19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα 3 μέτωπα που ταλανίζουν την Κυβέρνηση

Τα 3 μέτωπα που ταλανίζουν την Κυβέρνηση


Της Άννας Βραϊμάκη,

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο «γαλάζιος» Πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μια σειρά από επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών, με σκοπό να λήξουν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σ’ όλη την Ελλάδα. Βέβαια, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι δεν κατάφερε να τους καθησυχάσει, αλλά να τους εξαγριώσει περισσότερο.

Την ίδια χρονική στιγμή, οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προσπαθούν να σταθούν στο πλάι των βιοπαλαιστών της χώρας, ανοίγοντας διάλογο μεταξύ τους και κάνοντας προτάσεις, όσο το δυνατόν, ρεαλιστικές. Έχει δημιουργηθεί, προφανώς, ένα αρνητικό κλίμα στην εικόνα της Κυβέρνησης και κάθε Πρόεδρος είτε της Αξιωματικής είτε της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, προσπαθεί να ενσωματώσει στο εκλογικό του σώμα αυτήν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Τα στελέχη της «γαλάζιας» Κυβέρνησης θεωρούν ότι σταδιακά οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα αρχίζουν να υποχωρούν, επειδή η πολιτική που ασκήθηκε δείχνει ότι έχει τη θέληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, επιτυγχάνεται με το πετρέλαιο κίνησης που τους δίνεται. Η αναφερθείσα άποψη αποτελεί μια αισιόδοξη σκέψη μόνο για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει αρκετά μέτωπα, πέρα από αυτό των αγροτών, όπως με το Νομοσχέδιο για τα ζευγάρια ομοφύλων και με την ίδρυση ιδιωτικών, μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Πηγή εικόνας: eimaimama.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Νίκος Κατσαρός / FOSPHOTOS

Ξεκινώντας με την επικαιρότητα, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα η κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών της Βουλής για το Νομοσχέδιο που ενισχύει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, που εισηγείται η Κυβέρνηση και ορίσθηκε πως θα ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προκαλεί εσωκομματικά προβλήματα, ή θα μπορούσε να λεχθεί καλύτερα, ανισορροπίες. Περίπου 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μερικοί από αυτούς είναι και Υπουργοί αρνούνται να ψηφίσουν θετικά αυτό το νομοσχέδιο, παρά τα φροντιστήρια που διεξάγονταν στα «γαλάζια» γραφεία και τείνουν προς την αποχή και όχι καταψήφιση. Ταυτόχρονα, η Εκκλησία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για αυτό το Νομοσχέδιο και ζητάει να αποσυρθεί. Είναι σίγουρο ότι το παρών Νομοσχέδιο θα περάσει, πέρα από τις απώλειες που θα έχει η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα ψηφιστεί θετικά από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στους περισσότερους, όμως, κινεί το ενδιαφέρον ο τρόπος διαχείρισης που θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «αποστάτες» βουλευτές του.

Φυσικά, δεν είναι η μοναδική «μάχη» που θα δώσει η Ν.Δ. αυτόν τον μήνα, επειδή μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Η δεύτερη «μάχη» που πρόκειται να δοθεί από την Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με το εσωτερικό της, καθώς μια ακριβώς ίδια άποψη είχε διατυπωθεί παλαιότερα με την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή και με τον Νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου. Βέβαια, τα ζητήματα που αφορούν τα Πανεπιστήμια είναι τόσο «λεπτά» που πιθανό είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Η αλήθεια βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εισήγηση αυτού του Νομοσχεδίου και με την ψήφισή του, θα έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη μερίδα φοιτητών και καθηγητών που καταβάλλουν επίμονα προσπάθειες για την αναβάθμιση και ενίσχυση του δημοσίου δωρεάν Πανεπιστημίου.

Αναλογίζοντας αυτά τα γεγονότα, ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τη «γαλάζια» παράταξη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό της, αλλά και έξω από τις πόρτες της Βουλής υπάρχει μια τεράστια πλειοψηφία ανθρώπων που επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Πηγή εικόνας: ethnos.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: AP Photo / Petros Giannakouris

Άραγε, ο Πρωθυπουργός της χώρας, σκεφτόμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά Νομοσχέδια είτε στο εσωτερικό είτε στην Κοινωνία, θα μπορέσει να κρατήσει το 33% που έλαβε στις αντίστοιχες εκλογές το 2019 ή θα ξεκινήσει τον κατηφορικό δρόμο; Περιμένουμε εξελίξεις!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ο δύσκολος Φεβρουάριος του Μαξίμου, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.