27.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάKalamata Dance Festival: Για 30ή συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Καλαμάτας!

Kalamata Dance Festival: Για 30ή συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Καλαμάτας!


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Η εποχή του καλοκαιριού είναι η εποχή των Φεστιβάλ. Κάθε πόλη, δήμος, περιφέρεια, διοργανώνει την πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού, πλαισιώνοντάς την με συναυλίες, αποδράσεις, παραστάσεις και διάφορες ακόμα πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σκοπό την ένωση των πολιτών σε μια κοινή εμπειρία διασκέδασης και κουλτούρας. Ανάλογα και το πρόγραμμα κάθε Φεστιβάλ, οι διοργανωτές προσδοκούν να καλλιεργήσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον των θεατών για το αντικείμενο, την αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και με τους καλλιτέχνες και να δημιουργήσουν στις καρδιές τους μια όμορφη, καλοκαιρινή εμπειρία. Σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο, κάποιες εκδηλώσεις γίνονται θεσμοί, δημιουργώντας την προσμονή στους ανθρώπους για να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία παρακολούθησης, συμμετοχής και συμπερίληψης. Έτσι και στην Καλαμάτα, από το 1995, το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, λαμβάνοντας την αγάπη από το κοινό τόσο της Καλαμάτας, όσο και από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα, ανοίγει για 30ή συνεχόμενη χρονιά τις πύλες του, προσκαλώντας τους λάτρεις του χορού, της αποτύπωσης του συναισθηματικού κόσμου μέσω της κίνησης πάνω σε μια σκηνή, να παρακολουθήσουν το φετινό πρόγραμμα, το οποίο υπόσχεται συγκινητικά ταξίδια αναζήτησης, προβληματισμών και παρατήρησης. 

Φέτος, το Φεστιβάλ Χορού, φιλοξενείται και πάλι στην Καλαμάτα, στην πόλη που το αγάπησε και ανυπομονεί γι’ αυτό κάθε χρόνο, καλώντας το αγαπημένο του κοινό σε παραστάσεις γεμάτες νόημα και μηνύματα συνειδητοποιήσης. Έλληνες και μη, καθηγητές και σπουδαστές είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε παραστάσεις — έπη της ψυχικής συνείδησης, κοινωνικών μηνυμάτων και αντιδράσεων, σωματικής και συναισθηματικής έκφρασης και μουσικοκινητικής τέχνης. 

Midnight Raga. Πηγή εικόνας: kalamatadancefestival.gr/ Δικαιώματα χρήσης: adreas etter

Στις 12 Ιουλίου θα γίνει η αρχή, στην εναλλακτική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενός κτιρίου «κόσμημα» της πόλης που αντανακλά τη σύγχρονη πολιτιστική της ιστορία, με την παράσταση Two – Matters Of Existence με την Αθανασία Κανελλοπούλου, μια παράσταση που βασίζεται στο αινιγματικό γυναικείο βλέμμα που εκφράζει όσα οι λέξεις δεν μπορούν, στις 7 το απόγευμα. Την επόμενη μέρα, στις 13 Ιουλίου και ώρα εννιά και μισή το βράδυ, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου θα παρουσιαστεί η παράσταση Midnight Raga – I’m Afraid To Forget You Smile, των Hessisches Staatsballett – Marco Goecke, Imre & Marne Van Opstal, μια παράσταση που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μέρος επηρεασμένο έντονα από την κλασική ινδική μουσική, η οποία αποτυπώνεται και στις έντονες χρωματικά ενδυμασίες των χορευτών, χαρακτηρίζεται από τα χρώματα, τη διαπολιτισμικότητα, αλλά και τη νευρικότητα των κινήσεων. Το δεύτερο μέρος, εμπνέεται από την ηχυρή αίσθηση της απώλειας, ενός αισθήματος πόνου που σοκάρει και αποδοκιμάζει. Τη μουσική επιμελείται η ζωντανή χορωδία Melifono Extended, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μπαζού. 

Στις 13 και 14 Ιουλίου, ώρα εφτά το απόγευμα στην εναλλακτική σκηνή, οι Diego Tortelli και Miria Wurm παρουσιάζουν την παράσταση Terranova, ενώ στις 16 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα, θα παρουσιαστεί η συγκλονιστική παράσταση Thousand του Χάρη Γκέκα, βασισμένη στα Χίλια Πλατώματα των Gilles Deleuze & Felix Guattari. Δεκαεπτά Ιουλίου στις δέκα το βράδυ, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου, ο ομάδα χορού Αερίτες με την Πατρίσια Απέργη, θα ερμηνεύσουν τη χορευτική παράσταση The House Of Trouble, η οποία προσδοκά να μας διδάξει πως μπορούμε να περάσουμε καλά, ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες, διακρίσεις και διαφορές. Δεκαοχτώ και δεκαεννιά Ιουλίου, στις επτά το απόγευμα στο Black Box (εναλλακτική σκηνή), ο Josef Nadj, μέσα από τη δημιουργία του Full Moon θέλει να παρουσιάσει την αλλαγή που σηματοδοτεί το φεγγάρι και τη νέα ζωή που δημιουργείται από αυτή, χρησιμοποιώντας ήχους μαύρης jazz. Το τελευταίο διήμερο του Φεστιβάλ, 20 και 21 Ιουλίου στις επτά το απόγευμα στο Black Box, θα παρουσιαστεί η χορευτική ερμηνεία της Lali Ayguade Company, Runa, η οποία μας υπενθυμίζει ότι «είμαστε όντα που διαμορφώνονται από το σκληρό πέρασμα του χρόνου». Το βράδυ στις δέκα και εννιά αντίστοιχα, στην κεντρική σκηνή, η συλλογική παράσταση του Botis Seva, Until We Sleep, ανοιχτή σε άτομα από δώδεκα χρονών και πάνω, εκφράζει την αντίσταση στην αλλαγή και το βάρος της ευθύνης που ζυγίζεται πάντα με την ευαισθησία. 

