17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕλληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας: Μια ενέργεια εκσυγχρονισμού του αμυντικού τομέα

Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας: Μια ενέργεια εκσυγχρονισμού του αμυντικού τομέα


Του Δημήτρη Μάνδαλου,

Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε σε δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορούσε την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Τα άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου αφορούν κατά το ήμισυ το ΕΛ.Κ.Α.Κ. Το πρώτο από αυτά αφορά στην ονοματοδοσία του κέντρου, τονίζοντας ότι έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της αμυντικής προστασίας, ώστε να ωφεληθούν οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το όφελος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Το δεύτερο άρθρο αφορά στον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Το κεφάλαιο για την ίδρυσή του ανέρχεται στο € 1,5 εκατ. και διαιρείται σε 1.500 μετοχές, € 1.000 η κάθε μια. Από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το μετοχικό κεφάλαιο δύναται να καλυφθεί εντός 3 μηνών από το ελληνικό Δημόσιο, σε ποσοστό 67% και από την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» σε ποσοστό 33%.

Στόχος του ΕΛ.Κ.Α.Κ. είναι να παρακολουθεί και να συντονίζει διακρατικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των Διακρατικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Επιπλέον, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αξιοποίησή τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά όχι απαραίτητα για στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή εικόνας: defence-point.gr

Παράλληλα, θα διαχειρίζεται χρηματοδοτικά προγράμματα που θα ενισχύουν τις αμυντικές καινοτομίες, καθώς και την αξιοποίηση της αμυντικής τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), με Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και με σχολές Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά κέντρα. Θα έχει την ευθύνη, επίσης, για τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών που θα αναλάβουν την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων, ειδικά στον τομέα των επανδρωμένων συστημάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν νομοσχέδιο συνδέει το ΕΛ.Κ.Α.Κ. άμεσα με τις ένοπλες δυνάμεις, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, υπό την επίβλεψη του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και της Γ.Δ.Α.Ε.Ε., οι οποίες θα καθορίζουν τις κατευθύνσεις, τους τομείς ενδιαφέροντος και προτεραιότητας των προγραμμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εδώ, όμως, τίθεται το ερώτημα: «Η απάντηση στη παύση των πολέμων είναι η ίδρυση στρατιωτικών υπηρεσιών, όπως κι αν ονομάζονται αυτές;» Μήπως πρέπει να πάψουμε να είμαστε φιλοπόλεμοι και να ξοδεύουμε τον προϋπολογισμό στα όπλα και στις υπηρεσίες και να δώσουμε έμφαση σε άλλους αποτρεπτικούς παράγοντες; Να διδάξουμε στις νεότερες γενιές ότι καμία διαφωνία δεν λύνεται με τα όπλα, αλλά μόνο με τον ανοιχτό διάλογο; Το τι είναι αποτελεσματικότερο, θα το δείξει δυστυχώς η Ιστορία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.