10.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο μέλλον της απεξάρτησης...

Το μέλλον της απεξάρτησης…


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η προαναγγελία του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με το «κλείσιμο» του οργανισμού Κε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Συγκεκριμένα, ειπώθηκε πως ο Κε.Θ.Ε.Α., μαζί με παρόμοιους οργανισμούς, όπως ο Ο.Κα.Να., 18 ΑΝΩ, Αργώ, Ιανός, αλλά και άλλες οργανώσεις, θα συγχωνευθούν σε έναν ενιαίο οργανισμό ιδιωτικού δικαίου που θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.). Το νέο αυτό νομοσχέδιο που αφορά τους φορείς απεξάρτησης, έχει «ερεθίσει» τόσο την κοινή γνώμη όσο τους εργαζομένους και τους θεραπευόμενους του Κε.Θ.Ε.Α. Ένας οργανισμός που «κουβαλά» στις πλάτες του 41 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας κινδυνεύει να καταργηθεί εν μία νυκτί, εις βάρος των ανθρώπων που έχουν έναν «συνοδοιπόρο» στο ταξίδι της απεξάρτησης ή που ακόμη παλεύουν να το ξεκινήσουν.

Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές μοιάζουν συγκλονισμένοι και στρέφονται ενάντια σε αυτή την απόφαση, εκθειάζοντας το έργο του οργανισμού και τη σημασία που έχει ο ίδιος στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, περιλαμβάνει πληθώρα υπηρεσιών. Για παράδειγμα, τηλεφωνικά κέντρα, συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικά προγράμματα, τμήματα κοινωνικής επανένταξης, ακόμη και κέντρα οικογενειακής υποστήριξης για τους συγγενείς των εξαρτημένων. Ο Κε.Θ.Ε.Α. έχει κατορθώσει να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να απεξαρτηθούν από εθισμούς που μαστίζουν την εποχή μας. Εθισμένοι στα ναρκωτικά, στο διαδίκτυο, στον τζόγο, στο αλκοόλ και έχοντας απομονωθεί κοινωνικά, αναζητούν τη δική τους «όαση» στην έρημο. Αναζητούν ένα χέρι βοηθείας, για να ξεφύγουν από όλα αυτά που τους οδήγησαν στις εξαρτήσεις. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι πασχίζουν να ξαναβρούν το δρόμο τους. Ο συγκεκριμένος οργανισμός, λοιπόν, στηρίζει ενεργά όχι μόνο όσους μοχθούν να απεξαρτηθούν, αλλά και όσους δε δύνανται να το κάνουν αυτό.

Πηγή Εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: kethea.gr

Τι εννοώ; Αρκετοί τοξικομανείς, για παράδειγμα, με σκοπό να «πάρουν» τη δόση τους και να αποφύγουν το στερητικό σύνδρομο, φτάνουν σε σημείο να επαναχρησιμοποιούν σύριγγες άλλων χρηστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά νοσημάτων, όπως το HIV σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, καθιστώντας την εξάπλωση αυτή ανεξέλεγκτη. Ο Κε.Θ.Ε.Α. ως μέτρο πρόληψης και προστασίας των ανθρώπων που δυσκολεύονται να βρουν τη δόση τους, διανέμει στους χρήστες σύριγγες και προφυλακτικά δωρεάν. Πώς γίνεται, λοιπόν, μία δομή με τόσο μεγάλη δυναμική να υποβαθμίζεται; Πώς είναι δυνατόν να «κλείσει» ένας οργανισμός που έχει συμβάλει τόσο ενεργά στην κοινωνία; Σε μία κοινωνία, μάλιστα, που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πεθαίνουν από τα ναρκωτικά και από τους εθισμούς γενικότερα; Η απάντηση της κυβέρνησης στα ερωτήματα αυτά είναι ότι όλοι αυτοί οι οργανισμοί δεν καταργούνται, απλώς… συγκεντρώνονται και μετονομάζονται(!)

Προσωπικά, θεωρώ πως μία τέτοια συγχώνευση μόνο σύγχυση και αποδιοργάνωση μπορεί να επιφέρει, καθώς ο Κε.Θ.Ε.Α. σύσσωμος με τους άλλους οργανισμούς κρύβουν πίσω τους την ιστορία πολλών ετών, η οποία μοιάζει να υποτιμάται και να ευτελίζεται με τον ερχομό του νέου νομοσχεδίου. Όσο είναι δυνατό, λοιπόν, ας μην χάσουμε την πίστη μας και ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε οργανισμούς που έχουν ωθήσει εκατοντάδες ανθρώπους στο να ξαναβρούν τον «παλιό εαυτό» τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΚΕΘΕΑ, kethea.gr. Διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.