οι χώρες. Σε έναν κόσμο που μπορείς να τηλεμεταφερθείς από τη μία γωνία του κόσμου στην άλλη μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Πικνίκ ψηλά στο Κιλιμάντζαρο, περιπάτους αστραπή στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού ή του Τόκιο, πεζοπορίες στο Νεπάλ ή μπροστά στους καταρράκτες της Τανγκανίκα, όλα τόσο εύκολα και «κοντινά». Τα γεωγραφικά σύνορα έχουν οριστικά καταργηθεί και αυτός ο πανίσχυρος αλγόριθμος της τηλεμεταφοράς φέρει το όνομα ΠΑΓΓΑΙΑ.

Προς το παρόν βρισκόμαστε στο νησί Τεταμάνου στην Πολυνησία, όπου ο Ρούπερτ Βελτ κάνει βόλτα στην παραλία με τον σκύλο του, Ρολφ, ώσπου βλέπει να πλησιάζει κάτι τελείως αναπάντεχο για τα τότε δεδομένα… ένα ιστιοφόρο! Αλλά αυτό που ήταν ακόμη πιο περίεργο ήταν ο ναυτικός πάνω στο ιστιοφόρο. Φαίνεται να κουβαλάει μαζί του δεκάδες όπλα, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί καλό οιωνό. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο στο νησί.

Ήταν πέντε ζευγάρια που είχαν αγοράσει αυτή την περιοχή ως κοινή ιδιοκτησία, όλοι συνταξιούχοι, όλοι γερμανικής καταγωγής, χωρίς παιδιά, μόνο με έναν σκύλο και μια γάτα, όλοι έχοντας αποκατασταθεί οικονομικά από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη διανομή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλοι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τον δρακόντειο κανονισμό των ιδιωτικών ατολών των Τουαμότου. Ζούσαν μόνοι τους, γαλήνια και ήρεμα.

Ένας κόσμος που η μετακίνηση είναι το πιο ασήμαντο πρόβλημα που υπάρχει, το οποίο όμως έχει και τα αρνητικά του, τα παιδιά πλήττουν αν δεν τηλεμεταφερθούν μέσα σε 10 μόλις λεπτά σε ένα άλλο μέρος, με αποτέλεσμα να μην εκτιμάνε και να μην απολαμβάνουν ένα όμορφο, σπάνιο και αξιοθαύμαστο τοπίο.

Στο μεταξύ, η τηλεμεταφορά κλείνει τα εκατοστά της γενέθλια, και έτσι για τον εορτασμό των εκατό χρόνων αυτής της σωτήριας ανακάλυψης ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετακινήσεων και πανίσχυρος άνδρας, Γκαλιλέο Νεμρόδ, αποφασίζει να κάνει κάτι μεγαλεπήβολο. Έτσι, σχεδιάζει την επιχείρηση-αποστολή «Νέα Βαβέλ». Μέρος συνάντησης αυτής της αποστολής θα ήταν ο πύργος-σύμβολο της ειρήνης στο πιο απομακρυσμένο νησί της Γης, Τριστάν ντα Κούνια.

Η δολοφονία του Ρούπερτ στο νησί Τεταμάνου μπορεί αρχικά να φανεί ως ένα τυχαίο και ξεχωριστό γεγονός από αυτό του σχεδίου Νέα Βαβέλ. Πιο συγκεκριμένα, ένας τρομοκράτης, εισβάλλοντας στην περιοχή τους καταλήγει να δολοφονήσει τους κατοίκους του νησιού. Τα φώτα στην υπόθεση επιχειρούν να δώσουν τρεις αστυνομικοί, ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος και μία δασκάλα νοσταλγός του παρελθόντος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Ευθυμία Γκαμπέση, Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2003 στην Καστοριά, όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως κατέχει την αγγλική και ισπανική γλώσσα, ενώ δεν σκοπεύει να παραμείνει σε αυτές. Είναι λάτρης της γυμναστικής, του χορού και των ταξιδιών, ενώ στον ελεύθερο της χρόνο, της αρέσει να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και να ταξιδεύει. Τέλος, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αρθρογραφία, την τέχνη και την κοινωνία σε όλες της τις πτυχές.