Approach 17. Πηγή εικόνας: kalamatadancefestival.gr/ Δικαιώματα χρήσης: studio al

Στο μεταξύ, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επεκτείνεται στην πόλη παρουσιάζοντας ερμηνείες σύγχρονου χορού στο κέντρο της πόλης. Στις 12 Ιουλίου, στις 20, αλλά και στις 21 και ώρα επτά και μισή το βράδυ, η Art Company με τον Yoann Bourgeois, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Καλαμάτας την παράσταση με τίτλο: Approach 17: Opening The Unreachable Suspension Point. Το επόμενο βράδυ στις εννιά, το ντουέτο Εύα Γεωργιτσοπούλου και Edivaldo Ernesto, αποσκοπούν να αναπτύξουν μια έντονη σύνδεση μεταξύ κοινού και ερμηνευτών. Στις 14 Ιουλίου και ώρα εννιά το βράδυ, ο κόσμος της Καλαμάτας θα απολαύσει τις χορευτικές παραστάσεις Transparent της Maria Fountouli και Rebound της Maria Manoukian. Στις 15 Ιουλίου στις εννιά μ.μ., ο Harris Gkekas με τους σπουδαστές του Greek National School Of Dance θα παρουσιάσουν το Ecstatic Aporia, στις 16 η Ελευθερία Ηλιοπούλου με το χορευτικό έργο Fantastic, Isn’t It? θα παρουσιάσει με σάρκα και οστά τη δύναμη της φαντασίας να πλάθει πολλές πραγματικότητες και ο Peter Jasko με την πίστη του στη δύναμη των εσωτερικών κινήσεων και στην αντίληψη πως μια παραμικρή κίνηση μπορεί να προκαλέσει κάτι αισθητά μεγαλύτερο, θα παρουσιάσει το έργο The Dance Of Change. Στις 17 οι Alegia Papageorgiou & Maria Bregianni θα παρουσιάσουν την παράσταση Breath, στις 18 Ιουλίου το Final θα εμφανιστεί στην κεντρική πλατεία της πόλης από την χορευτική ομάδα Art Within One και στις 19 ο Kostas Phoenix με τους Chaotic Universe, με την παράσταση I Used To Be A Superhero θα μας ερμηνεύσει την ιστορία ενός παιδιού που ήθελε να γίνει ήρωας, να είναι ο καλός που πάντα νικά το κακό. Μεγαλώνοντας όμως, ανακαλύπτει πως δεν είναι πάντα έτσι και συγκλονίζεται, όμως εξακολουθεί να θέλει για τον εαυτό του να γίνει ένας ήρωας του σήμερα. Κλείνοντας, στις 20 Ιουλίου, η Ηρώ Κόνη θα παρουσιάσει το Modulus Of Resistance, ένα χορευτικό έργο ωδή στον δυναμισμό που διέπει τη γυναικεία φύση και την άρνηση του πολυδιάστατου κοινωνικού ρόλου που βαραίνει την πλάτη της, ενώ ακολουθώντας ο Thomas Martino με την παράσταση Lighea, θα παρουσιάσει στο κοινό την ιστορία μιας γλυκιάς γοργόνας, ή καλύτερα μιας γοητευτικής σειρήνας, που με τη μελωδική της φωνή προσελκύει έναν ωραίο νεαρό σε ένα ταξίδι υπερφυσικής αγάπης. 

LIGHEA. Πηγή εικόνας: kalamatadancefestival.gr

Καθώς φαίνεται, μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών το Φεστιβάλ Χορού με τους διοργανωτές του έχει καταφέρει να συμπιέσει εξωπραγματικές χορευτικές παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και μη, που αγγίζουν την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και τη γοητευτική ουτοπία μέσα από έργα – ωδές της ψυχικής δύναμης, των οραμάτων συγκριτικά με την πραγματικότητα, των ονείρων συγκριτικά με τον στόχο και της ελπίδας συγκριτικά με το παρόν. Το Φεστιβάλ, εκτός του Μεγάρου Χορού που φιλοξενείται και της Κεντρικής Πλατείας της πόλης, θα εμφανιστεί και στην Τρίπολη, το Ναύπλιο, την Πύλο και το Costa Navarino, ενώ ήδη, έχουν ξεκινήσει και εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού. Κλείστε τα εισιτήριά σας και παρασυρθείτε στον μαγικό κόσμο του σύγχρονου χορού στην ονειρική Καλαμάτα! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πρόγραμμα 30KDF, kalamatadancefestival.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.