9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χάρβευ Φάιρστοουν

In Memoriam: Χάρβευ Φάιρστοουν


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Harvey Firestone ήταν ένας σπουδαίος εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρείας ελαστικών: Firestone Tireand Rubber Company. Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1900 και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ελαστικών, καθώς επιβίωσε από δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και την περίοδο της μεγάλης ύφεσης την δεκαετία του 1930.

Ο Firestone γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1838 στην Columbiana, του Ohio. Οι γονείς του ήταν αγρότες με αλσατική καταγωγή, οι οποίοι μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1807. Ο Firestone πήγε σε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αμέσως μετά εισήχθη στο business college του Cleveland. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο αυτό εργάστηκε ως πωλητής για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η καριέρα του αναφορικά με τις μεταφορές και τα ελαστικά ξεκίνησε με μια θέση εργασίας στην εταιρεία Columbiana Buggy, οπού και δούλεψε για τον θείο του Clinton Firestone.

Οι ικανότητες του Firestone δεν άργησαν να φανούν, ωστόσο η εταιρεία αυτή χρεοκόπησε το 1896. Τότε ο Firestone αντιλήφθηκε ότι το μέλλον δεν άνηκε πλέον στις άμαξες αλλά στους τροχούς. Έτσι, το ίδιο έτος, με την βοήθεια ενός φίλου του ίδρυσε μια εταιρεία ελαστικών στο Chicago, την οποία και πούλησε τρία χρόνια αργότερα για $40.000. Έχοντας τα χρήματα αυτά, ο Firestone εγκαταστάθηκε στο Akron του Ohio, το οποίο τότε αποτελούσε το κέντρο των βιομηχανιών για ελαστικά.

Το 1900, με $10.000 και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα ιδρύσει την Firestone Tireand Rubber Company, από την οποία και διατήρησε το 50% των μετοχών της. Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία δεν πήγε πολύ καλά, διότι άλλες εταιρείες κατασκεύαζαν τα ελαστικά της. Ωστόσο, το 1903 η εταιρεία ξεκίνησε να κατασκευάζει τα δικά της προϊόντα, με αποτέλεσμα τα κέρδη της να αυξηθούν σημαντικά.

Απόρροια της επιτυχίας που γνώριζε η εταιρεία ήταν και η συνεργασία με τον Henry Ford, ο οποίος άρχισε τότε και έκανε πολύ μεγάλες παραγγελίες ελαστικών. Η συνεργασία αυτή διήρκεσε για πολλά χρόνια. Μια μεγάλη καινοτομία της εταιρείας, η οποία της απέφερε πάρα πολλά κέρδη ήταν η «αποσυναρμολογούμενη ζάντα», η οποία επέτρεπε στην ζάντα και το λάστιχο να κινούνται μαζί. Έτσι μέχρι το 1913 οι πωλήσεις τις εταιρείας ξεπέρασαν τα $15 εκατομμύρια και η εταιρεία έγινε μια από τις 5 σημαντικότερες εταιρείες ελαστικών στις ΗΠΑ.

Την δεκαετία του 1920 και παρά τις κάποιες οικονομικές δυσκολίες, ο Firestone συνέχισε τις καινοτομίες, καθώς δημιούργησε μηχανοκίνητα φορτηγά, οικοδόμησε το οδικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα μείωσε στο ελάχιστο τις διασταυρώσεις στο οδικό δίκτυο. Επίσης, ο Firestone εφηύρε τα «φουσκωτά» ελαστικά, τα οποία αποτέλεσαν το πρότυπο για αυτά που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Κατά την περίοδο της «μεγάλης ύφεσης», η εταιρεία του Firestone, όχι μόνο δεν είχε οικονομικά προβλήματα αλλά αντίθετα επεκτάθηκε κάνοντας περαιτέρω επενδύσεις. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν ότι μέχρι το 1937 η εταιρεία είχε το ένα τέταρτο της αμερικανικής αγοράς ελαστικών. Ο Firestone παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας το 1932, ωστόσο κράτησε τον τίτλο τιμητικά μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 1938, οπότε και απεβίωσε σε ηλικία 100 χρονών. Τα πέντε παιδιά του υπήρξαν άξιοι συνεχιστές της παρακαταθήκης που τους άφησε.

~Success is the sum of details~

-Harvey Firestone


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.