14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ τουρκική προκλητικότητα σε όλο το "μεσογειακό" της μεγαλείο

Η τουρκική προκλητικότητα σε όλο το “μεσογειακό” της μεγαλείο


Του Φάνη Γραμμένου,

Ευρέως γνωστές είναι οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, ιδίως μετά την προσφάτως υπογραφείσα συνθήκη Τουρκίας-Λιβύης. Παράλληλα, ένταση προκαλούν οι νέες παράνομες άδειες που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο ολοένα και πληθαίνουν.

«Το υπουργείο Ενέργειας μάς ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», δήλωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ανέφερε επίσης ότι δυο σεισμογραφικά, το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός βρίσκονται σε επαγρύπνηση στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν άμεσα από τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν άμεση θέλοντας να ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της σε όποια πράξη αντιστρατεύεται την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Μεσογείου. «Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας σαφώς την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε έκνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαιτέρως εντός των υδάτων της Κύπρου.

Στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έρχονται να προστεθούν τα «γκρίζα» σχέδια της Τουρκίας για το μισό Αιγαίο. Πυρήνας των τουρκικών αξιώσεων αποτελεί η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο εναέριος χώρος, η κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων, ιδίως των Ιμίων και τέλος, η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για δικαιώματα έρευνας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αξίωσε την αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου, την ώρα που υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών ανήρτησε κείμενο με νέες προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, οι οποίες αμφισβητούν άμεσα τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Ακάρ δήλωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η ελληνική απάντηση σε τέτοιου είδους δηλώσεις, που κάθε άλλο παρά ειρηνικές και φίλο-γειτονικές (δεν) είναι, ήταν μονόδρομος. Εν προκειμένω, ο αντίλογος δόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές δηλώσεις υποκριτικές, δεδομένου κιόλας ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της. Η κρισιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις τουρκικές απειλές να δίνουν και να παίρνουν, είναι δεδομένη. Η ελληνική πλευρά πρέπει να υπερασπιστεί πιο δυναμικά τα θεμελιώδη κυριαρχικά της δικαιώματα και να βασιστεί στους ισχυρούς διπλωματικούς της εταίρους. Σίγουρα πάντως, οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα παρακολουθούνται με ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον.


Φάνης Γραμμένος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999 και κάτοικος Παλαιού Φαλήρου, έλκει την καταγωγή του από την Λακωνία την οποία αγαπά ιδιαίτερα. Φοιτεί στο 3ο έτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει ιδιαίτερη έφεση στο Διεθνές Δίκαιο και τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε προσομοιώσεις δικών (MICC Poland, Greece 2019), καθώς και σε άλλα προσομοιωτικά μοντέλα οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa.S). Στην ομάδα του OffLine Post, έχει αναλάβει την συγγραφή άρθρων διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να έχουν ενεργό δράση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