Του Πάνου Ιορδανίδη, 22 Οκτωβρίου έως 28 Οκτωβρίου, Εβδομάδα 43η
Η παραπάνω φωτογραφία, από το Σάββατο (27/10), κάνει το γύρο του κόσμου εγείροντας τις εντυπώσεις, δεδομένου της διπλωματικής σημασίας του γεγονότος: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με πρωτοβουλία της Τουρκίας για να συζητήσουν σχετικά με το συριακό μέλλον. Το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου, όπως διαφαίνεται, είναι ότι σύσσωμες οι συμβαλλόμενες δυνάμεις καταδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία έχει το να εφαρμοστεί μια εκεχειρία που έχει βασιστεί σε γερά θεμέλια. Το επόμενο βήμα, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνάντηση για να προσχεδιαστεί το σύνταγμα του μελλοντικού Συριακού Κράτους, για το οποίο έχουν πέσει στο τραπέζι κάποιες ιδέες από την ρωσική πλευρά και τον ΟΗΕ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αναφέρουν πηγές, μοιράστηκε κάποιες λεπτομέρειες με τους υπόλοιπους ηγέτες σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Φαίνεται πως οι εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίες τρέχουν συνεχώς με αποκαλύψεις και εξιστόρηση από κάθε πλευρά, έχουν ανοίξει συζητήσεις στο αμερικανικό στρατόπεδο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Σαουδική Αραβία. Η τελευταία «ανησυχία» για τις περιφερειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εξαιτίας της σαουδαραβικής διολίσθησης επιβεβαιώθηκε από τα λεγόμενα του Αμερικανού Γραμματέα Άμυνας μετά από συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου. Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της Άγκυρας για να φωτιστεί περαιτέρω η υπόθεση, και κατά συνέπεια να ξεκαθαρίσει το διπλωματικό τοπίο, φαίνεται εξέχουσα.
Εμμένοντας στην Τουρκία, ως κεντρικό άξονα εξελίξεων, από την αρχή της εβδομάδας παρατηρήσαμε μια κλιμακωτή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική πλευρά, επαναεπιβεβαίωσε ότι το casus belli βρίσκεται σε ισχύ σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η ελληνική πλευρά, απάντησε, σε έναν συνηθισμένο θα λέγαμε τόνο, ότι τα κυριαρχικά της δικαιώματα απορρέουν από τη διεθνή νομιμότητα και είναι συνυφασμένα με τους δικαϊκούς κανόνες που διέπουν την θάλασσα. Παράλληλα, οι εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίστηκαν, ενώ τελέστηκαν και αερο-παραβιάσεις στο Αιγαίου από την τουρκική πλευρά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ την Παρασκευή.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να περάσει απαρατήρητη η ηχηρή παρέμβαση του Κινέζου ΥΕΘΑ σε φόρουμ για την ασφάλεια στο Πεκίνο, ο οποίος τόνισε την ετοιμότητα της Κίνας να παρέμβει σε περίπτωση που η Ταϊβάν επιχειρήσει να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως. Ενώ οι αμερικανικές πιέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο αυξάνονται, οι εντάσεις συνεχίζονται στην Νότια Κινεζική Θάλασσα και μια περεταίρω κλιμάκωση θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Ένα όμως φλέγον συμβάν κλείνει την εβδομάδα με αναμενόμενο μεν, ανησυχητικό δε τρόπο. Η Βραζιλία εξέλεξε νέο πρόεδρο, και δεν είναι άλλος από τον ακροδεξιό πρώην λοχαγό Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος καθ’ όλο το προεκλογικό διάστημα είχε προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας με τις αντιδημοκρατικές και χουντικές τοποθετήσεις του αλλά και με τις ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις που εξαπέλυε κατά πάντων. Τα οργιαστικά επίπεδα του εγκλήματος και της διαφθοράς που γνωρίζει η Βραζιλία τα τελευταία χρόνια έφεραν άλλον έναν «ανελεύεθερο» ηγέτη στα ηνία μιας χώρας. Οι επερχόμενες εξελίξεις φαίνονται κρίσιμες σε διεθνές επίπεδο καθώς ο νεοεκλεγέντας Βραζιλιάνος Πρόεδρος έχει αναπτύξει έντονη αντι-κινεζική ρητορική. Μάλιστα, πολλοί τον βλέπουν ως μια πιο ακραία εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο – όπως είναι λογικό – θα έχει στενή συνεργασία από εδώ και πέρα.
Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.