10.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος που προκαλούν;

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος που προκαλούν;


Της Μαρίας Μπότη,

Στην εποχή μας, η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας, με τα κοινωνικά δίκτυα να παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία και την πληροφόρηση. Πολλές απόψεις έχουν διαμορφωθεί γύρω από τη χρήση τους, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές. Ωστόσο, είναι κοινή παραδοχή πως η -υπερβολική συνήθως- χρήση τους μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου.

Συγκεκριμένα, η υπερβολική έκθεση σε έναν «μη ρεαλιστικό» κόσμο, όπου όλα παρουσιάζονται ωραιοποιημένα και σε λίγες περιπτώσεις φαίνεται η πραγματική αλήθεια πίσω από κάθε ανάρτηση, μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες.

Πηγή εικόνας: Pexels.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Prateek Katyal.

Μία από τις βασικές αιτίες αυτού του άγχους και της πίεσης είναι η προκατάληψη που δημιουργείται με αφορμή την παρουσίαση της ζωής των άλλων. Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων συχνά αναρτούν τα ευχάριστα κομμάτια της ζωής τους, δημιουργώντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μειονεκτικά και έτσι οι χρήστες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να «ανταγωνιστούν» ή ακόμα και να προσαρμοστούν σε αυτή την «ιδανική» εικόνα που παρουσιάζεται.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη να παρουσιάζουμε διαρκώς μία ιδανική εικόνα του εαυτού μας, αλλά και της ζωής μας συνολικά στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να δημιουργήσει πίεση και άγχος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο, καθώς πολλοί χρήστες αισθάνονται πως οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή τους «πρέπει» να το μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, αλλά, παράλληλα, να είναι και το «ιδανικό». Αυτό εντείνει και το άγχος για την απήχηση που θα έχει μία ανάρτηση. Όσο πιο όμορφη και αψεγάδιαστη είναι μία εικόνα, τόσο πιο πολλές αντιδράσεις, likes και comments θα έχει. Άρα πάντα υπάρχει μία πίεση να είναι όλα στην εντέλεια.

Πηγή εικόνας: Pexels.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Kelly Sikkema.

Είναι σημαντικό, να αναγνωρίζουμε τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που προκαλούνται από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Ο καθένας έχει τις δικές του δυνατότητες και τις δικές του επιθυμίες και προσαρμόζεται αντίστοιχα σε εκείνες. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ζωές που παρουσιάζονται στον διαδικτυακό κόσμο δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Κανένας δεν ζει μια τέλεια ζωή χωρίς δυσκολίες ή αποτυχίες. Όλοι έχουν θετικές και αρνητικές στιγμές, αφού «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»…

Θέτοντας, λοιπόν, όρια στην καθημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εστιάζοντας σε άλλες ασχολίες μπορούμε να μειώσουμε το άγχος και την πίεση που προκαλεί η υπερβολική χρήση τους. Καθώς η τεχνολογία έχει «εισβάλλει» δυναμικά στη ζωή μας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με σύνεση, κριτική σκέψη και προσαρμοστικότητα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ανακαλύψουμε την εσωτερική ηρεμία μας σε αυτόν τον ψηφιακά καταιγιστικό κόσμο. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αληθινή ευτυχία δεν προέρχεται από τη σύγκριση με άλλους, αλλά από την αποδοχή και την εκτίμηση του εαυτού μας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.