Του Ιάσονα Χαλκίδη,
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Βορείου Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, όπου και αναφέρθηκε για την πολύ-αναμενόμενη ένταξη της γειτονικής χώρας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Συγκεκριμένα, δήλωσε πως αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επικύρωσης για την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα το Μάρτιο. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως και μόνο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, άξιζε η αλλαγή του ονόματος της χώρας από ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, παρά τη μερική δυσλειτουργία που έχει δείξει στην εφαρμογή της η Συμφωνία των Πρεσπών και το γαλλικό βέτο όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του κράτους των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πενταρόφσκι επίσης τόνισε πως αν όλα βαδίσουν θετικά σύμφωνα με το σχέδιο που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την πολιτική διαδικασία που ακολουθείται, στις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχει τελειώσει η ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει, παραμένουν μόνο μερικές τεχνικές λεπτομέρειες, με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί το βόρειο-μακεδονικό Κοινοβούλιο στα Σκόπια.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως από το 1991-1992, από τη σύσταση του πρώτου πολυκομματικού Κοινοβουλίου στην τότε ΠΓΔΜ, επικρατεί μια απόλυτη συναίνεση μεταξύ όλων των κομμάτων ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας στρατηγικό στόχο για τη χώρα. Τέλος, όπως υπογράμμισε ξανά ο Πρόεδρος της χώρας, η πιθανή είσοδός της στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ένα βραβείο παρηγοριάς, αλλά είναι το πρώτο μεγάλο βήμα/βραβείο προς την εγκαθίδρυση της Βορείου Μακεδονίας στην βόρειο-ατλαντική και -μεταγενέστερα πιθανότατα- ευρωπαϊκή σκηνή.
Παρά την μερική παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που τελούνται μεταξύ της Βορείου Μακεδονίας και της ΕΕ, η χώρα βαδίζει αποφασιστικά προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μία κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη πως η εν λόγω χώρα, παρά τις δυσκολίες και το γαλλικό βέτο, θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον ένα νέο μέλος της Ένωσης. Προς το παρόν, η γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια μεταβατική πολιτικά φάση, μετά και την παραίτηση του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και την ένταξή της σε μια εκλογική περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε είναι να πραγματοποιηθούν οι προσεχείς εκλογές, επικεντρώνει όλη της την προσοχή στον πρώτο της στρατηγικά και διπλωματικά στόχο που είναι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ένα σενάριο που είναι σχεδόν σίγουρο να πραγματοποιηθεί μετά και την πραγμάτωση του Βόρειο-Ατλαντικού Συμβουλίου (NAC) του ΝΑΤΟ υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ και την χαρακτηριστική υποστήριξη διαφόρων σημαντικών κρατών, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Μέχρι όμως να πραγματοποιηθεί αυτό, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες στο προσεχές μέλλον.
Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.