17.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ιωάννης Μεταξάς

In Memoriam: Ιωάννης Μεταξάς


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας της Ελλάδας από το 1936 ως το 1941. Με το όνομα του συνέδεσε το δικτατορικό καθεστώς του, γνωστό με την ονομασία «4η Αυγούστου».

Ο Μεταξάς γεννήθηκε στην Ιθάκη και καταγόταν από μια σχετικά εύπορη οικογένεια. Η οικογένεια Μεταξά είχε μια παράδοση εμπλοκής στα στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα της χώρας, μιας και ο παππούς του ήταν νομικός και γερουσιαστής. Ο πατέρας του διατελούσε έπαρχος στην Ιθάκη, ένα αξίωμα ανώτατου κρατικού υπαλλήλου.

Το 1885 εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου και αποφοίτησε το 1890 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Μηχανικού. Τον Σεπτέμβριο του 1892 εισήλθε στη Σχολή Μηχανικών Στρατού και δύο χρόνια αργότερα μετατέθηκε στο Ναύπλιο όπου και ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες σελίδες του ημερολογίου του.

Το 1897 μετατέθηκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών σε επιτελική θέση δίπλα στον τότε Υπουργό Στρατιωτικών και θείο του, Νικόλαο Μεταξά. Ύστερα από πιέσεις του ίδιου μετατέθηκε στο επιτελείο του τότε Αντιστράτηγου, στη θέση του υπευθύνου των εμπιστευτικών αρχείων του επιτελείου. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και να συνδεθεί φιλικά μαζί του. Το 1898 πέτυχε τη χορήγηση υποτροφίας από τον Βασιλιά για στρατιωτικές σπουδές στη Γερμανία. Το 1902 αποφοίτησε από την πολεμική ακαδημία του Βερολίνου με σημαντικές διακρίσεις, δεχόμενος εμφανείς επιρροές από τον πρωσικό μιλιταρισμό.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε την συνεισφορά του στην οργάνωση του Ελληνικού στρατού. Τοποθετήθηκε στο νεοσύστατο Γενικό Επιτελείο Στρατού και δύο χρόνια αργότερα προήχθη σε Λοχαγό Α΄ Τάξεως. Μετά την έκρηξη του Κινήματος στο Γουδί ανακλήθηκε πίσω στην Αθήνα και τοποθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη θέση του πρώτου Υπασπιστή του.

Πριν και μετά την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων συμμετείχε ενεργά στις εξελίξεις, τόσο στις διπλωματικές όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθούν οι διπλωματικές επιχειρήσεις στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο αλλά και η συνεισφορά του το 1912 στο πλευρό του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σύμβουλου του στις διαδικασίες του Λονδίνου για την σύναψη ειρήνης με την Τουρκία.

Ο Ιωάννης Μεταξάς έμεινε επίσης γνωστός για την ιδιαίτερη φύση της προσωπικής δικτατορίας που επέβαλε μέσω του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Ο «Μεταξισμός» έμεινε να δηλώνει την ιδιαίτερη φύση του καθεστώτος: είχε αρκετά εξωτερικά γνωρίσματα των φασιστικών καθεστώτων, αλλά ουσιαστικά κατατασσόταν από σύγχρονους παρατηρητές ως «απροσδιόριστο» και όχι φιλοφασιστικό καθεστώς, μιας και δεν κατάφερε να φθάσει ποτέ τους ηγέτες, όπως τον Μουσολίνι ή τον Χίτλερ, από τους οποίους είχε δανειστεί εξάλλου πολλά πράγματα. Η επιβολή της 4ης Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί το 1936.

 Ο Ιωάννης Μεταξάς πέθανε σαν σήμερα στις 29 Ιανουαρίου του 1941.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.