18.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΗ κρίση του Σουέζ το 1956 και ο ρόλος της Βρετανίας

Η κρίση του Σουέζ το 1956 και ο ρόλος της Βρετανίας


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Το 1956 δυνάμεις των Γάλλων, Βρετανών και Ισραηλινών εισβάλουν Αίγυπτο, κάτι που σήμερα είναι γνωστό ως κρίση του Σουέζ. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο με την εισβολή του Ισραήλ, με βασικό σκοπό του την διάνοιξη εκ νέου των Στενών του Τιράν και του Κόλπου της Άκαμπα, διότι οι Αίγυπτος είχε προβεί στον αποκλεισμό του Ισραήλ. Στις αρχές Νοεμβρίου Βρετανία και Γαλλία μπήκαν στην διαμάχη στο πλευρό των Ισραηλινών, προσβλέποντας στην καθαίρεση του Αιγύπτιου Προέδρου Gamal Abdel Nasser αποκτώντας ξανά τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ, την οποία ο Nasser είχε εθνικοποιήσει νωρίτερα. Ύστερα από το γεγονός αυτό οι τρεις συμμαχικές δυνάμεις δέχτηκαν σοβαρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση (και σε δεύτερη φάση από τον ΟΗΕ) με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η Διώρυγα του Σουέζ, πάντως, παρέμενε κλειστή από τον Οκτώβριο του 1956 έως τον Μάρτιο του 1957.

Πλοία την εποχή της Κρίσης του Σουέζ στην περιοχή. Πηγή εικόνας: onalert.gr

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την Βρετανία να επιδιώκει μια γενικότερη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μάλιστα στο Σουέζ μια δύναμη περίπου 80.000, καθιστώντας το μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, εντείνοντας τις σχέσεις της με την Αίγυπτο -κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι ενέργειες των Βρετανών για την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η ακύρωση της συμφωνίας που είχε θεσπιστεί το 1936 ανάμεσα στις δύο χώρες (Βρετανία και Αίγυπτο) για την μίσθωση της βάσης του Σουέζ για 20 ακόμη χρόνια, με την Βρετανία να μην δέχεται την αποχώρησή της από το Σουέζ. Ως απάντηση ο Nasser ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της διώρυγας και παράλληλα έκλεισε τα στενά του Τιράν στην ισραηλινή ναυτιλία και απέκλεισε τον Κόλπο της Άκαμπα.

Από τις συγκρούσεις οι Βρετανοί είχαν 22 νεκρούς και πάνω από 90 τραυματίες, οι Γάλλοι 10 νεκρούς και οι Ισραηλινοί 172 και περίπου 817 τραυματίες. Αντίστοιχα στοιχεία για τους Αιγύπτιους δεν υπάρχουν με ακρίβεια, ωστόσο οι απώλειές τους από την ισραηλινή εισβολή υπολογίστηκαν σε 1.000–3.000 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.

Φλεγόμενες Αιγυπτιακές δεξαμενές μετά από επίθεση των Αγγλογάλλων. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα μια στρατιωτική νίκη για το Ισραήλ, αλλά μια πολιτική νίκη για την Αίγυπτο, καθώς διατήρησε τον έλεγχο της διώρυγας. Με βάση την πεποίθηση του Άντονι Ίντεν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, υποστήριξε ότι η στρατιωτική απάντηση είχε αποτρέψει έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο του μαζικού εξοπλισμού της Αιγύπτου μέσω της Τσεχοσλοβακίας, το Ισραήλ περίμενε μια αιγυπτιακή εισβολή είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο του 1957, καθώς και μια σοβιετική εισβολή στη Συρία. Η κρίση μπορεί, επίσης, να επιτάχυνε την αποαποικιοποίηση, καθώς πολλές από τις υπόλοιπες βρετανικές και γαλλικές αποικίες απέκτησαν ανεξαρτησία τα επόμενα χρόνια. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το επιβεβλημένο τέλος της Κρίσης οδήγησε σε υπερβολικά βιαστική αποαποικιοποίηση στην Αφρική, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφυλίων πολέμων και στρατιωτικών δικτατοριών σε πρόσφατα ανεξάρτητες χώρες.

Η σύγκρουση στην περιοχή τις βάσεις για τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, λόγω της έλλειψης ειρηνευτικής διευθέτησης μετά τον πόλεμο του 1956 και της αύξησης των εντάσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Επιπλέον, η Σοβιετική Ένωση μπόρεσε να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις από την ταυτόχρονη βίαιη καταστολή της εξέγερσης στην Ουγγαρία και ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια εικόνα στα Ηνωμένα Έθνη ως υπερασπιστής των μικρών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω σοβιετική επέκταση στην περιοχή, ο Αϊζενχάουερ ζήτησε από το Κογκρέσο στις 5 Ιανουαρίου 1957 την άδεια να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εάν ζητηθεί από οποιοδήποτε έθνος της Μέσης Ανατολής για να ελέγξει την επιθετικότητα και, δεύτερον, να διαθέσει 200 δολάρια εκατομμύρια για να βοηθήσουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής που επιθυμούσαν βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κογκρέσο δέχθηκε και τα δύο αιτήματα και αυτή η πολιτική έγινε γνωστή ως Δόγμα Αϊζενχάουερ.

Η σύρραξη του 1956 ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το στρατό των Αιγυπτίων, με πολλά τεθωρακισμένα τους να καταστρέφονται. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Η εν λόγω κρίση οδήγησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσει τη »Δύναμη Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών», γνωστή και ως UNEF για την διασφάλιση της ειρήνης σε έκτακτες καταστάσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Herzog Chaim (2012), Οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, Αθήνα: εκδόσεις Ληναίος

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.