17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Βασίλισσα Φρειδερίκη

In Memoriam: Βασίλισσα Φρειδερίκη


Της Ελένη Καππέ, 

Η Φρειδερίκη Λουίζα Θύρα Βικτώρια Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Καικιλία Ισαβέλλα Χρίστα, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1917 στα Όρη Χαρτς σε έναν μεσαιωνικό Πύργο. Πατέρας της ήταν ο πρίγκιπας Ερνέστος Αύγουστος, δούκας της Βρουνσοβίκης και η μητέρας η Βικτώρια Λουίζα, πριγκίπισσα της Πρωσίας. Ήταν πριγκίπισσα του Αννοβέρου, δούκισσα της Βρουνσβίκης-Λύνεμπουργκ και πριγκίπισσα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Ως σύζυγος του βασιλιά Παύλου Α΄ της Ελλάδας υπήρξε και βασίλισσα της Ελλάδας. Μεγάλωσε στην Γερμανία και έζησε στην Ελλάδα ως πριγκίπισσα από το 1938 μέχρι και το 1941 όπου και έφυγε λόγω της κατοχής και πήγε στην Κρήτη, την Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1946 με τον ρόλο της βασίλισσας από το 1948 έως το 1964 με τον σύζυγό της. Μέχρι και το 1967 είχε τον ρόλο της βασιλομήτορος όπου και έφυγε ξανά από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας αυτή την φορά και έμεινε στην Ιταλία.

Στην παιδική της ηλικία έγινε μέλος της γερμανικής ναζιστικής νεολαίας. Φαίνεται να υπήρξε οπαδός των δυνάμεων του Άξονα. Ωστόσο, επειδή ήταν μοναχικό παιδί, έπαιζε μόνο με τα παιδιά υπηρετών, έτσι όταν είδε τα άλλα παιδιά με στολή ζήτησε να έχει και η ίδια και άρχισε να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις τους.

Σπούδασε το 1934 στο οικοτροφείο Νορθ Φόρλαντ Λοτζ, της Αγγλίας όπου και υπήρξε ισχυρή προσωπικότητα. Τον ίδιο χρόνο θα συναντήσει και τον μελλοντικό της σύζυγο, πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, το 1936, κατά τους οποίους ο Παύλος ήταν επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, γίνεται γνωστή η είδηση της σχέσης του με την Φρειδερίκη. Ο αρραβώνας τους αναγγέλθηκε επίσημα στις 28 Σεπτεμβρίου 1936 όμως, μετά την αναγγελία των αρραβώνων η βρετανική κυβέρνηση, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στο βασιλιά Γεώργιο Β΄ για τον επικείμενο γάμο και τον ενημέρωσε για τις σχέσεις της οικογένειας της Φρειδερίκης με το καθεστώς του Χίτλερ. Έτσι, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις, ο πατέρας της Φρειδερίκης, ζήτησε και πήρε άδεια για την τέλεση του γάμου από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί η Φρειδερίκη βρισκόταν στη γραμμή για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου.

Μεγάλη είναι η συμβολή της στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Φρειδερίκη θα αναλάβει την προεδρία της εθελοντικής οργάνωσης Φανέλα του Στρατιώτη, που είχε ιδρυθεί το 1939 από μία ομάδα Αθηναίων γυναικών.

Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1981 από έμφραγμα, που εκδηλώθηκε μετά από εγχείρηση καταρράκτη στην οποία είχε υποβληθεί, στη Μαδρίτη. Η κηδεία έγινε στην Ελλάδα, στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, ύστερα από ειδική άδεια που δόθηκε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καππέ
Ελένη Καππέ
Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.