19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Αρκουδότρυπα» (2023): Η queer αγάπη στην επαρχία 

«Αρκουδότρυπα» (2023): Η queer αγάπη στην επαρχία 


Της Αναστασίας Παπαδημητρίου,

Μια μυστική σπηλιά με ένα θρύλο μιας αρκούδας που το συνοδεύει, μια κοπέλα γεμάτη προσδοκίες και ένα πάρτι στην εκκλησία του χωριού που θα αλλάξει —ή όχι— το ρου της ιστορίας;

Δύο πολύ καλές φίλες έχουν μεγαλώσει και ζουν στην Ελάτη, ένα χωριό στα Τρίκαλα. Διαφέρουν διαμετρικά σε εμφάνιση, απόψεις, στόχους, εργασία, αλλά τους συνδέει μια έντονη σύνδεση που πυροδοτείται από τη σχέση που έχουν χτίσει στα χρόνια. Όλα ξεκινούν με μια επίσκεψη της Αννέτας στο σπίτι της Αργυρώς και την επακόλουθη βόλτα στα σοκάκια του χωριού. Η βόλτα καταλήγει σε ένα επιβλητικό τοπίο που αποτυπώνει τη φυσικότητα της εικόνας και μας ταξιδεύει σε ένα μέρος εκτός της πραγματικότητας και της ροής των πραγμάτων, ώστε να μιλήσουν για ένα θέμα που πρόκειται να ταράξει τα νερά. Συνεπώς, επιλέγεται συμβολικά αυτό το σημείο λόγω των χαρακτηριστικών του και της σημαντικότητας που ενσαρκώνει για τη σχέση των δύο κοριτσιών, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τη φιλία τους. Η Αννέτα, μετά από μια σειρά προσωπικών εμποδίων που έρχεται αντιμέτωπη, καταφέρνει να ανακοινώσει με περίσσεια δυσκολία στη φίλη της Αργυρώ ότι είναι έγκυος από τον φίλο της, ο οποίος είναι αστυνομικός και λόγω της εργασίας του θα τον ακολουθήσει στη Λάρισα για να μεγαλώσουν μαζί το παιδί, το οποίο συνεπάγεται πως θα αποχωριστεί μόνιμα το χωριό και συγχρόνως την ίδια. 

Η έκρηξη ξεκινάει, ο τόνος της φωνής δυναμώνει, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και περιπλέκονται και δείχνουν το αρνητικό θυμικό της Αργυρώς που εντείνεται από την απόφαση της φίλης της και η εικόνα μαζί με τον ήχο τη συνοδεύουν με περίτεχνο τρόπο. Οι συζητήσεις αυτές ή καλύτερα λογομαχίες καταλήγουν στο να επιστρέψει στο προσκήνιο να εκπληρώσουν μια υπόσχεση που είχαν δώσει μικρές, δηλαδή να επισκεφτούν τη θρυλική σπηλιά της αρκουδότρυπας στο χωριό, το οποίο επιτυγχάνουν και τις φέρνει αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους φόβους τους.

Αφού εκπληρώνεται η περιπέτεια αυτή, το πάρτι ξεκινά στην εκκλησία με τους κάγκουρες του χωριού. Τα μάτια είναι πάνω στα κορίτσια, αλλά τα δικά τους εστιασμένα η μια στην άλλη. Κάποια στιγμή βρίσκονται μέσα στην εκκλησία και εκδηλώνεται η ερωτική χημεία μεταξύ τους. Για μια στιγμή όλα παγώνουν και η Αργυρώ πιστεύει πως έρχεται μια νέα εποχή για την ίδια και τη σχέση της με την Αννέτα… αλλά την επομένη μέρα η Αννέτα φεύγει και τα όνειρά της πέφτουν στο κενό και όσο και να τρέχει με το μηχανάκι, για να την προλάβει, το κοινωνικά διατυπωμένο «πρέπει» κερδίζει έναντι στην αγάπη. 

Πηγή εικόνας: neolaia.gr

Αυτή η ταινία μικρού μήκους είναι δημιούργημα του Στέργιου Ντινόπουλου και της Χρυσιάννας Παπαδάκη, με ελάχιστο οικονομικό bugdet και προσκήνιο τις queer σχέσεις μεταξύ γυναικών, εκτός του αστικού τοπίου που ξεκίνησε από το φεστιβάλ της Δράμας και έφτασε μέχρι να αποκτά το βραβείο Χρυσός Διόνυσος και άλλες πολλές βραβεύσεις.

Η κεντρική ιδέα είναι να αποτυπώσει αυτές τις σχέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν μόνο στα απελευθερωμένα και ανοιχτά πλαίσια, αλλά η σεξουαλικότητα και η ενημέρωση γι’ αυτήν έχει προεκταθεί και σπάει ακόμα και τα στερεοτυπικά ιδεώδη των μικρών κοινωνιών και συγκεκριμένα για τον έρωτα δύο γυναικών. Ωστόσο, παρατηρούμε πως οι πεποιθήσεις αυτές και οι κοινωνίες του πρέπει που προσδιορίζουν σε καθοριστικό βαθμό τα γνωστικά μας σχήματα φαίνεται να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής των ανθρώπων, να τους επιβάλλουν την καταπίεση της ελευθεριακής σκέψης και έκφρασής τους. Τους καταπιέζουν να επιλέγουν μια ζωή κοινωνικά αρεστή και συνάμα λιγότερο κατακριτέα, που δεν θα οδηγήσει ποτέ στην πληρότητα και την ικανοποίησή τους, αλλά σε ένα φαύλο κύκλο ενοχής και μετάνοιας, που τους κρατά δεμένους και δεν τους αφήνουν να ορίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και της επιλογές τους, που είναι προέκταση της ατομικότητάς τους. 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αρκουδότρυπα, flix.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδημητρίου
Αναστασία Παπαδημητρίου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φραντζή Φθιώτιδας. Σπουδάζει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και παράλληλα κάνει εθελοντισμό σε θεραπευτικές ομάδες με κύριο εργαλείο την τέχνη σε παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης. Επίσης, συμμετέχει σε μια αυτοοργανωμένη αθλητική ομάδα βολλευ. Η τέχνη, για την ίδια συμπλέκεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της είτε με τη μορφή μουσικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας και τις αξιοποιεί ως μέσο έκφρασης και προσωπικής εξερεύνησης.