27.7 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜέσα από 40 κύματα!

Μέσα από 40 κύματα!


Της Σόνιας Βαλαβανίδη,

Για ακόμη μια φορά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνεται πρωταγωνιστής των ημερών. Ο Κασσελάκης, κρατώντας δυνατά το τιμόνι του κόμματος, αλλάζει τροχιά στη πορεία του, με στόχο να αφήσει το πολιτικό του στίγμα και να σβήσει από την μνήμη του λαού τις πολιτικές επιλογές των προκατόχων του. Επιδιώκει την αναστήλωση του κόμματος, με τη διαμόρφωση μιας πιο σύγχρονης αριστερής ταυτότητας και με την απεμπόληση παλαιότερων πολιτικών πρακτικών. Πιθανότατα, τις αλλαγές αυτές τις θεωρεί επιτακτική ανάγκη για να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας και να πείσει τον λαό πως αποτελεί κατάλληλη επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων του.

Για τους παραπάνω λόγους, προχωρά σε δηλώσεις που έχουν ως κατευθυντήριο άξονα την αποδόμηση των κακώς κειμένων των κομμάτων. Τονίζει, λοιπόν, πως δεν θα δεχτεί χρήματα από ύποπτες πηγές, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα. Σωρηδόν οι αντιδράσεις για αυτές τις επίμαχες δηλώσεις, ακόμη και από βουλευτές του κόμματός του, μιας και αφήνει αιχμές και για τον προκάτοχό του. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έσπευσε να τον υπερασπιστεί, υπογραμμίζοντας την πάγια τακτική των κομμάτων να χρηματοδοτούνται από ύποπτες πηγές. Ο Κασσελάκης δεν στέκεται μόνο στις δηλώσεις, μα προχωρά απευθείας στο κλείσιμο της καθημερινής εφημερίδας «Αυγή», λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ζητά μάλιστα, από τους βουλευτές του, να συνδράμουν οικονομικά, ώστε να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Ο ίδιος πρώτος από όλους, καταθέτει χρήματα από τον προσωπικό του λογαριασμό περιμένοντας από τους βουλευτές του να πράξουν ανάλογα.

Πηγή εικόνας: CNN Greece / Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι της εφημερίδας ξεκινούν απεργίες ζητώντας ανάκληση της απόφασης. Έπειτα, τρία μέλη (Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας) παραιτούνται από όργανα του κόμματος, δηλώνοντας καθαρά την διαφωνία τους με όσα πράττει ο Πρόεδρός τους. Ακόμη, 87 βουλευτές στέλνουν επιστολή, ζητώντας επιτακτικά να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές επιλογές του Κασσελάκη. Εκείνος δηλώνει πως μια τέτοια επιστολή είναι αχρείαστη, μιας και είχαν ήδη δρομολογηθεί οι ημερομηνίες του συνεδρίου. Ο Στέλιος Κασσελάκης δεν στάθηκε αμέτοχος στην επίθεση κατά του αδελφού του, μα σε ανάρτησή του άφησε υπονοούμενα για τους 87 βουλευτές και τους χειρισμούς τους σχετικά με το «μαύρο» χρήμα. Αμέσως μετά, κατέβασε την ανάρτησή του.

Οι πολιτικές πράξεις του αρχηγού από πολλούς θεωρήθηκαν ως έμμεση βολή στην αξιοπιστία του προκατόχου του, με αποτέλεσμα το ρήγμα στις σχέσεις τους. Είχαν προηγηθεί εντάσεις μεταξύ τους, μα φαινόταν πως η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί. Μάλλον το ρήγμα στις σχέσεις τους είναι βαθύ τελικά και οι ισορροπίες λεπτές. Από την μια, ο Αλέξης Τσίπρας, μη μπορώντας να καταθέσει χρήματα για την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων τη στιγμή εκείνη καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό, από την άλλη, η κριτική που ασκεί μέσα από τους συνεργάτες του, πυροδότησαν τις αντιδράσεις του νυν αρχηγού, ο οποίος ζήτησε από τον πρώην Πρωθυπουργό είτε να αναλάβει την ηγεσία, είτε να υποστηρίξει την στρατηγική του για το καλό του κόμματος.

Η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλά κρατεί. Ο πυρήνας του κόμματος φαίνεται να μην είναι τόσο συμπαγής και σταδιακά να αποσυντίθεται. Οι συγκρούσεις, οι καβγάδες και οι γκρίνιες αποτελούν συχνό φαινόμενο. Η αναδιοργάνωση που οραματίζεται ο Κασσελάκης μάλλον δεν συνάδει με όσα ονειρεύονται οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος του. Τελικά, υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων… Μήπως το διαζύγιο αποτελεί μονόδρομο;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σόνια Βαλαβανίδη
Σόνια Βαλαβανίδη
Κατοικεί στον νομό Πιερίας. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται εθελοντικά στο κοινωνικό φροντιστήριο της πόλης της. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενό σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει λογοτεχνία, γράφει ποίηση και διηγήματα, ενώ αγαπάει και το περπάτημα.