Της Μαρίας Μπαλαούρα,
Στις στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μας κάθε εποχή του χρόνου, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, στην παραλία με τους ήχους του κύματος κάτω από τον ζεστό ήλιο, το απόγευμα σε ένα ήσυχο πάρκο και το βράδυ λίγο πριν κοιμηθούμε, μας συνοδεύει ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο που – συνήθως – επιλέγουμε εμείς, με βάση τα δικά μας γούστα και την προσωπική μας επιθυμία. Μπορεί να είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, κάποια ρομαντική ιστορία, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας ή φιλοσοφίας, κάποια σειρά του αγαπημένου μας συγγραφέα, ακόμα και κάτι που συνάδει με την αγαπημένη μας επιστήμη. Η αναζήτηση του τέλειου βιβλίου μπορεί να γίνει σε ένα βιβλιοπωλείο, όμως αυτό που πραγματικά ενθουσιάζει τους βιβλιολάτρεις είναι μια πλούσια έκθεση και, μάλιστα, σε έναν χώρο που συνδυάζεται με την καθημερινή βόλτα.
Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, από το 1982, η αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 43ο – πλέον – Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλιακή του Λευκού Πύργου, στο σημείο που βρίσκεται το επιβλητικό άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Από τις επτά το απόγευμα, την ιδανική ώρα, οπόταν ο ήλιος αρχίζει να πέφτει χαρίζοντας ένα χρυσαφί χρώμα στα νερά του Θερμαϊκού και επιτρέποντας μια αίσθηση δροσιάς να χαιδέψει τους περαστικούς, 110 λευκά σπιτάκια στεγάζουν διάφορα βιβλία 400 εκδοτικών οίκων και περισσότερων από 500 συγγραφέων, μέχρι τις έντεκα το βράδυ.
Η φετινή έκθεση, που συναντάται απέναντι από το εμβληματικό έργο του Ζογγολόπουλου, τις διάσημες ομπρέλες, οι οποίες ευτυχώς δεν απαιτούνται λόγω καιρού, οπότε απλά κοσμούν τον χώρο με την ιδιαίτερη γοητεία τους, ξεκίνησε από τις 5 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 21. Ειδικά φέτος, η έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη πουθενά αλλού πέρα από την Κυπριακή Γραμματεία, αφού στις είκοσι του μήνα συμπληρώνεται μισός αιώνας μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Ποιήματα και γράμματα αφιερωμένα στην αιματοβαμμένη ιστορία της Κύπρου, που ακόμα και σήμερα έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, μας ταξιδεύουν πίσω στις μαύρες σελίδες της ιστορίας και μας προκαλούν να γνωρίσουμε και αυτή τη δυσάρεστη πτυχή, γιατί «όποιος ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει» (Σανταγιάνα). Έτσι, το Φεστιβάλ μεταδίδει το ηχηρό μήνυμα του «Δεν Ξεχνώ» και τιμά τόσους ανθρώπους που «έφυγαν» ήρωες, αλλά και όσους ακόμα αναζητούν και θρηνούν.
Ανάμεσα στα τόσα ιστορικά βιβλία, υπάρχει πληθώρα έργων, από τους παλαιότερους και γνωστότερους ποιητές και συγγραφείς, έως και κείμενα του σήμερα με σύγχρονους ή εκκολαπτόμενους συγγραφείς, ενώ καλύπτεται μια ευρεία ποικιλία κατηγοριών που ικανοποιεί όλα τα γούστα.
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΚΒΕ), βοηθούμενος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του πολιτιστικού αυτού Φεστιβάλ, ενώ τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας – Θράκης.
Έτσι, αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη ή αν κανονίζετε αυτές τις μέρες ένα ταξίδι στη μαγική συμπρωτεύουσα, τότε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καλοκαιρινό αυτό Φεστιβάλ και να επιλέξετε το βιβλίο που θα σας συντροφεύσει στις διακοπές σας και θα σας θυμίζει, νοσταλγικά, την επίσκεψή σας στην όμορφη πόλη του Θερμαϊκού!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Οι (ανα)γνώστες πάνε στο 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, citycampus.gr, διαθέσιμο εδώ