17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 10/2 - 14/2

Financial Report: 10/2 – 14/2


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

10/02/2020: Με πτωτική τάση ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 900 μονάδες.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με απώλειες 0,87% και στις 902,98 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 899,99 μονάδων και των 911,46 μονάδων.

Η εγχώρια αγορά, παρά τη μεγάλη πίεση των πωλητών, ύψωσε άμυνες και απέφυγε την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει αρνητικό, με το σενάριο της διολίσθησης προς τις 880 μονάδες να παραμένει πιθανό. Όπως σημειώνεται, κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο, ο τραπεζικός είναι αυτός που ανακόπτει την κίνηση, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να έρθει στο επιθυμητό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ο κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά, μιας και οι υπόλοιποι τίτλοι δεν μπορούν να οδηγήσουν με σημαντικές υπεραξίες τον ΓΔ. Φαίνεται πως η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων (Ηρακλής) είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιστροφή του ισχυρού ενδιαφέροντος στον κλάδο.

Ταυτόχρονα, η αγορά αναμένει, τις επόμενες μέρες, να αρχίσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες και μένει να δούμε αν μπορέσουν να συντηρήσουν ή και να ενισχύσουν τα επίπεδα τιμών, εξισορροπώντας πιθανόν και την πίεση του τραπεζικού κλάδου. Αναμένοντας ότι τόσο τα κέρδη των εταιριών μπορεί να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και οι αναβαθμίσεις των οίκων να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα, οι επενδυτές παραμένουν μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι.

11/02/2020: Αντίδραση για το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% και στις 917,00 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 907,10 μονάδων και των 917,62 μονάδων.

Με σημαντικό άλμα απάντησε η αγορά στις πιέσεις, ανακόπτοντας την καθοδική πορεία προς επίπεδα χαμηλότερα των 900 μονάδων. Με τη βοήθεια της ισχυρής ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου και όχι μόνο, κατάφερε να κινηθεί και πάλι προς στις 920 μονάδες, δημιουργώντας εκ νέου ένα σημαντικό “μαξιλάρι” ασφαλείας. Όπως σχολιάζουν και οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά διαθέτει αντοχές, ακόμη και αν οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες επιδράσουν αρνητικά. Η βελτίωση του πλαισίου για την ανάπτυξη, σε επίπεδο φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών, θα επηρεάσουν θετικά την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα και θα διευκολύνουν όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, εξέλιξη που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τους επενδυτές.

Παράλληλα, στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10-ετές ομόλογο αγγίζει το 1%. Αυτή την ώρα, διαμορφώνεται στο 1,01% και εκτιμάται ότι η ενδεχόμενη παραμονή του, στα επίπεδα αυτά, θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας. Χαρακτηριστική δε είναι η πρόβλεψη της Citigroup για το ελληνικό 10-ετές, αναφέροντας ότι μπορεί να κινηθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 ακόμα και στο 0,70%, συνεχίζοντας την πορεία ρεκόρ που καταγράφει.

12/02/2020: Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο, μετά την ισχυρή άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,06%, στις 917,56 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 917,56 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 922,33 μονάδες.

Επιφυλακτικά κινήθηκε το ΧΑ, παρά το γεγονός ότι είχε στο πλευρό του τα νέα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία έπεσε κάτω από το επίπεδο του 1% (!). Μετά το θετικό σήμα από την αξιολόγηση του οίκου Fitch και την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το 15-ετές ομόλογο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE. Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μακροπρόθεσμο κλίμα στην αγορά και οι επενδυτές δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της εισόδου στο πακέτο “ποσοτικής χαλάρωσης”.

Μέσα σε αυτό το θετικό κλίμα, η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο Tier II, με απόλυτη επιτυχία, με τις προσφορές που έλαβε να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη πάνω από οκτώ φορές. Η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. ευρώ, όπως αναμενόταν, ενώ το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,5%. Η έκδοση αυτή, όπως και οι αντίστοιχες Tier II εκδόσεις που έχουν προηγηθεί από άλλες συστημικές τράπεζες, επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού κλάδου μετά την πολυετή κρίση.

13/02/2020: Κερδών συνέχεια για την ελληνική αγορά που “έπιασε” τις 920 μονάδες.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% και στις 920,24 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 907,98 μονάδων και των 920,49 μονάδων.

Παρά τις σημαντικές ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφτασαν έως και το 1% για τον Γενικό Δείκτη και το 3,4% για τον τραπεζικό, το χρηματιστήριο κατάφερε να τις περιορίσει και να κλείσει θετικά, με τις άμυνες από τις μη τραπεζικές μετοχές να λειτουργούν αποτελεσματικά, προβάλλοντας αντιστάσεις. Στην πορεία της μέρας είδαμε την ενσωμάτωση πληροφοριών που άλλαξαν το κλίμα και ενίσχυσαν την αντίδραση της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις νέες, χειμερινές της προβλέψεις βελτίωσε την εκτίμησή της για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, στο 2,4%, ενώ για το 2021, ωστόσο, διατήρησε την πρόβλεψη στο 2%. Αν και η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη αναβάθμιση, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), εντούτοις αντέδρασε θετικά.

Από την άλλη, η Citigroup προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2019-2021, τονίζοντας ότι η αλλαγή της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης, που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2,25%. Παράλληλα, τονίζει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους και αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE της ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία υποχώρησε χθες για πρώτη φορά κάτω από το 1%, διατηρήθηκε κάτω από το επίπεδο αυτό, κάτι που καθιστά εμφανές ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση.

14/02/2020: Νέα συνεδρίαση με μικρά κέρδη, στο κλείσιμο της εβδομάδας, για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% και στις 922,30 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 918,66 μονάδων και των 924,95 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη 1,25%, ενώ ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,55%.

Ανοδικά κινήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η ελληνική αγορά, κατάφερνοντας εκ νέου να απορροφήσει τις πιέσεις και να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ανάκαμψη, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτές τις πρώτες 45 ημερολογιακές ημέρες του 2020 αντλήθηκαν από τις ξένες αγορές 1,33 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και άλλα 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση της ελληνικής 15-ετούς ομολογίας. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, να σημειωθεί πως όλη τη χρονιά πέρσι είχαν αντληθεί από το εξωτερικό 3,42 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Η ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά ομολόγων και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν παίξει τον ρόλο τους, καθώς, με το ελληνικό 10-ετές κάτω από το 1% και ανάλογες μειώσεις στις αποδόσεις και άλλων εγχώριων τίτλων, οι ελληνικές εκδόσεις έχουν αποκτήσει εκ νέου ένα σημαντικό πλήθος από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η επόμενη ομολογιακή έκδοση αναμένεται στις αρχές Μαρτίου με το εταιρικό ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development, το οποίο θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Το χαμηλό κουπόνι δανεισμού είναι μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας, ενώ η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων. Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν απέναντι τους επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας προέλευσής τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.